Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.01.2019 00:21

Obicei din Dâmbovița, unic în România:


A A

Steagul sau Geavrelele de la Morteni

Steagul sau Geavrelele de la Morteni

În fiecare an, de Bobotează, în comuna Morteni, are loc un obicei unic în spațiul etnografic românesc și păstrat cu sfințenie: Steagul sau Geavrelele. În acest an, vicepreședintele CJ Dâmbovița, Luciana Cristea și deputatul PSD Corneliu Ștefan au participat la această manifestare unică.

Tradiția spune că tinerii necăsătoriți din fiecare sat al comunei trebuie să împodobească, încă din Ajunul Bobotezei câte o prăjină, căreia i se spune steag, a relatat pe o pagină de socializare dl Marius Dumitru, membru al Asociației „Cultul Eroilor“, Filiala Dâmbovița. Acestea sunt confecționate dintr-un singur lemn și sunt împodobite cu câte 1000-1500 de batiste cusute de mână. Bucățile de pânză decorate cu motive populare sunt lucrate de fetele bune de măritat și sunt adunate din timp, de către stegari. De Bobotează, cetele de flăcăi aduc steagurile în mijlocul comunei, unde vor fi sfințite de preoți. Stegarii îi ridică de trei ori pe brațe pe cei întâlniți în cale, ca să le meargă bine. Obiceiul este un prilej de bucurie pentru locuitorii comunei, care se întâlnesc, își urează de sănătate și petrec în cinstea celor care poartă numele lui Ioan Botezătorul, dar este și un moment al amintirilor frumoase pentru cei trecuți de prima tinerețe. Prăjinile sunt despodobite în ziua de 8 ianuarie și vor fi păstrate de-a lungul anului la biserică, sau la streașina caselor. Busuiocul din vârful steagurilor este împărțit și pus la icoane. Cuvântul geavrea vine din limba turcă și înseamnă batistă. Se spune că fetele care cos cât mai multe geavrele vor avea șanse mai mari să se mărite. Prăjinile sau steagurile sunt împodobite și cu bete, panglici de cânepă lungi de trei, patru metri țesute la război de către femeile comunei, create pentru prinderea geavrelelor. Împodobirea continuă cu ciucuri din lână, viu colorați, dar și cu panglici de mătase. În capătul prăjinei se așează o cruce din lemn și busuioc. Tinerii din sat împodobesc prăjinile cu geavrele timp de câteva zile. E mult de muncă, pentru că pe fiecare prăjină se leagă până la 1.500 de batiste. În dimineața de Bobotează, geavrelele sunt sfințite de preot, după care tinerii merg cu ele din casă în casă. Obiceiul geavrelelor este vechi, iar tradiția spune că vizita flăcăilor de Bobotează aduce noroc în fiecare gospodărie. După 8 ianuarie, tinerii desfac geavrelele și le înapoiază fetelor. Prăjinile se urcă în podul unei case, unde stau până la Crăciunul viitor, când vor fi duse la biserică pentru a fi sfințite.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale