Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.08.2014 00:16

Proiectul de lege a trecut de Senat, urmează să se pronunțe Camera Deputaților – însă până atunci...


A A

Sindicatele dâmbovițene susțin și... nu prea reducerea CAS cu 5%

Sindicatele dâmbovițene susțin și... nu prea reducerea CAS cu 5%
Deși deocamdată doar la stadiul de proiect de lege, reducerea CAS cu 5% naște controverse

❚ Lideri sindicali din județ spun că măsura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator ar fi fost mult mai bună dacă se aplica la angajat ❚ În timp ce analizele guvernamentale au arătat că reducerea CAS poate duce la o creștere a PIB, ceea ce poate duce la crearea a 70.000 noi locuri de muncă, sindicaliștii Gabriel Banu și Ion Oproiu consideră că angajatorii, în special cei străini, vor rămâne cu banii, dacă nu vor fi condiționați expres de lege să investească în noi salariați

VIRGIL VOINESCU


Proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5% a fost adoptat luni, 25 august, de către Senat. Urmează să se pronunțe pe acest proiect de lege și Camera Deputaților.

Potrivit Agerpres, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a menționat că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale poate duce la o creștere a PIB de 0,1-0,2%, ceea ce poate duce la crearea a 70.000 noi locuri de muncă.

Analizele MFP arată că sumele suplimentare care rămân la angajatori pot duce la recuperarea la buget a unei sume de 1,2-1,3 miliarde lei din TVA și, prin efect de multiplicare, dacă se fac investiții noi cu 50% din aceste sume, respectiv 1,3 miliarde lei, dacă se fac angajări noi.

 

 

Sindicatul „Metalurgistul”: „Angajatorii privați

în nici un caz nu vor investi, dacă nu vor fi condiționați”

Proiectul de lege a fost ieri comentat de doi dintre sindicaliștii din Dâmbovița. Astfel, liderul Sindicatului Metalurgistul din cadrul Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, ing. Gabriel Banu, ne-a declarat că, în ciuda unei relative stabilități productive, care a însemnat și o salarizare de personal fără sincope, angajații din Combinat abia fac față costului vieții.

„Este din ce în ce mai greu să trăiești dintr-un salariu când costurile zilnice în ultima perioadă au luat-o razna. Salariatul este efectiv sufocat de tot felul de creșteri de piață. Din punctul meu de vedere, o soluție salvatoare ar fi o reducere de taxe și impozite făcută pentru salariați și nu pentru angajator. Reducerea CAS la angajator cu 5% credem că ar fi mai bine să fie aplicată la angajat. La un salariu mediu brut la nivel național de 2.300 lei, un salariat ar fi primit 115, deci bani care lunar ar fi ajuns în consum, în mâncare, încălțăminte, se plăteau taxe, impozite. Pe când cu reducerea CAS cu 5% la angajator și necondiționată, angajatorii privați își vor lua banii, își vor crea un oarecare profit. În nici un caz nu vor investi și nu vor crea locuri de muncă, dacă nu vor fi condiționați”, a spus Gabriel Banu.

Liderul sindical susține că este nevoie ca măsura reducerii de CAS cu 5% la angajator să fie condiționată:

„Fără condiționarea de a se crea locuri de muncă, de investiții, de creșterea activității, nu va avea rezultat. Câtă vreme taxarea pe forța de muncă este undeva la 33% pe salariat vorbim de ceva greu de suportat. Până nu se va reduce undeva la 20% taxarea pe salariat, greutățile nu vor dispărea. 33% pentru salariatul obișnuit este foarte mult: 16% impozitul, 10,2% pensia, 5,2% sănătate, șomajul. Toate fac peste 33%. O măsură corectă era o reducere a CAS cu 5% la angajat, nu la angajator”, a conchis liderul Sindicatului Metalurgistul.

 

CNS „Meridian”: „Va rămâne doar o măsură bună

pentru angajator care va avea în buzunar un ban în plus”

La rândul lor, sindicaliștii din cadrul Confederației Naționale (CNS) „Meridian” sunt sceptici în privința eficienței măsurii de reducere a CAS. Viceliderul CNS „Meridian”, Ion Oproiu, spune că reducerea CAS-ului „va rămâne doar o măsură bună pentru angajator care va avea în buzunar un ban în plus, pe care, în cazul angajatorilor străini, îl va transfera către firmele mamă. În nici un caz nu vor reinvesti și nu vor crea locuri de muncă așa cum se așteaptă. Este un lucru care va fi constatat mai târziu, după ce măsura va deveni operantă”.

În opinia mai multor sindicali ști dâmbovițeni, măsura aceasta trebuie să fie însoțită de un pachet de norme obligatorii pentru angajatori, care să prevadă expres unde să fie direcționați banii rezultați din reducerea CAS.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Impozite pentru înfrumusețare și întreținere corporală
Amenzi usturătoare pentru deșeuri reciclabile
327 de locuri de muncă disponibile
Investițiile în comuna Raciu prind contur
Șofer-pericol public, arestat preventiv 30 de zile
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
422 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiști
365 de locuri de muncă vacante
Investiții importante în infrastructura educațională
La Voinești, extinderea sistemului centralizat de gaze naturale este în grafic


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale