Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.06.2022 00:19

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Strănutul (german) și răceala (europeană)

Strănutul (german) și răceala (europeană)

DAN LUCA


Strategul în afaceri internaționale George Friedman menționa acum vreo 10 ani că „Germania are nevoie de gazele naturale, pe care rușii le dețin din abundență, iar rușii au nevoie de tehnologie și expertiză, de care Germania dispune din plin”. Tot el menționa că „Uniunea Europeană a fost concepută cu două scopuri. Primul era integrarea Europei Occidentale într-o federație cu un rol limitat, rezolvând problema Germaniei și legând-o de Franța, astfel limitându-se amenințarea războiului. Al doilea a fost crearea unui vehicul pentru reintegrarea Europei de Est în comunitatea europeanăœ.

Contextul războiului din Ucraina a impus o schimbare fundamentală a relației dintre Germania și Rusia, iar încetinirea schimburilor comerciale dintre aceste țări va avea un impact economic enorm asupra Europei.

Încă din vara lui 2019 erau semnele unei recesiuni tehnice în Germania. Industria manufacturieră germană avea în iulie 2019 cea mai slabă evoluție din ultimii șapte ani. În decembrie 2021, se arãta cum blocaje în lanțul de aprovizionare și al patrulea val al pandemiei de COVID-19 încetineau considerabil economia germană, preconizându-se intrarea în recesiune pentru cea mai mare economie a Europei. La începutul lunii aprilie 2022, prognozele ziceau că Germania s-ar putea confrunta cu o recesiune severă dacă va exista o oprire a importurilor sau a livrărilor de gaze și petrol din Rusia. Un embargo european imediat asupra gazelor naturale importate din Rusia ar putea costa Germania anul acesta până la 5% din PIB-ul său, potrivit unei estimări publicate acum două luni de Banca Centrală a Germaniei.

Ne amintim faimoasa zicalã “Când Germania strănută, Europa ră­cește”. Criza financiară mondială a demons­trat acest lucru. Iar când Germania sprintează, poate face să decoleze întreaga economie euro­peană. Dar ce te faci când economia germană paralizează și se prăbușește?

Sunt întrebări firești, acum când încă mai avem în minte crizele recente, fie ele financiare, pandemice sau economice. Sperăm să avem capacitatea de a identifica soluții adaptate acestei realități. Cu siguranță însă neprevăzutul va juca un rol enorm și în partea a doua a acestui an.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Haosul public și distrugerea națiunii române
Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale