Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.01.2015 00:08

Fostul arhitect șef al județului, Dumitru Barbu:


A A

"Stadionul ar trebui consolidat"


❚ „Nu sunt de acord cu demolarea acestuia, dacă mă întrebați pe mine ca arhitect, dar și ca cetățean al Târgoviștei” ❚ „Stadionul care se intenționează a se construi la gară, poate fi destinat activității sportive performante, cu lucruri și dotări sociale” ❚ „Toată lumea consideră că ar fi o investiție mare. Până nu există o expertiză care să ne arate cât ar costa consolidarea și modernizarea acestui stadion, nu putem spune că e mult sau puțin” ❚ „Un studiu este o expertiză care nu ar costa atât de mult autoritățile locale ca să nu se facă” ❚ „Eu l-am propus acolo, pentru că este o investiție pe care vrea să o facă Compania Națională de Investiții la Târgoviște” ❚ „Massmedia ar trebui să inițieze o dezbatere publică, în care să invite specialiști, constructori, inginericonstructori, urbaniști” ❚ „Dacă ar fi justificată demolarea, aș face tot o zonă de agrement, de interes public. Aș face tot ceva pentru populația orașului”

MĂDĂLIN RĂDUCU

 


 

Dumitru Barbu (61 de ani) a fost vicepreședinte al Consiliului Județean în perioada 2000-2004 și viceprimar al Târgoviștei în mandatul 2004-2008. Arhitect de profesie, acesta a acceptat dialogul cu „Jurnal de Dâmbovița” pe marginea subiectului demolării stadionului „Eugen Popescu”. Fostul arhitect șef al județului este de părere că stadionul din centru nu ar trebui dărâmat decât în condiții excepționale, când nu s-ar mai putea face nimic. De asemenea, Dumitru Barbu consideră că în acest caz ar trebui organizată o dezbatere publică și dezvăluie cine a propus terenul unde ar putea fi construit noul stadion.

Rep: Domnule Barbu, rezonați cu echipa Chindiei Târgoviște?

- Bineînțeles. Orice cetățean al Târgoviștei ar fi fericit să susțină o echipă de fotbal chiar și în Divizia B. Cred că toată lumea dorește, iubitorii fotbalului, dar și cetățenii dezvoltarea sportului, care este aducător de bine.

Rep: Ce părere aveți de actualul stadion al Chindiei?

- Într-adevăr, stadionul Municipal este afectat din punct de vedere structural, dar nu sunt de acord cu demolarea acestuia, dacă mă întrebați pe mine ca arhitect, dar ca și cetățean al Târgoviștei, care s-a născut lângă Turnul Chindiei.

Rep: De ce nu sunteți de acord cu demolarea?

- În primul rând, chiar așa cum este el, amplasat în mijlocul orașului, este un simbol al orașului, simbol al zonei centrale, al sportului dâmbovițean și un stadion construit chiar de cetățenii orașului în această zonă. Doi: stadionul ar trebui consolidat și ar putea să rămână destinat activităților tinerilor, copii ai cetățenilor Târgoviștei, pentru sporturi de toate genurile, inclusiv atletismul. Și stadionul care se intenționează a se construi la gară poate fi destinat activității sportive performante, cu lucruri și dotări sociale.

„Demolarea ar trebui să fie varianta maximală”

Rep: În situația de față, cum credeți că ar fi mai bine: să se investească în reparațiile actualului stadion sau pur și simplu construcția unei noi arene?

- În primul rând, nimeni nu poate spune cât costă până nu se face o expertiză tehnică. Toată lumea consideră că ar fi o investiție mare. Până nu există o expertiză care să ne arate cât ar costa consolidarea și modernizarea acestui stadion, nu putem spune că e mult sau puțin. Deci, trebuie făcută o cheltuială cu ceea ce înseamnă o expertiză conform Legii 10/1995 a stabilității în construcții și după aceea trebuie luată o hotărâre care ar fi cea mai bună variantă. Cum se face un studiu de fezabilitate, putem să avem varianta minimală și varianta maximală. Aici, demolarea ar trebui să fie varianta când nu mai avem ce face. Să dezafectezi o zonă și să nu ai un studiu la bază, mi se pare... Un studiu este o expertiză care nu ar costa atât de mult autoritățile locale ca să nu se facă.

„Eu am propus stadionul în zona Unității Militare de la Gara Târgoviște”

Rep: Dacă ar fi vorba de construcția unui nou stadion, unde credeți că ar fi mai bine amplasat: în locul actualei arene sau în zona Gării?

- Nu, nu... Eu am fost arhitect șef al județului și am propus în zona Unității Militare de la Gara Târgoviște stadionul, unde autoritățile locale au intrat în posesie pe terenul acela. Am propus un stadion între 15-17.000 de locuri. Eu l-am propus acolo, pentru că este o investiție pe care vrea să o facă Compania Națională de Investiții la Târgoviște. Foarte bine, e un lucru bun să existe un stadion dotat ireproșabil pentru 15.000 de spectatori și cu terenuri de antrenamente. Dar acest stadion ar putea fi și de antrenamente, precum și destinat sportului de masă și școlar, unde să aibă acces toți elevii, susținut din bani publici locali.

„Cred că o dezbatere publică ar trebui făcută”

Rep: Fiindcă ați cochetat și cu lumea politică... Credeți că va conta mult opinia publică în luarea unei astfel de decizii?

- Enorm. Eu cred că o dezbatere publică ar trebui făcută. Mass-media ar trebui să inițieze o dezbatere publică, în care să invite specialiști, constructori, ingineri-constructori, urbaniști. Atunci, chemați la o dezbatere publică, fiecare își spune părerea, unde să fie invitate și ONG-uri, chiar și administrația publică locală și județeană, pentru că pe acest subiect chiar trebuie o astfel de inițiativă.

Rep: Săptămâna trecută, noi am prezentat câteva cifre ale valorii terenului pe care se află acum stadionul „Eugen Popescu”. Credeți că ar putea fi o afacere în spatele unei eventuale demolări?

- Nu pot să fac aprecierei decât dacă aș auzi din gura unor oficiali. Ar fi o susținere fără să fie argumentată. Dacă vin cu argumente foarte clare, trebuie să vedem și ce se intenționează să se facă acolo. Pe lângă acest stadion reabilitat, s-ar putea face o mare parcare pentru Târgoviște în zona din spatele stadionului, în care tot ce intră în Târgoviște pentru a vizita monumentele și Curtea Domnească ar putea să parcheze. Iată că terenul ar putea fi folosit, pe lângă partea de sport, și de partea administrativă. Mai există o bază care este tot în zona aceea, a foștilor pompieri. Dacă unim toate zonele astea, vom vedea că avem terenuri interesante, unde putem să amenajăm ceea ce urbanismul ne cere expres. Putem să avem parcări, unde să oprim accesul cu mașina în zonă centrală.

„Costurile cu consolidarea ar fi mai mici decât demolarea și reamenajarea”

Rep: Fiindcă sunteți arhitect, dacă vi s-ar pune terenul la dispoziție, ce ați construi acolo, exceptând proiectul cu parcările?

- Dacă ar fi justificată demolarea, aș face tot o zonă de agrement, de interes public. Aș face tot ceva pentru populația orașului. Și în astfel de zone sunt terenuri de sport. Demolăm stadionul ca după aceea să amenajăm terenuri de tenis, de minifotbal, unde să se ducă copiii noștri, să facă mișcare, în zone bine amplasate. Costurile cu consolidarea cred că ar fi mai mici decât demolarea și reamenajarea.

Rep: La meciurile Chindiei mergeți?

- Da, mai vin prin repriza a doua, în funcție de timp. Sunt sigur că trebuie încurajată și mișcarea de masă care este reprezentată de fotbal, pentru că, așa cum vedem prin țară, aduce și beneficii autorităților locale.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Pas important spre semifinale
Ce provocare și-a ales Boriga!
Cezar Papoe câștigă Turneul ITF J60 din Antalya
CSȘ Târgoviște, implicat în multe competiții
Ne-a părăsit Nicolae Guțoiu
Înfrângere pe terenul liderului
Play-off-ul, interzis pentru echipele dâmbovițene
Victorie cu mari emoții
Decizii dure la Comisia de Disciplină și Etică
Titu pierde la Urziceanca


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale