Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.08.2022 00:19

Peste 20.000 de pelerini au participat la manifestările din istorica Cetate de Scaun munteană


A A

Târgoviștea, în sărbătoare înălțătoare a Sfântului Ierarh Nifon

Târgoviștea, în sărbătoare înălțătoare a Sfântului Ierarh Nifon

*Peste 3.000 de tineri au participat în prima zi, miercuri, 10 august, la Pelerinajul Tinerilor, moment în care racla cu sfintele moaște a fost purtată în procesiune *În ziua de joi, 11 august, chiar de la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși, din întreaga Eparhie, din județele învecinate, dar și din țară, au venit la Catedrala din Târgoviște pentru a lua parte la Sfânta Liturghie

 

La Târgoviște, în vechea capitală munteană, au avut loc, în zilele de 10 și 11 august 2022, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, ceremoniile dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, la care au participat peste 20.000 de pelerini din istorica Cetate de Scaun munteană, din întreaga Eparhie și din țară, dintre care numeroși tineri, precum și autorități publice, naționale, județene și locale.

Ceremoniile au fost inaugurate, miercuri, 10 august, cu slujba Vecerniei, săvârșită pe un podium special amenajat în vecinătatea Catedralei din Târgoviște, acolo unde se află moaștele Sfântului Ierarh Nifon, și cu Pelerinajul Tinerilor din Eparhia noastră, moment în care racla cu sfintele moaște a fost purtată în procesiune, de la Catedrală, prin centrul istoric al Târgoviștei, cu oprire la Mânăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni, din apropierea Primăriei orașului. Au participat peste 3.000 de tineri de la parohii, elevi de la școlile din Târgoviște, studenți de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște, membri A.S.C.O.R. și tineri din oraș.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a premiat pe cei 4 elevi din Eparhie care au obținut media generală 10 la Bacalaureat și pe cei 17 elevi care au obținut primele locuri la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie și a Concursului Național interdisciplinar „Cultură și Spiritualitate românească”, precum și pe cei 15 profesori îndrumători.

În ziua de joi, 11 august, chiar de la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși, din întreaga Eparhie, din județele învecinate, dar și din țară, au venit la Catedrala din Târgoviște pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, alături de ierarhii invitați: Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte AntonieEpiscopul de Bălți – Basarabia, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande.

Înaltul Ierarh a evocat personalitatea vie, puternică și foarte apreciată a Sfântului Ierarh Nifon, ocrotitorul Eparhiei noastre, cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, cel ce a reorganizat viața bisericească munteană, a îndemnat la utilizarea tiparului, cel mai nou mijloc de comunicație socială a vremii, în misiunea pastorală a Bisericii și a pus bazele rodnicei înfloriri duhovnicești de acum jumătate de mileniu.

Înaltpreasfinția Sa a lansat volumele tipărite cu acest prilej de către Editura Eparhiei noastre, intitulate: Sfântul Ierarh Nifon – primul sfânt canonizat în spațiul românesc; Matei Basarab – ctitor de biserici, sprijinitor al tiparului și promotor al celei mai naționale epoci din istorie și Credință și cultură la Târgoviște în timpul Voievodului Petru Cercel, precum și broșurile misionare, intitulate: Rugăciunea în tradiția Bisericii Ortodoxe și Sfințenia – scopul vieții creștine.

Chiriarhul nostru a oferit „Diploma de Excelență Sfântul Ierarh Nifon” și daruri, celor 20 de elevi din Eparhie, care au obținut primele locuri la etapa națională a Olimpiadelor și Concursurilor naționale din anul școlar recent încheiat, precum și celor 17 profesori îndrumători ai lor.

Închinarea credincioșilor a continuat până seara târziu, iar festivitățile liturgice au fost transmise în direct pe pagina de facebook a Eparhiei noastre. Pe tot parcursul zilei, la sărbătoarea Sf. Ier. Nifon de la Târgoviște au luat parte peste 20.000 de credincioși.

V.A.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor
Mincinoșii lui Putin (II)
Amenzi uriașe pentru delicte de mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale