Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



04.08.2017 00:25

În aceste zile fierbinți de august,


A A

Sute de dâmbovițeni, victimele caniculei

Sute de dâmbovițeni, victimele caniculei
De când canicula a pus stăpânire pe județ, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Târgoviște a fost luată cu asalt de bolnavi

❚ La Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, în ultimele zile, au fost 1853 de prezentări la Camera de Gardă ❚ Cei mai afectați de temperaturile ridicate înregistrate în acest interval de timp au fost în mod special bolnavii cronici cărora li s-au acutizat afecțiunile deja existente ❚ Un alt aspect semnalat de purtătorul de cuvânt al SJUT, dr. Elena Firoiu, este faptul că zeci de persoane mușcate de insecte, dar și de șerpi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, unde au primit îngrijirile medicale de specialitate ❚ Dâmbovița se află azi și mâine în cod portocaliu de caniculă

VIOLETA STANCIU


De când canicula a pus stăpânire pe județ, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Târgoviște a fost luată cu asalt de bolnavi, gama patologiilor prezentate de aceștia fiind destul de numeroasă și diversificată! În ultimele șapte zile, la Camera de Gardă a SJUT, au fost înregistrate peste 1853 de prezentări, cei mai afectați de temperaturile ridicate înregistrate în acest interval de timp fiind în mod special bolnavii cronici cărora li s-au acutizat afecțiunile deja existente. Un alt aspect semnalat de purtătorul de cuvânt al SJUT, dr. Elena Firoiu, este faptul că zeci de persoane mușcate de insecte, dar și de șerpi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, unde au primit îngrijirile medicale de specialitate.

Patologie diversă, sute de prezentări la medic

„În acest interval cu temperaturi extreme și schimbări rapide și semnificative de presiune atmosferică, s-au produs mai multe acutizări ale bolilor cronice, de natură cardiologică, neurologică, pshiatrică, digestivă, oncologică, ORL, respiratorii, oftalmologice, disgravidiile... S-au prezentat pacienți cu sindroame de deshidratare după boli diareice acute apărute datorită a numeroase cauze posibile, respectiv indigestii, dispepsii, toxiinfecții alimentare, vărsături și dureri de cap după insolație, amețeli și stări lipotimice apărute, de asemenea, după expunere îndelungată la soare și lipsă de hidratare suficientă. Au fost și destul de multe stări febrile datorate infecțiilor acute de diferite etiologii - respiratorii, urinare, digestive, indigestii – produse de diferite afecțiuni virale, dar și de afecțiuni posibile bacteriene. Au fost și cazuri de alergodermii, dar și accidente rutiere produse pe fondul căldurii excesive, a oboselii, a epuizării, a deshidratării care au condus la apariția neatenției în conducere și, de asemenea, consumul de alcool. În concluzie, au fost toate tipurile de patologii. Din punct de vedere statistic, în ultimele șapte zile, s-au înregistrat 1853 de prezentări, media acestora fiind de 270 de pacienți/zi, dar au fost zile în care au fost și peste 300 de persoane, dar și zile cu mai puțini pacienți. Este totuși perioadă de concedii, în care oamenii pleacă din localitate, iar cei mai mulți se protejează, dar din nefericire sunt și situații pe care noi le vedem în fiecare zi, în care se pierd vieți omenești, se produc o groază de accidente care ne înfioară. Ce pot să vă mai spun este că s-au prezentat și zeci de pacienți mușcați de insecte (căpușe, albine, bondari), dar au fost și câteva mușcături de șarpe. UPU este pregătită cu tot ce trebuie, cu vaccinul antitetanic, antirabic și antiviperin”, a punctat dr. Elena Firoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

Sfaturi medicale pentru zilele caniculare

Dr. Elena Firoiu a ținut să facă și câteva recomandări generale, deosebit de importante pentru bolnavi, dar și pentru cei sănăto și, valabile pentru perioada caniculară pe care o traversăm cu toții.

„Copiii și persoanele cu boli cronice sau vârstnicii să evite expunerea la soare și să nu iasă la plimbare decât dimineața, foarte devreme și seara mai târziu, când este mai răcoare. Pentru toată lumea se recomandă evitarea expunerii excesive la soare, mai ales în intervalul orar 10.00 – 18.00. Pentru cei care se expun, în perioada de vacanță, mai mult soarelui să utilizeze creme de protecție solară din farmacii acreditate și verificate, să-și protejeze ochii cu ochelari de soare, chiar și pentru copii. Dacă totuși trebuie să iasă în intervalele orare în care temperaturile sunt extraordinar de crescute, deoarece natura serviciului îi obligă, trebuie să poarte pe cap orice tip de acoperământ care să le protejeze capul și corpul. Echipamentele trebuie să fie din texturi naturale, subțiri, încălțămintea trebuie să fie lejeră și ușoară, iar pentru persoanele care lucrează în soare angajatorii sunt obligați să le asigure oamenilor aceste echipamente de lucru protective și trebuie să le asigure posibilitatea de a face pauze cât se poate de dese în spații răcoroase și uscate și să le asigure posibilitatea de a se hidrata cu cel puțin 2-3-4 litri de apă. Pentru toată lumea care se expune soarelui recomandarea este să poarte pe cap pălărie sau șapcă din texturi naturale, corpul să fie acoperit cât se poate de mult, de asemenea cu țesături naturale (mătase, in, bumbac), vaporoase și foarte lejere, dacă se poate și o umbrelă mai deschisă la culoare ar fi foarte bine pentru că îi protejează și mai mult și de preferat să nu-și programeze drumuri lungi prin soare. Hidratarea, pentru toată lumea, este foarte importantă”, a conchis dr. Elena Firoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

Azi și mâine cod portocaliu de caniculă Meteorologii anunță pentru zilele 4 și 5 august cod portocaliu de caniculă. Valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade. Temperaturile maxime se vor situa, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Falși „surdomuți”, depistați de jandarmi
Câștigul salarial mediu în Dâmbovița, sub media națională
Situație sumbră la parcul auto al Ambulanței
Polițiștii au împânzit drumurile publice
Cercetat de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Jandarmii, în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor
Atelier antidrog pentru asistenții sociali
Direcția Silvică Dâmbovița Gestionează 45% din suprafața forestieră a județului
Tânăr cercetat pentru inducerea în eroare a polițiștilor
Schimbări pentru Complexul de Vânătoare de la Bolovani


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale