Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.03.2019 00:17

Exclusiv * În timp ce firmele private se confruntă cu o criză acută de personal,


A A

Sistemul bugetar, "magnet" pentru tineri

Sistemul bugetar,

* „Oamenii vor să lucreze la stat pentru că statul, cu defectele pe care le are, în relația angajat - angajator, are o minimă decență. Dacă, de exemplu, sporul de vechime nu-l mai regăsim în mediul privat, reglementat, la stat el există, adică omul poate avea o carieră, poate evolua și nu rămâne toată viața la un minim... și la dispoziția permanentă a patronului”, a declarat președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu

 

Violeta Stanciu


Mirajul salariilor generoase din sistemul bugetar i-a sedus pe tinerii absolvenți de studii superioare, care se visează angajați la stat și nu vor să audă de joburile din mediul privat! În timp ce sistemul bugetar românesc este suprasaturat, cu peste 1.300.000 de angajați, în condițiile în care Germania, de exemplu, are circa 700.000 de bugetari, sistemul privat de la noi se confruntă cu o criză acută de personal în mai toate domeniile de activitate. Nu este mai puțin adevărat că tinerii care nu reușesc să se angajeze „la stat” preferă să-și facă bagajele și să-și caute norocul în străinătate, pentru că firmele private din România nu pot să țină pasul cu salariile oferite de sistemul bugetar, cu normele de hrană, cu voucherele de vacanță și alte beneficii. Explicația președintelui Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu, vizavi de această situație, este că legislația muncii din sistemul public este bine reglementată, în favoarea angajatului, ceea ce nu se întâmplă de cealaltă parte a baricadei, în sistemul privat. „La privat, vizavi de relația angajat-angajator, este o bătaie de joc, să ne fie foarte clar, și nu stau să caut cuvintele cele mai pompoase. Acesta este termenul. Toți au încercat să ia pielea de pe om și să-l plătească mai puțin până au constatat, la un moment dat, că nu vor mai găsi angajați, și ne întrebăm acum de unde aducem angajați? S-a încercat cu Legea 114 să se facă ceva pentru construcții, să-i motiveze, dar nu vor reuși. Deci, avem o mare problemă. La un salariu minim brut de 2080 de lei, vine un net de 1260 de lei, ceea ce este jenant. Să nu vă imaginați că poți să trăiești în România cu banii aceștia. Pe de altă parte, într-adevăr, sunt și societăți, buticuri care nici nu-și permit să dea mai mult, dar acestea sunt afaceri de familie, de subzistență care de regulă nu au angajați. Oamenii vor să lucreze la stat pentru că statul, cu defectele pe care le are, în relația angajat - angajator, are o minimă decență. Dacă, de exemplu, sporul de vechime nu-l mai regăsim în mediul privat, reglementat, la stat el există, adică omul poate avea o carieră, poate evolua și nu rămâne toată viața la un minim și la dispoziția permanentă a patronului”, a declarat președintele Sindicatului ,,Valahia’’ Târgoviște, Nicolae Dragodănescu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Rata șomajului: 2,79 %
Campania cererilor unice pentru subvențiile APIA
217 locuri de muncă ofertate de agenții economici
Ateliere de lucru organizate de Agenția Antidrog Dâmbovița
Biblioteca Județeană "Ion Heliade Rădulescu", din ce în ce mai populară
Agricultura a contribuit cu 7% la economia județului Dâmbovița în 2022
Mobilizare pentru "Ora Pământului" la Titu
„Donarea... nu este o tranzacție”
"Clasa politică este depășită total din toate punctele de vedere"
Dispensar Uman nou-nouț la Niculești


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale