Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro09.11.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Soluțiile realiste sunt fundamentale

Soluțiile realiste sunt fundamentale

Avem sisteme adaptate pentru a reacționa la crize? Sau chiar mai adâncă întrebarea. Există instrumentele necesare pentru a anticipa crizele și – de ce nu – să le oprim sau cel puțin atenua? Într-un spațiu al libertății, în care fiecare zice ceea ce gândește, e greu în a distinge expertiza practică dătătoare de soluții. Să ne amintim, chiar și într-o puternică criză pandemică, care a bulversat total societatea noastră, erau unii care de fapt ziceau că s-a întâmplat ceea ce ei prevesteau acum câțiva ani…

E greu de scris un manual despre anticiparea unei crize, mai ales că de fiecare dată avem elemente noi, segmente diferite, foarte puțin repetate pentru a parametriza. Totuși, câteva observații sunt necesare, utile poate pentru cei care înțeleg gravitatea acestor momente.

Există două dimensiuni care trebuie avute în vedere, este partea macro, societală, mai puțin înțeleasă de cetățeanul obișnuit, și acel micro, despre cum ne afectează pe noi fenomenul apărut recent. Aici specialiștii recomandă acel meso, sinapsa dintre cele două. Un fel de adaptare, permanentă pendulare între macro și micro. Cum putem pune în practică acest mecanism?

Important este abordarea structurală, de multe ori fără emoții, a realității. Subliniez, realitate-realitate, chiar dacă instinctual respingem ceea ce nu ne convine. A te plânge de o criză este desigur starea primară prin care treci, ceva de genul „nu e corect”, ca și cum un big brother vede și corectează rapid anomalia. E fundamental însă în a căuta soluții realiste pentru a ieși din impas. E greu, dar ce altă șansă avem?

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Funcționarul european
Capacitatea administrativă a țărilor UE
Se conturează Manifestul 2024-2029
LA 105 ani de la Marea unire (II)
La 105 ani de la Marea Unire (I)
O Românie mândră
„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (II)
„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (I)
Reîntregirea patriei prin Biserica neamului
Snagov 2


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale