Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.06.2017 00:20

Cu prilejul Reuniunii Internaționale pentru Formarea în Artele Marionetelor, organizată de Teatrul Tony Bulandra, în aceste zile


A A

"Târgoviște - capitala teatrului"


ANDREI VASILIU


Cea de-a doua Reuniune Internațională pentru Formarea în Artele Marionetelor, organizată la Târgoviște de Teatrul Tony Bulandra (TTB) împreună cu Uniunea Internațională a Marionetelor (UNIMA), a debutat în forță, marți seara, cu dezbateri, prezentări și conferințe care au provocat dialoguri interesante pe subiecte de mare interes din lumea artelor teatrului de păpuși. Deschiderea evenimentului a fost realizată de directorul TTB, Mihai Constantin Ranin și de Irina Niculescu, din partea UNIMA România. Cei doi amfitrioni ai evenimentului și-au propus de la bun început atât organizarea acestei întâlniri importante, cât și păstrarea spiritului ei prin înființarea unui Centru Internațional de Formare în Artele Spectacolului la Târgoviște, în cadrul Teatrului „Tony Bulandra”. Invitații - arti ști, cercetători și profesori în artele teatrului de păpuși din 25 de țări - s-au arătat deosebit de încântați de colaborarea cu Teatrul „Tony Bulandra” și de prezența la Târgoviște, evenimentul prilejuind, pentru unii dintre ei, prima vizită în România și, iată, o primă impresie favorabilă despre țara noastră.

„Lucrăm la ideea de a înființa un Centru Internațional al Artelor Spectacolului”

Directorul TTB, Mihai Constantin Ranin, a declarat: „Târgoviștea este fosta capitală a Țării Românești, iar în aceste zile este capitala teatrului, unde a fost și primul teatru în aer liber, în limba franceză. Suntem la câteva zile de la încheierea Festivalului Internațional «BABEL». Teatrul Tony Bulandra găzduiește acest nou eveniment deoarece dorește să ofere un blazon teatrului de marionete. Vă cunosc pe majoritatea dintre dumneavoastră de la întâlnirea din Cuba, unde am discutat despre organizarea acestui eveniment la Târgoviște, împreună cu Irina Niculescu.Teatrul nostru este finanțat de Consiliul Local și de Primăria Târgoviște”.

Din partea UNIMA, Irina Niculescu a adăugat: „Lucrăm la o idee de a înființa, sub umbrela Teatrului Tony Bulandra, un Centru Internațional al Artelor Spectacolului, iar întâlnirea noastră internațională de astăzi este ca un preambul. Organizatorii acestei întâlniri sunt membri ai UNIMA, iar teatrul de marionete prezintă astăzi numeroase forme de exprimare. Majoritatea dintre noi suntem artiști, creatori de artă și, totodată, pedagogi. Creăm propriile spectacole, dar ne interesează să creăm și noua generație a păpușarilor. Am decis să organizăm o întâlnire internațională și să ne întrebăm reciproc ce reprezintă astăzi marioneta și teatrul de marionete, ce îi învățăm pe ceilalți, ce fel de teatru de marionete și ce fel de teatru, de altfel. Întâlnirea a fost foarte apreciată de colegii noștri din 25 de țări și am decis să organizăm o nouă întâlnire după doi ani. Așa că scopul acestei întâlniri este să facem un schimb de filosofii, de practici și să dialogăm”.

Conferințe, dezbateri și dialoguri la cel mai înalt nivel

Deschiderea a continuat cu o scurtă prezentare a Anei Crăciun-Lambru, un spectacol de „shadow theatre”, folosind lumini și umbre pentru a spune o întâmplare emoționantă inspirată dintr-o poveste românească pentru copii. Seria de conferințe și dezbateri a început apoi cu o rundă de comunicări, moderate de Marthe Adam (Franța): „Formarea în artele teatrului de păpuși la Teatrul Arketal” (Greta Bruggeman - Franța), „Formarea în artele teatrului de păpuși la Teatrul Kat- Katha” (Anurupa Roy, India), „Expresie, conexiune și mișcare în artele teatrului de păpu și” (Karen Hoie și Svein Gundersen, Norvegia). Au urmat conferințele intitulate: „Transformarea marionetei” (Katerina Dolenska, Cehia) și „A fi sau a nu fi… păpușar profesionist” (Anca Doina Ciobotaru, România), iar dezbaterea moderată de Cristina Grazioli (Italia) a încheiat prima zi de lucru ce a avut tema „Formarea păpușarilor în acord cu diverse curente estetice ale producțiilor contemporane”.

Reporterii „Jurnal de Dâmbovița” au cules și câteva impresii „la cald” de la invitați.

Conf.univ.dr. Anca Ciobotaru, Universitatea de Artă din Iași (România): „Această întâlnire se află sub semnul unui joc de cuvinte: pro-vocation. Poate fi o vocație și o provocare în lupta pentru afirmarea vocației. Faptul că suntem la Târgoviște nu este o întâmplare, am descoperit în ultimii ani că la Târgoviște se reînvie spiritul cavaleresc al teatrului, iar arta teatrală începe să capete titlu de noblețe. Aici nu există un manager, ci un lider, o diferență pe care a venit vremea să o facem inclusiv în artă. Un lider de teatru care oferă urbei o întâlnire despre o altă artă, tratată în România la nivel de Cenușăreasă, înseamnă că îi pasă de imaginea României. Felicit toată echipa care lucrează aici. Felicit și presa că promovează un astfel de eveniment și vă doresc să fiți aproape de artă și de cultură”.

Anurupa Roy, secretar general UNIMA (India): „Aceasta e a doua conferință din această serie și mă bucur că se desfășoară în România, care are o tradiție îndelungată în teatrul de păpuși. Continuăm aici un dialog început în Franța despre cum continuă teatrul de păpuși”.

Ariana Desanti, cercetător și profesor dr. la Universitatea din Montpellier (Franța): „Lucrez în formare pentru teatrul de păpuși și în cercetare în acest domeniu. Am venit să observ acest eveniment, să dialoghez cu oamenii, să aflu despre cum lucrează. Ideea de a organiza această întâlnire la Târgoviște este foarte bună și ne simțim bine primiți, este o bucurie să venim la un astfel de teatru”.

Marthe Adam, regizor și cadru didactic la Universitatea din Quebec (Canada): „Lucrăm de 7 luni la organizarea acestui eveiment, iar Teatrul Tony Bulandra este minunat, avem oaspeți minunați in 25 de țări și au fost întâmpinați la aeroport și aduși la Târgoviște. Directorul Mihai Constantin Ranin ne-a făcut o primire foarte călduroasă. Mulți dintre cei care vin aici nu cunoșteau România, inclusiv pentru mine este prima oară când vin aici, chiar în fosta capitală a Țării Românești. Mulți dintre artiștii și formatorii români sunt aici și vor prelua multe tehnici și teorii de la această conferință, sunt sigur că le vor hrăni învățămintele și învățăturile. Avem cursuri de dimineață până seara”.

Karen Hoie, asist.univ. la Universitatea din Oslo (Norvegia): „Este foarte generos din partea teatrului și înțeleg că va fi organizat un Centru Internațional de Formare în Artele Teatrale. Este fantastic să venim la un teatru atât de minunat, îmrepună cu oameni care cunosc atât de multe lucruri. Voi preda un workshop despre mișcare și respirație în pregătirea spectacolului”.

Svein Gundersen, profesor la Universitatea din Oslo (Norvegia): „Este o mare plăcere să fiu aici, la acest teatru. Am fost foarte bine primiți de conducerea instituției și sperăm să readucem teatrul de păpuși înapoi în teatru”.

Cariad Astles, lect.univ.dr. la Royal Central School of Speech and Drama din Londra și Universitatea din Exeter (Marea Britanie): „Se arată a fi o colaborare bună, foarte bine organizată. Eu sunt cercetător și compar diverse tipuri de formare interculturală în domeniul teatrului de marionete. Colegii de aici sunt ca și familia mea. Este prima oară când vin în România și mă bucur că suntem la Târgoviște, în fosta capitală”.

Greta Bruggeman, director companie de teatru (Franța): „Este prima oară când vin în România, grație acestui eveniment. Este întradevăr interesant, iar teatrul este minunat. Am întâlnit mulți colegi profesori și m-a bucurat să îl cunosc pe directorul teatrului”.

Paul Balardim, profesor la Universitatea Udeski din Santa Catarina (Brazilia): „Este o mare onoare să fiu aici, împreună cu artiști din toată lumea. Pentru noi, brazilienii, este foarte important să ne întâlnim cu ceilalți arti ști ai teatrului de marionete din toată lumea, împreună suntem ca o mare familie. Am fost foarte bine primiți la Târgoviște. Este o reală oportunitate să ne dezvoltăm arta și tehnicile pedagogice la acest eveniment”.

Marek Waszkiel, profesor la Universitatea de Teatru, istoric în arta teatrală, regizor de teatru (Polonia): „Sper să fie o conferință fascinantă, descopăr multe chipuri, și tinere și mai în vârstă, mari artiști și formatori. Sper să găsim noi soluții pentru arta teatrului de păpuși și să discutăm multe dintre problemele pe care le întâmpinăm în lume în încercarea de a îmbunătăți teatrul”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale