Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.08.2017 00:20

Ecoul național al unei mari școli literare târgoviștene


A A

Simpozionul național "Școala prozatorilor târgovișteni", la a IV-a ediție

Simpozionul național
Prezența unei delegații de la Chișinău devine tradițională pentru lucrările simpozionului

❚ Manifestarea reamintește și valorifică acele contribuții novative ale unor scriitori de anvergură națională la evoluția literaturii române după cel de-al Doilea Război Mondial, mai ales în materia prozei postmoderniste și a bildungsromanului ❚ După Mircea Horia Simionescu, Radu Petrescu și Costel Olăreanu, a venit rândul, la această a patra ediție, lui Alexandru George ❚ Lucrările simpozionului au fost ilustrate de comunicările unor personalități marcante ale culturii române de astăzi

GEORGE COANDĂ

 


 

Viața culturală târgovișteană, dar și a țării, cunoaște de 4 ani încoace un reviriment produs de o manifestare menită să valorifice locul și rolul unor scriitori legați într-un fel sau altul de vechea Cetate de Scaun voievodală a Țării Românești. Și am numit Simpozionul național „Școala prozatorilor târgovișteni”, ajuns în acest an la cea de-a IV-a ediție, desfășurată vineri, 18 august, la Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești. Ceea ce trebuie știut este faptul că această manifestare reamintește și valorifică acele contribuții novative ale unor scriitori de anvergură națională la evoluția literaturii române după cel de-al Doilea Război Mondial, mai ales în materia prozei postmoderniste și a bildungsromanului, grupați într-o confrerie de spirite înrudite prin prietenie și colegialitate la Liceul – azi Colegiu Național – „Ienăchiță Văcărescu”, cu deosebire aflându-se într-o confinitate a manierii scriiturii literare. Astfel că, după Mircea Horia Simionescu, Radu Petrescu și Costel Olăreanu, a venit rândul, la această a patra ediție, lui Alexandru George. Mai trebuie precizat că lucrările simpozionului, ediție de ediție, au loc sub „direcția de lucru” și subtitlu, de altfel, al manifestării, „Receptarea critică a operei”.

Organizarea excelentă a contribuit la succesul ediției

Succesul actualei ediții a fost asigurat, de altfel, și de o excelentă organizare pusă „în operă” de Societatea Scriitorilor Târgovișteni, inițiatoarea simpozionului, Consiliul Local și Primăria municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița – Centrul județean de cultură al județului Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” și Universitatea „Valahia” din Târgoviște. Moderate de scriitorul Mihai Stan – președintele Societății Scriitorilor Târgovișteni și salutate de prof. Monica Ilie – viceprimar al municipiului Târgoviște, cât și primind binecuvântarea ÎPS dr. Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, printr-un mesaj chiriarhal citit de p.c. părinte consilier eparhial Ionuț Ileana, lucrările simpozionului au fost ilustrate de comunicările unor personalități marcante ale culturii române de astăzi.

Delegație prestigioasă de la Chișinău

Din lunga listă de participanți înscriși în program, îi amintim pe: academicianul Mihai Cimpoi, istoricii literari Eugen Negrici, Nicolae Oprea, Victor Petrescu, Margareta Bineață, scriitorii Vasile Bardan, Aurel Maria Baros, Florentina Popescu, Niculae Ionel, Toma George Veseliu, Tudor Cristea sau Daniela Olguța-Iordache. Cu acest prilej, au fost vizitate expoziția de grafică „Portrete al unor scriitori ai Societății Scriitorilor Târgovișteni” și expoziția de carte a editurii „Bibliotheca”. Totodată, au fost lansate volumele apărute la aceeași editură: „Școala prozatorilor târgovișteni: receptarea operei lui Alexandru George” (coord. Mihai Stan); Mihai Stan – „Confreria. Convorbiri și confesiuni”, vol. II; Mihai Cimpoi – „Totul prezenței în «Litere» sau Cum am trecut rub(r)iconul”; Mihai Stan, Alexandru Muscalu – „Bibliotheca XX. Din istoria unei edituri târgoviștene”; nr. 6-7 (207- 208), iunie-iulie 2017 al revistei „Litere”. Am reținut prezența prestigioasă a unei delegații de la Chișinău, prezență tradițională de câțiva ani buni la Târgoviște și din care au făcut parte academicianul Mihai Cimpoi, unul dintre cei mai reputați istorici literari, marele poet Iulian Filip și lingvistul Vasile Bahnaru – membru al Academiei de Științe a Republicii Moldova.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post
Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare
Proiect de relocare a Grădiniței nr 2
Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Lovituri sub centură… electorale

Din punct de vedere politic electoral, se pare că poporul român nu se poate vindeca, mai ales „clasa politică”, grotescă și iresponsabilă. Au trecut 35 de ani de la ceea ce încă numim „revoluția română”, și visul democrației ideale s-a spulberat în deșertul… deșertăciunilor și rătăcim năuci printr-o Uniune Europeană care, existențial, ne-a aruncat într-un haos distopic.

[citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale