Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro23.11.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Stabilitatea vine de la Berlin

Stabilitatea vine de la Berlin

Într-o Europã marcată de crize și incertitudini, încercăm să identificăm reperele care să ne ghideze existența în următoarele luni. Normal, tânjim spre o stabilitate necesară planificării pe cât posibil a vieții. Ultimii trei ani au fost mai denși decât de obicei, putându-se socoti dublu precum anii de război. Unii zic însă că această stare este noul normal și trebuie să ne raportăm de acum încolo la această realitate.

La nivel european, după Brexit, se părea că motorul franco-german a preluat fără probleme frânele și detinele Europei. Totuși, războiul din Ucraina a avut un ricoșeu puternic în special asupra politicii energetice germane. Ieșiți din bătălia legislativă cu o carte câștigătoare, gazul, brusc totul s-a năruit precum un castel de nisip. Chiar și statuia doamnei Merkel, care a condus Germania timp de16 ani, a fost coborâtă de pe piedestal.

Germania nu este însă o țară care să se sperie de crize sau să înceapă să se plângă de condițiile nefavorabile. Și-a reevaluat situația și instrumentele aflate la îndemână. Se pare că încheie anul cu mult optimism, în ciuda previziunilor sumbre de acum câteva luni. Coaliția din fruntea Germaniei este stabilă și puternică, iar poziția liderului europeano-german Ursula von der Leyen este incontestabilă. Într-o simbioză perfectă cu Bruxelles-ul, Berlinul își exprimă deschis opinia despre extinderea Uniunii Europene sau despre relațiile comerciale cu alte continente, despre tot ce contează cu adevărat la nivel comunitar.

Germania are o voce puternică la nivelul celor două partide europene care domină echișierul politic de zeci de ani. Partidul Popular European are încredere în creștin-democrata Ursula von der Leyen ca lider al Europei, iar SPD-ul a organizat recent la Berlin Congresul Socialiștilor Europeni. Cei avizați în politica europeană susțin chiar că realegerea actualului președinte al Comisiei Europene pentru încă un mandat de 5 ani este o simplă formalitate, deși mai avem ceva timp până la alegerile europene din 2024.

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Ministrul Afacerilor Europene la români
Zelenskiada (II)
Zelenskiada (I)
Maia Sandu, de ce nu?! (II)
Maia Sandu, de ce nu?!
Reindustrializarea României
Cine are încredere în populiști?
Neamul românesc piere… (II)
Neamul românesc piere... (I)
Putin se roagă în KremlinPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale