Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro22.11.2022 00:20

Editorial


A A

Soarta Basarabiei, jucată primejdios

Soarta Basarabiei, jucată primejdios

Pentru americani, războiul ăsta este, deci, o afacere, iar di punct de vedere geopolitic, o încercare de a arăta Moscovei că tendința ei de a redesena harta politică a unei părți a mapamondului prin „crime de război” este o gravă eroare de calcul ultranaționalist imperialist.

Dar uită că, după „Războiul Rece”, aceleași erori le-a făcut și Casa Albă prin diferite „teatre de război” de-a lungul și de-a latul lumii. Și Rusia, și Statele Unite riscă să dispară cândva. Deocamdată, așa cum am mai pus în vedere, războiul dintre cele două uriașe puteri, desfășurat pe teritoriul Ucrainei, are repercusiuni dramatice asupra sorții Omenirii.

Și, totuși, puterile euro-atlantice, după nouă luni de război, au căzut pe gânduri. Cu toate sancțiunile impuse Moscovei, Rusia nu s-a speriat și a ieșit în câștig economic, orientându-se spre Asia, pe când Europa de Vest suferă datorită lipsei de gaz rusesc, Moscova închizând robinetul. Și revoltele mulțimilor au ocupat străzile.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, pro UE, la disperare, a dat o fugă până la București, cerându-le românilor să le dea fraților de peste Prut măcar un strop din energia lor electrică. Dar în Basarabia, asta e problema. Este una de natură existențială: a fi sau a nu mai fi un stat independent. Cu o sărăcire cruntă a populației, agitată de partidele pro Putin, și cu o puternică masă de coloniști ruși, există posibilitatea fatidică a căderii Maiei Sandu și a guvernului său și reanexarea Basarabiei de către Moscova.

La Chișinău, mafia politico-economică prorusă joacă primejdios soarta acestei minuscule entități statale care, de fapt, istoricește, este parte a „moșiei românești”. În cazul în care Putin anexează Basarabia, va fi produs o încercuire la sud-vest a Ucrainei. Nu știm, până una-alta, ce vor face UE, NATO și Washington într-o atare situație strategică de nedorit.

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

De la Marea Unire la Marea Dezbinare
Euro-integrare pentru România: între dorință și necesitate
Stabilitatea vine de la Berlin
Stabilitatea vine de la Berlin
Stabilitatea vine de la Berlin
Marile puteri vor redesena harta?
Cine face jocul?
Românii și „Spațiul Schengen” (II)
Românii și „Spațiul Schengen” (I)
Cosmocrația la români (I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale