Teme principale

Prima pagină (PDF)

Newsletter

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro12.10.2017 00:20

La Târgoviște, timp de două zile


A A

Simpozion Internațional UNESCO despre icoană în misiunea bisericii

Simpozion Internațional UNESCO despre icoană în misiunea bisericii

În perioada 10-11 octombrie 2017, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, s-a desfășurat, la Târgoviște, Simpozionul Internațional „Artă și civilizație în spațiile monahale românești”, aflat la ediția a IX-a, având ca temă anul acesta „Icoana, fresca, mozaicul”. Organizat de Arhiepiscopia Târgoviștei, în colaborare cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO și Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” - Târgoviște, evenimentul a fost sprijinit de Secretariatul de Stat pentru Culte și de autoritățile locale ale județului Dâmbovița. Lucrările Simpozionului au fost deschise, în dimineața zilei de 10 octombrie a.c., în Sala Sfântul Ierarh Nifon, de la Mânăstirea Stelea din Târgoviște, de cuvântul de bun venit al Înaltpreasfinției Sale și de alocuțiunile reprezentanților UNESCO și ale oficialităților județene și municipale prezente.

La eveniment, au mai susținut alocuțiuni personalități ale vieții spirituale și culturale românești, naționale și locale, precum și din afara țării, dintre care amintim pe: Preasfințitul Părinte MARC Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Centrale și Meridionale, dl. Academician Constantin BĂLĂCEANUSTOLNICI, dna. Dr. Daniela POPESCU - expert al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și Președintele Federației Europene a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO, dna. Virginia MEHEȘ - Președintele Federației Române a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO, dl. Prof. univ. dr. Radu VERGATTI, dl. Prof. univ. dr. Ioan OPRIȘ, dna. Alina MAVRODIN VASILIU - Director executiv al Centrului Cultural „Cetatea Romanței” din Târgoviște, Părintele dr. Florin ȘERBĂNESCU - Consilier Patriarhal, Părintele dr. Liviu BARBU de la Parohia Ortodoxă Română din Norwich, Marea Britanie, dl. Prof. univ. dr. George COANDĂ, dl. Prof. univ. dr. Victor PETRESCU și dna. Silvia RADU - artist plastic. În cadrul manifestării, au avut loc vizite de documentare la biserica Mânăstirii Stelea, la Muzeul Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei de la Mănăstirea Stelea și la biserica și muzeul Mânăstirii Dealu, unde miercuri, 11 octombrie a.c., a avut loc festivitatea de încheiere a evenimentului, după ce Înaltul Ierarh, în numele organizatorilor, a acordat diplome speciale tuturor celor care au conferențiat. În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că patrimoniul cultural național reprezintă expresia vieții spirituale a neamului nostru, reliefând modalitatea fructuoasă, originală și rodnică în care Evanghelia lui Hristos a înnoit, dezvoltat și aprofundat cultura noastră națională. Icoana, fresca și mozaicul reprezintă amprenta specifică Ortodoxiei românești, care exprimă frumusețea valorilor creștine, prin intermediul artei și al culturii, astfel că această manifestare academică a aprofundat importanța culturii în general și a artei, în special, pentru misiunea pastorală a Bisericii noastre. Biroul de presă al Arhiepiscopiei TârgovișteiComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Învățământul profesional, resuscitat pas cu pas”
Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței "Crizantema de Aur", ediția a 50-a, jubiliară, 2017
Inspecții periodice în școlile dâmbovițene
Elevi târgovișteni, cadeți pentru o zi
62 de proiecte europene pentru școala dâmbovițeană
Toamna literară pietroșițeană "Mircea Horia Simionescu" - un eveniment cu dublă semnificație aniversară
Scădere dramatică de absolvenți la Bac
Ministrul Educației, în videoconferință cu județele
Preluarea liceelor agricole de Minister, comentată de dâmbovițeni
Revendicările dascălilor, pe masa guvernului

Editorial

Un imn înveșmântat în marama Dorului

GEORGE COANDĂ


Haideți, stimați cititori, să uităm pentru câteva zile absurdul zbucium politic din plaiul mioritic, să uităm de acei politicieni năuci al căror război, uneori halucinant, a distrus și continuă să distrugă România, care ar fi cu siguranță mai fericită fără acei pierde-vară, de fapt, pierde-țară. 

[citește tot...]Follow artpress_tgv on Twitter

Poșta redacției: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in secțiunea dedicată postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale