Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.08.2017 00:25

Peste 20.000 de pelerini au participat la sărbătorirea solemnă a Sfântului Ierarh Nifon


A A

Târgoviște - altar național al ortodoxiei

Târgoviște - altar național al ortodoxiei

❚ Celebrarea împlinirii a 500 de ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Nifon și de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Mitropolitane din Târgoviște a transformat prăznuirea anuală de la 11 august a Sfântului Ierarh Nifon într-un emblematic eveniment național ortodox, cultural și educațional, organizat excepțional de Arhiepiscopia Târgoviștei ❚ Peste 20.000 de pelerini din județul Dâmbovița și din zonele învecinate s-au închinat la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon de la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște z Printre pelerini și-au făcut remarcată prezența numeroși miniștri și parlamentari, oficialități naționale, județene și locale ❚ Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, a oficiat, într-o atmosferă de o solemnitate emoționantă, slujba arhierească împreună cu înalți ierarhi din țară și din străinătate, precum și cu un sobor impresionant de preoți și diaconi ❚ În predica sa vibrantă, Mitropolitul Târgoviștei a evidențiat importanța pastoral-misionară a Sfântului Ierarh Nifon, a cărui activitate spirituală și culturală în Țara Românească a marcat profund viața bisericească a secolului al XVI-lea ❚ Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei a marcat marele eveniment creștin-ortodox prin 5 lansări editoriale de mare calitate, dedicate Diaconului Coresi, Ieromonahului Macarie, Catedralei Mitropolitane, Artei ca expresie a frumuseții dumnezeiești, precum și un Îndrumător pentru tinerii de azi ❚ 45 de elevi olimpici și profesorii lor îndrumători au fost premiați în acest an de Arhiepiscopia Târgoviștei pentru a celebra performanța educațională, culturală și științifică a școlii dâmbovițene ❚ Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei a ținut să mulțumească Primăriei municipiului Târgoviște, Consiliului Județean Dâmbovița, Instituției Prefectului, Poliției, ISU Dâmbovița, Jandarmeriei, Garnizoanei și Crucii Roșii pentru sprijinul acordat în organizarea cu totul remarcabilă din acest an

ANDREI VASILIU

 


 

Celebrarea împlinirii a 500 de ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Nifon și de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Mitropolitane din Târgoviște a transformat în acest an prăznuirea de la 11 august a Sfântului Ierarh Nifon într-un emblematic eveniment național ortodox, cultural și educațional, organizat excepțional de Arhiepiscopia Târgoviștei. Peste 20.000 de pelerini din județul Dâmbovița și din zonele învecinate s-au închinat vineri la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon de la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, evenimentul fiind precedat joi seară de Pelerinajul Încrederii, Bucuriei și Speranței în Dumnezeu, la care au participat peste 3.000 de tineri din parohiile dâmbovițene, împreună cu preoții lor, alături de studenți teologi, elevi seminariști, membri A.S.C.O.R. și elevi ai unor școli târgoviștene.

5 miniștri s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Nifon

Printre pelerini și-au făcut remarcată prezența numeroși miniștri și parlamentari, oficialități naționale, județene și locale. Au onorat evenimentul: Adrian Țuțuianu - Ministrul Apărării Naționale, Rovana Plumb - Ministrul delegat pentru fonduri europene, Mihai Fifor - Ministrul Economiei, Răzvan Cuc - Ministrul Transporturilor, Florian Bodog - Ministrul Sănătății, Leonardo Badea - Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cristian Stan - Primarul municipiului Târgoviște, Florina Mureșan - subprefect, Claudia Gilia și Alin Manole - vicepreședinții Consiliului Județean Dâmbovița, parlamentari, directori de instituții publice, consilieri locali și județeni, lideri politici, oameni de afaceri și artiști. Nu în ultimul rând, au fost prezenți foarte mulți jurnali ști din presa națională și locală care au mediatizat pe larg evenimentul național creștin-ortodox de la Târgoviște.

Sobor impresionant de arhierei din țară și din străinătate

Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, a oficiat, într-o atmosferă de o solemnitate emoționantă, slujba arhierească împreună cu alți 7 înalți ierarhi din țară și din străinătate.

GALERIE FOTO PE FACEBOOK

Astfel, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, împreună cu Î.P.S. Părinte Arhiepiscop IRINEU al Alba Iuliei, P.S. Părinte ANDREI, Episcopul Covasnei și Harghitei, P.S. Părinte GURIE, Episcopul Devei și Hunedoarei, P.S. Părinte TIMOTEI, Episcopul Spaniei și Portugaliei și P.S. IGNATIE Mureșanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, precum și cu un sobor impresionant de preoți și diaconi. Solemnitatea slujbei Sfintei Liturghii a impresionat și prin interpretarea înălțătoare a cântărilor bisericești de către corala catedralei mitropolitane din Târgoviște, dirijată de Mihail Vlădăreanu. Alte momente emoționante au fost cele susținute de corul Catedralei Eroilor din Târgoviște, „Anastasis”, format din copii îmbrăcați în port popular românesc, precum și de mica artistă târgovișteancă Lorelai Moșneguțu - câștigătoarea marelui premiu la concursul televizat „Românii au talent”. În predica sa vibrantă, Mitropolitul Târgoviștei a evidențiat importanța pastoral-misionară a Sfântului Ierarh Nifon pentru viața spirituală și culturală munteană, de la începutul secolului al XVIlea, el fiind cel care a transformat viața bisericească a înaintașilor noștri, a îndreptat moravurile, a îndemnat la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii și a format destoinici ucenici, dintre care cel mai de seamă este Sf. Voievod Neagoe Basarab. La îndemnurile sale, a fost tipărit, la Târgoviște, primul Liturghier ortodox din lume (1508), și, totodată, prima carte de pe teritoriul țării noastre. Înaltul Ierarh a subliniat și faptul că, anul acesta, aniversăm jumătate de mileniu de la canonizarea Sf. Ier. Nifon, prima de pe teritoriul țării noastre, și tot atâția ani de la începutul construirii Catedralei Mitropolitane, de către Sf. Voievod Neagoe Basarab.

Premierea performanțelor olimpice ale școlii dâmbovițene

Arhiepiscopia Târgoviștei a celebrat și în acest an performanța educațională, culturală și științifică a școlii dâmbovițene, acordând premii substanțiale pentru 45 de elevi olimpici și pentru profesorii lor îndrumători. Înaltpreasfinția Sa a oferit personal premianților „Diploma de Excelență Sf. Ier. Nifon” și daruri consistente, omagiindu-i pentru rezultatele obținute la Olimpiadele și Concursurile Naționale la diferite discipline, din anul școlar 2016-2017. Gestul a produs o mare emoție în rândul cadrelor didactice dâmbovițene. Într-un amplu mesaj, pe care îl publicăm alăturat, profesorul Sorin Ion - Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița a dorit să își manifeste recuno ștința față de Arhiepiscopia Târgoviștei și să adreseze felicitări și multe mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon.

Lansări editoriale de excepție

Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei a marcat marele eveniment creștin-ortodox de vineri prin 5 lansări editoriale de mare calitate, editate și tipărite cu binecuvântarea ÎPS Nifon: ● „Diaconul Coresi - ctitor de limbă română, misionar al credinței străbune și slujitor devotat al neamului românesc” ● „Catedrala mitropolitană din Târgoviște - simbol al efervescenței misionare, spirituale și culturale muntene - 500 de ani de la începutul ridicării ei” ● „Adevărul și frumusețea credinței creștine - îndrumător pentru tinerii de azi” ● „Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște în secolele XVI-XVIII” ● „Arta – expresie a frumuseții dumnezeiești”, broșură misionară tipărită în 10.000 de exemplare.

Organizare ireproșabilă și fără incidente la marele pelerinaj

ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, a ținut să mulțumească în mod special Primăriei municipiului Târgoviște, Consiliului Județean Dâmbovița, Instituției Prefectului și Inspectoratului de Poliție al Județului Dâmbovița, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Basarab I” Dâmbovița, Inspectoratului Județean de Jandarmi, filialei județene a Crucii Roșii, Poliției Locale și Garnizoanei Târgoviște pentru sprijinul acordat Arhiepiscopiei Târgoviștei în organizarea cu totul remarcabilă din acest an a Sărbătoririi solemne a Sfântului Ierarh Nifon. Astfel, printr-un efort organizatoric exemplar, cei peste 20.000 de pelerini s-au putut închina la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon, deschisă timp de două zile pe ambele părți, sub atenta supraveghere și îndrumare a preoților. Tocmai de aceea, ÎPS Nifon a transmis, în predica sa, un mesaj de suflet și de mulțumire: „Le sunt recunoscător tuturor preoților dâmbovițeni care se străduiesc la parohii să fie alături de credincioși în bucuriile și în necazurile lor”. Și în acest an, evenimentul de mari proporții a fost organizat pe aleea centrală a Parcului Mitropoliei din Târgoviște, unde zecile de mii de pelerini au fost feriți de căldura toridă a verii pe tot parcursul rugăciunii și au avut la dispoziție numeroase scaune, sticle cu apă, puncte de prim ajutor și supraveghere atentă din partea jandarmilor și a preoților special desemnați. Reflectarea în presa națională și locală a marelui eveniment și ecourile acestuia în sufletele zecilor de mii de pelerini vor rămâne mărturie peste timp că, în anul de grație 2017, în 10 și 11 august, Târgoviștea a fost un înalt altar național al ortodoxiei.

 

 


 

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon – celebrare educațională, culturală și spirituală majoră a comunității noastre locale

❚ Orașul Târgoviște este un simbol al luminii, spiritualității și culturii noastre naționale cu o mare și frumoasă influență în istorie ❚ Vechea Cetate de Scaun munteană a cunoscut gloria de a fi primul centru tipografic românesc, cu o uriașă influență în spațiul educațional, cultural și spiritual românesc ❚ Această frumoasă tradiție este continuată, cu responsabilitate, echilibru și înțelepciune, la Târgoviște, prin numeroase inițiative editoriale, spirituale și culturale de către Mitropolitul Nifon ❚

 

Ca dascăl, sunt impresionat de inițiativa Înaltpreasfinției Sale de a premia, an de an, atât în ziua de 10 august, cât și în cea de 11 august, tineri merituoși de la noi din județ. Anul acesta 45 de tineri s-au bucurat de atenția Bisericii și aprecierea înaltului Ierarh, alături de profesorii lor, primind daruri consistente și motivante Cunoașterea, cultura și educația sunt valori de preț al civilizației umane care manifestă cele mai intime aspirații de desăvârșire ale ființei umane. A cunoaște și a ști sunt două caracteristici umane inalienabile, pentru aceasta, în toate timpurile și în toate locurile, în toate marile culturi, acestea au fost considerate necesități spirituale majore ale omului. Încă de la început, Biserica s-a poziționat ca protectoare și sprijinitoare a științei și a cunoașterii, deoarece este o religie a cărții care apreciază rațiunea și cuvântul. Acest principiu al mecenatului eclezial al științei și artelor a fost ilustrat foarte evocator în istoria noastră românească, deoarece este bine cunoscut faptul că, așa cum sublinia Nicolae Iorga, primele cărți și școli au apărut în tinda bisericilor și ale mânăstirilor noastre, iar primii dascăli ai satelor noastre au fost preoții. Așadar, avem numeroase exemple de oameni ai Bisericii, clerici și mireni, preocupați de cunoaștere, știință și educație, care împreună cu lumina credinței au adus semenilor lor și pe cea a cunoașterii, a educației și a culturii. De fapt, acesta este cel mai bun argument că între spiritualitate, educație și cultură nu există absolut nicio opoziție, ci o simbioză necesară și rodnică. În comunitatea noastră locală, această realitate este foarte bine exemplificată de Ierarhi, clerici sau Voievozi luminați, dintre care nume precum cele ale lui Macarie Ieromonahul, Neagoe Basarab, Antim Ivireanul sau Maica Smara sunt foarte elocvente. Orașul Târgoviște este un simbol al luminii, spiritualității și culturii noastre naționale cu o mare și frumoasă influență în istorie, dovadă că aici a apărut prima carte de pe teritoriul românesc-Liturghierul macarian din anul 1508, și prima instituție de învățământ superior din Muntenia și anume Schola graeca et latina de la Mânăstirea Stelea din Târgoviște. Vechea Cetate de Scaun munteană a cunoscut gloria de a fi primul centru tipografic românesc, cu o uriașă influență în spațiul educațional, cultural și spiritual românesc. Această frumoasă tradiție este continuată, cu responsabilitate, echilibru și înțelepciune, la Târgoviște, prin numeroase inițiative editoriale, spirituale și culturale de către Mitropolitul Nifon. An de an, cu ocazia sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Înaltul Ierarh ortodox lansează volume care celebrează cultura națională, fie că este vorba despre monografii ale unor personalității și instituții, fie că este vorba de evenimente istorice importante ce au marcat în mod sublim spațiul comunității noastre locale și naționale. Nu pot să nu amintesc despre cărțile dedicate lui Mihai Voievod Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Matei Basarab, Neagoe Basarab, Antim Ivireanul, Dimitrie Liubavici, ori Schola graeca et latina sau cele de anul acesta dedicate Catedralei mitropolitane din Târgoviște, Ieromonahului Macarie și Diaconului Coresi. Remarcabile sunt și broșurile dedicate tinerilor, pe diferite teme de credință și cultură care au în vedere nobilul scop de a oferi tinerei generații un sens în viață și a contribui la buna și frumoasa ei educație, așa după cum Biserica noastră străbună a făcut-o de-a lungul istoriei cu deosebit succes. Ca dascăl, sunt impresionat de inițiativa Înaltpreasfinției Sale de a premia, an de an, atât în ziua de 10 august, cât și în cea de 11 august, tineri merituoși de la noi din județ care s-au remarcat în mod deosebit la concursurile și olimpiadele naționale școlare din cursul anului școlar. Aceasta reprezintă, pe de o parte, un act de demnă implicare în sprijinirea comunității educaționale dâmbovițene, iar pe de altă parte un mijloc de a impulsiona pe tinerii premiați. De asemenea, reprezintă și o modalitate de a încuraja pe cât mai mulți tineri de a alege drumul performanței școlare, ca modalitate de a fi remarcat în comunitatea locală și de a fi apreciat așa cum se cuvine. Premierea acestor tineri, alături de profesorii lor îndrumători, este un gest de o noblețe deosebită care îi motivează, îi încurajează și le arată că binele este răsplătit, că societatea are nevoie de performanța lor ca semn al viitoarei lor implicări comunitare. Anul acesta 45 de tineri s-au bucurat de atenția Bisericii și aprecierea înaltului Ierarh, alături de profesorii lor, primind daruri consistente și motivante, ceea ce dă un semnal ca și alte instituții și personalități locale să se implice în acest sens. Sărbătoarea Sf. Ier.Nifon este, nu doar un eveniment religios, ci și unul cultural și educațional, prin aceste implicații, dar mai ales prin puternicul mesaj de sprijinire a valorilor, a școlii și a tinerilor. Este un moment deosebit pentru elevii noștri, căci îi motivează să poată păși, cu demnitate și curaj, pe drumul vieții. Mitropolitul Nifon dovedește de fiecare dată că, pe lângă bine cunoscutele sale calități organizatorice, administrative, teologice și diplomatice, are și pe aceea a apropierii de tineri, a încurajării și implicării lor în viața comunității noastre locale. Cu admirație și respect, îi mulțumesc Înaltpreasfinției Sale pentru aceste nobile inițiative, iar cu ocazia onomasticii sale îi doresc multă sănătate și ani îndelungați, spre a ne bucura cu astfel de lăudabile inițiative!

La mulți și fericiți ani,

Înaltpreasfinția Voastră!

Prof. Sorin Ion,

Inspector școlar General

al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale