Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.10.2014 00:09

Pamflet


A A

Șmecheria, brățară de tinichea

Șmecheria, brățară de tinichea

ALINA MAVRODIN VASILIU

www.alinamavrodin.ro


Unii și-au făcut din șmecherie o… meserie. Nu că n-ar fi avut una la bază, ci pentru că s-or fi contaminat de la alții cu microbul „succesului” văzând că acelora șmecheria le-a adus profit. M-am prins! S-au prins și ei că m-am prins și-i simt neliniștiți și cam tulburați. Ar vrea să mă vadă iar zâmbitoare și binevoitoare cu ei, așa cum mă cunoșteau în trecut, doar că, între timp, mi-au dat suficiente motive ca să nu-i mai tratarisesc cu bunăvoința mea.

Ei, lasă, că de și-ar fi dorit cu ardoare să o păstreze, la cât de deștepți și pricepuți îi văd că sunt în toate cele, ar fi trebuit să nu apeleze la tot soiul de stratageme cu care să-mi insulte bruma de inteligență. Alegerea le-a aparținut, poate i-a și amuzat. Aud acum că ba unul, ba altul se simte prost. Să se uite în oglindă și să-și dea niscaiva palme peste ochi.

Astea cică ar avea darul să-l trezească la realitate pe orice șmecher care face pe deșteptul. În plus, două perechi de palme fac bine și la ten, că-l mai îmbujorează, ba mai subțiază și obrazul, că prea li s-a îngroșat unora. Cei care-mi vor citi aceste rânduri și vor căuta un sens și printre ele, se vor întreba, poate, „cin’ să fie, cin’ să fie” șmecherii cu pricina? Să mă ierte că nu le satisfac această curiozitate, dar îmi fac și eu un mic hatâr din a da un perdaf peste freza ofilită a unora cărora li s-au urcat talentele la cap și de-acolo le-au țâșnit prin toți porii.

De-atâta transpirație, că nu-i ușor să te pricepi la toate, au rămas fără inspirație și-au crezut că pot umple golurile turnând filosofie peste-o mare șmecherie. N-am găsit alte rime! Nu exclud ca unii să-și fi propus, de fapt, să facă din șmecherie o brățară de aur. Doar că nu le-a ieșit decât una de tinichea, care zornăie ca orișice gablonțuri ieftine. În fine, viața merge înainte, aceasta fiind o axiomă, adică ceva ce nu mai trebuie demonstrat. Ar mai rămâne, totuși, să mi se dovedească faptul că talentele unora pot merge înainte doar cu șmecheria la butonieră.

Ceea ce nu m-ar surprinde, văzând cum e „mersul făcut” peste tot. Dar nu mă plâng dintr-atâta, că doar am trăit la viața mea dezamăgiri și mai mari. Merg mai departe, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu recunoștință pentru cei care ne respectă meseria. Nu vreau să-i văd însă plângându-se ipocrit nici pe cei care au ales șmecheria ca soluție de supraviețuire profesională și politică.

Să fie sănătoși și la pungă groși! Dar pe mine să facă bine să mă scutească de efuziuni sentimentale, mai ales în public. Nu de alta, dar există riscul să le răspund pe măsură.

Și apropo: șmecheria nu face casă bună cu prietenia. Nu cu a mea!

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Haremu' lu' Țuțu
Funcția și orgasmul
Viceprimăgărița
Miorița românească vs flota de război rusă. Vivat!
Lucrături tainice
Fariseii... disidenți
Dezertări misterioase
Ce de bile în Parlament…
Haida-ha! Dă mai tare muzica!
Comedie în interes național


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale