Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.07.2018 00:19

Editorial


A A

Sindromul fake news…

Sindromul fake news…

GEORGE COANDĂ


…bântuie cu furie, ca un taifun, spațiul românesc mass-media. Și, mai ales, prin televiziuni și rețelele de socializare. Consecința nefastă? Românii sunt năuciți și, ca atare, lesne de manipulat. Și de scos în stradă în funcție de anumite interese, și nu oarecare, ci distrugătoare de țară. Iar psihologic extrem de periculosul „sindrom fake news” (pentru cine nu se descurcă pe englezește, asta înseamnă știri false), care, haideți să ne înțelegem, nu este o invenție românească, ci una americănească – deci, importată din țara cea mai democratică de pe mapamond, nu-i așa! – dar adoptată, precum odinioară „formele fără fond”, cu celeritate și veselie schizofrenică de mijloacele de comunicare în masă ale patriei mioritice. Asta așa, cum se zice, și la noi să fie! Și cum viața politică românească este una very originală, de-a băgat în gânduri negre U.E. (ca să rămânem cantonați în habitatul nostru comun de existență de vreo unșpe ani încoace), până și „sindromul fake news” este după cum ne sunt portul și firea. Dacă un post de televiziune de mare audiență – conform Kantar Media – comunică, de pildă, că în Piața Victoriei au demonstrat, apropo de #rezist, 30.000 de protestatari antiguvernamentali, un alt post, tot de mare audiență, e pe contra, cică ar fi fost prezenți 2.000, dând astfel satisfacție forței politice aflate la Putere, când, în realitate, văzându-se cu ochiul liber de orice telespectator, trebuie să fi fost vreo 7-10 mii. Dacă postul care a comunicat 30.000 ne încunoștințează triumfalist că toți demonstranții știu pentru ce au ieșit în piață, argumentul fiind „huooo!”, ăllalt post, luând chiar impresii de la unii protestatari, aflăm că nu știu ce cuprinde legea pe care o huiduie. Imediat postul concurent (ăla cu 30.000) îl face cu furie „hazna”. Și, imediat, vine replica: o cloacă de securiști. Și grațioasele congratulări sunt susținute de forțele politice, și de o parte, și de cealaltă, deja de multă vreme războindu-se sălbatic. Și exemplele pot fi continuate din belșug. Iar fiecare fake news devine, quickly, un breaking news. Și, uite-așa, „sindromul fake news” îi bagă în boală pe români. Punct ochit, punct lovit, nu?



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale