Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.06.2015 00:19

Editorial


A A

Statul de drept... diliman

Statul de drept... diliman

ALINA MAVRODIN VASILIU


Cică-n dosarul penal al primarului Chiliman, prejudiciul estimat de procurori se ridică la „numai” 670 milioane de euro. Dacă așa o fi și nu s-au încurcat specialiștii DNA în zerouri, eu propun să punem un lacăt mare peste statul de drept și să ne cărăm toți din țara asta.

Fiecare să plece unde-o vedea cu ochii! Păi îmi spun instituțiile statului, mie, cetățean plătitor de taxe și impozite, că și-au făcut datoria luptând împotriva corupției, ținând în același timp la butoanele bugetului o mafie transpartinică ale cărei dosare au zăcut în nelucrare câte 7-8-10 ani? Hai să fim serioși! Și hai să ne facem bagajele, că nu mai e de stat în acest stat. Dacă mai ești om cu mintea-ntreagă și nu slugă la dârlugă pe vreo moșie politică, atunci n-ai cum să nu vezi că prejudiciul în dosarul Chiliman este de-a dreptul… diliman!

Cum s-a ajuns până aici, ne poate explica vreo autoritate a statului fără să-i crape obrazul de rușine și fără să se caște pământul s-o înghită de vie? Un astfel de prejudiciu diliman, calculat la o presupusă activitate infracțională de 9 ani (prezumția de nevinovăție există, nu?) n-ar trebui plătit în solidar de toți aceia care au ținut la sertar dosarul Chiliman? Să le pună și lor cineva sechestru pe averi, că doar nu și-or pune singuri. Spun asta fiindcă aceste tunuri de sute de milioane de euro nu puteau fi date bugetului statului decât într-o largă complicitate de interese mafiote. Tentaculele unor astfel de caracatițe sunt instituționale, și totuși cei care au populat instituțiile cu pricina nu sunt trași la răspundere de nimeni.

Dimpotrivă, fac un joc foarte periculos, asta începe să devină foarte clar, demonizând Legislativul și Executivul spre profitul puterii judecătore ști. Este ca și cum parlamentarii și miniștrii de toate culorile politice i-ar fi obligat pe magistrați să nu aresteze baroni locali corupți, lăsându-i anume să fure și să vămuiască investițiile din bani publici timp de un deceniu. Primarii Vanghelie și Chiliman sunt doar doi dintre cei mai recenți „clienți” ai DNA în dosare vechi de un deceniu în care s-au acumulat prejudicii dilimane de zeci și chiar sute de milioane de euro. Dar să nu uităm dosarul mafiei retrocedărilor, în care prejudiciul este de peste 1 miliard de euro, bani publici plătiți cash către mafioți protejați politic ani de-a rândul. Era nevoie de încuviințarea Parlamentului ca să fie stopat jaful din primării și din consilii județene, ori din alte instituții publice? Evident, nu! Era nevoie cumva de încuviințarea Parlamentului, ca să fie cercetate clanurile interlope gen Bercea-Băsescu, care traficau sentințe judecătorești pe milioane de euro? Evident, nu! Și cu toate acestea, dosarele cu pricina au stat în nelucrare ani de-a rândul, în ciuda tuturor dezvăluirilor apărute în presă care anunțau o frăție periculoasă între mafioți și oameni ai legii până la cel mai înalt nivel.

Tocmai de aceea mi se pare suspect că, în „buna” tradiție băsistă, Parlamentul continuă să fie acuzat de obstrucționarea Justiției și de faptul că le-ar da peste cap procurorilor mult mediatizata lor luptă anticorupție. Tind să le dau dreptate acelor analiști care sunt de părere că lupta anticorupție în România a ajuns mai periculoasă decât corupția însăși. Cu toată dragostea, vorba lui Bogdan Chirieac, încep să cred că spectacolul mediatic al luptei anticorupție a luat deja proporțiile unei strategii periculoase de imagine a unor instituții care, după ce au stat cloșcă peste marea corupție din România, încearcă de câteva luni să facă din Legislativ și Executiv vinovații de serviciu pentru amploarea pe care a luat-o crima organizată în România ultimului sfert de veac. Aceasta devine încă o vulnerabilitate uriașă pentru siguranța națională, atunci când puterile separate în stat sunt anume încăierate, acuzându-se reciproc de blaturi cu mega-grupări de crimă organizată.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale