Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.09.2020 00:20

Ieri, în comuna Moroeni, a avut loc...


A A

Târnosirea Bisericii din Parohia Glod

Târnosirea Bisericii din Parohia Glod

V.A.


Duminică, 13 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de părintele Vicar Eparhial, precum și de numeroși preoți și diaconi, a celebrat slujba de târnosire a primei biserici din satul Glod, comuna Moroieni, județul Dâmbovița, cu hramul Sf. Antonie cel Mare. Ceremoniile liturgice au debutat, în prima parte a zilei, cu slujba de sfințire a apei (aghiazmă mică) și ritualul de înconjurare și consacrare a exteriorului noului locaș de cult, momente pline de profunzime duhovnicească și semnificație teologică. A urmat, apoi, slujba de sfințire a interiorului bisericii, care a fost precedată de ceremonialul special de așezare a unor părticele de sfinte moaște, în piciorul mesei altarului, de către Înaltpreasfinția Sa, și săvârșirea Sfintei Liturghii. În cuvântul său de învățătură, Înaltul Ierarh a arătat importanța deosebită pe care un lăcaș de cult îl are pentru viața de credință din parohie, ca centrul sacramental și moral al comunității de credință, simbol al valorilor noastre ortodoxe și românești, precum și semn al solidarității credincioșilor. Opera de edificare a unui nou locaș de cult presupune jertfă și dăruire, atât din partea clericilor, cât și din partea mirenilor, dar și coalizarea comunității întru aprofundarea sfințeniei și actualizarea memoriei înaintașilor care ne-au transmis, cu mari sacrificii, ortodoxia credinței. Chiar dacă trăim vremuri de restricții, credința nu trebuie să se împuțineze. Rolul Bisericii constă, în societate, în promovarea liniștii și a iubirii, mai ales acolo unde domină ura. Cu acest prilej, ca o recunoaștere a vredniciei întru edificarea noului locaș de cult, Mitropolitul Nifon a conferit distincția de iconom stavrofor Pc. Pr. Ion Daniel Casandrescu. La acest eveniment sacramental al Eparhiei noastre, au participat autorități locale și județene, parlamentari din județul nostru, dar și mulți credincio și din comună și din împrejurimi. Așa cum este obiceiul liturgic ortodox, credincioșii prezenți, bărbați și femei, au intrat spre închinare, până seara târziu, în sfântul altar, această ocazie unică fiind posibilă numai în ziua târnosirii. Reamintim că această nouă biserică parohială a fost construită, in ultimii 12 ani, în formă de cruce, cu o singură turlă pe naos și pridvor închis, fiind pictat în tehnica fresco, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, prin efortul și străduința preotului paroh Ion Daniel Casandrescu, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Moroieni, Consiliului Județean Dâmbovița, Secretaratului de Stat pentru Culte, prin contribuția jertfelnică a enoriașilor parohiei, dar și prin implicarea deosebită a membrilor Consiliului parohial. Un sprijin important a fost primit de la SC Romcif SA. Fieni, prin dl. director ing. Anton Rădulescu. Pentru întreaga implicare, domnul Mihai Laurențiu Moraru, Primarul Comunei Moroieni, a primit Diploma mitropolitană de recunoștință din partea Înaltpreasfinției Sale.


BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale