Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro04.09.2018 00:18

În momentul de față,


A A

Sindicatul polițiștilor, în conflict deschis cu M.A.I.

Sindicatul polițiștilor, în conflict deschis cu M.A.I.

*„Nu se aplică Legea 153 a salarizării bugetarilor. Suntem plătiți în continuare pe ordonanțe. Există diferențe salariale între polițiștii care lucrează împreună. S-a ajuns în situația ca cel care a fost încadrat direct și a făcut trei luni de școală să aibă un salariu similar cu un polițist vechi de peste 15 ani”

*”Sunt mari probleme. Aceste nemulțumiri ale polițiștilor și diferențele salariale nu pot fi înlăturate decât prin aplicarea Legii 153 a salarizării bugetarilor”

 

Violeta Stanciu


 

 

Interviu cu Florin Bălan, președintele Sindicatului Polițiștilor Dâmbovița

Rep.: S-au rezolvat problemele polițiștilor? Care sunt noutățile pe linie sindicală, acum la început de toamnă?

- Nu s-a găsit nicio rezolvare și suntem în conflict deschis cu Ministerul de Interne, dar și cu Guvernul României. Vom da, în cursul zilei de azi (n.n.ieri), și un comunicat de presă pentru că au apărut sindicate mai mici pe acolo care fac tot felul de precizări care nu au nicio legătură cu sindicatul mare. Sunt sindicate mai mici care au foarte puțini membrii și nu reprezintă marea masă a polițiștilor.

Rep.: De la ultima noastră discuție nu s-a schimbat chiar nimic?

- Suntem în aceeași situație ca la ultima noastră discuție, pentru că nu s-a întâmplat nimic. Nu s-au rezolvat problemele noastre pentru că acestea depind de Guvern și de Ministerul de Interne. Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița este ordonator terțiar de credite, el distribuie numai ce primește, nu are să dea în plus. Aceste chestiuni depind de Guvern, de Ministerul de Interne, de aplicarea legislației, de emiterea unor acte normative. Nu avem încă un statut al polițistului  nou și modern, așa cum s-a negociat de foarte multe ori. Abia s-a reușit o modificare, prin Ordonanța 53/2018, la statutul polițistului pentru probleme urgente având în vedere deciziile Curții Constituționale cu privire la unele articole din statut. Deci practic a fost o chestiune de urgență, iar acum se negociază ratificarea Ordinului 140 care pune în aplicare statutul polițistului și care ar fi trebuit să fie și el modificat având în vedere Ordonanța 53 care a fost publicată la începutul lunii iulie în Monitorul Oficial. Practic umblăm tot cu cârpeli, cum zicem noi, și nu avem încă un statut modern al polițistului. Acesta a fost modificat de „n” ori, nu se mai știe numărul modificărilor, sunt atât de multe încât sigur că trebuie s-o luăm de la început. Se  pare că nu este nicio intenție a MAI de a avea un statut nou și modern.

Rep.: Legea 153, a salarizării în sistemul bugetar, nu îi vizează și pe polițiștii?

 - Ne aflăm în conflict deschis cu MAI și Guvernul, am avut miting chiar de Ziua Poliției, datorită faptului că nu s-au rezolvat problemele polițiștilor care sunt pe agendă de ani de zile. Nu avem un statut modern, se fac numai modificări pe bază de ordonanță și acelea de nevoie, pentru că dacă se emite decizia Curții Constituționale, care a declarat un articol neconstituțional, sigur că trebuie să-l înlocuiești ca să poată funcționa sistemul. Mai mult de atât, nu se aplică Legea 153 a salarizării bugetarilor. Suntem plătiți în continuare pe ordonanțe. Există diferențe salariale între polițiștii care lucrează împreună. Datorită diferențelor salariale perpetuate, ca urmare a aplicării unor legi salariale din 2009 - încoace s-a ajuns în situația ca cel care a fost încadrat direct și a făcut trei luni de școală să aibă un salariu similar cu un polițist vechi de peste 15 ani. Deci sunt mari probleme. Aceste nemulțumiri ale polițiștilor și diferențele salariale nu pot fi înlăturate decât prin aplicarea Legii 153 a salarizării bugetarilor. De aceea am cerut, în mai multe rânduri, să se aplice Legea 153, să se respecte deciziile Curții Constituționale și hotărârile judecătorești în legătură cu salarizarea. Avem o corespondență bogată cu MAI pe problema salarizării. Nu există voință politică pentru a rezolva acastă problemă. Atâta timp cât există o lege a salarizării bugetarilor care nu se aplică și pe partea sistemului de ordine publică, siguranță națională și apărare.. este clar că nu există voință politică să se rezolve, odată pentru totdeauna, diferențele salariale dintre cei care lucrează în sistem. Noi, cei din sistemul de ordine publică, siguranță națională și apărare am fost excluși din legea salarizării bugetarilor, pentru că nu reprezentăm o prioritate. Cam așa ceva am înțeles noi.

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Creșterea salariului minim, salutată de sindicate
Salariații din Apărare pregătesc proteste în stradă
Bacalaureat cu incidente
Primari "la cuțite" cu DSVSA
Sindicaliștii vor să cheme Ministerul Economiei în instanță
Război rece cu rușii de la COST
Comandament județean contra Pestei Porcine Africane
Reabilitarea halelor Automecanica
Criză crâncenă de sânge
Criza medicamentelor continuă


Editorial

Onoarea lui herr Iohannis?

GEORGE COANDĂ


Că, la români, a căuta bube în cap politicienilor care intră în bătălia electorală ține de firea lucrurilor, nu mai miră pe nimeni. Nici chiar pe omuleții verzi, pogorâți din cine știe ce străfunduri ale cosmosului. Însă sunt de făcut câteva observații de fond, generate de o dihotomie: la români, în funcție de unele „interese majore” electorale, reale sau inventate, bubele-n... [citește tot...]Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale