Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



08.10.2014 00:10

Editorial


A A

Și Prima Doamnă ce face?

Și Prima Doamnă ce face?

ALINA MAVRODIN VASILIU


Soțiile prezidențiabililor au și ele partea lor de glorie în această campanie electorală. Că vorba ceea, dacă tot se spune că în spatele oricărui bărbat de succes stă o femeie puternică (uneori chiar mai multe!), atunci nu-i rău să le vedem și să le auzim pe candidatele la funcția de „Prima Doamnă”. Vrea poporul să știe ce face și ce planuri are femeia din spatele primului bărbat al țării.

Sigur că-ntr-o țară ca a noastră, tributară încă unor mentalități orientale, nu e de mirare că avem destui politicieni misogini care, întocmai ca și mulți dintre votanții lor, și-ar dori nu doar un văl peste fața femeii, ci chiar un sac în capul ei, chit că femeia în cauză ar fi Prima Doamnă. Pe șleau n-o vor recunoaște niciodată domnii politicieni români, altfel foarte europeni, nord-atlantici și-n bune rânduieli globalizați atunci când vorbesc despre tot felul de chestii sensibile. În teorie, așa o fi. Practic, ei ignoră că în lumea civilizată Prima Doamnă este pentru soțul său o parteneră activă în viața publică și nu doar una discretă și decorativă. La noi va mai curge multă apă pe Dâmbovița până când vom vedea o Primă Doamnă luându-și în serios menirea. Pentru unii prezidențiabili, să mă scuzați că o spun direct, cred că este mai comod ca doamnele lor să nu participe la viața publică, invocând cu multă ipocrizie discreția și bunul simț.

Părerea mea însă, și poate nu doar a mea, este că n-ar fi deloc o indiscreție și nici o dovadă de nesimțire ca Prima Doamnă să se dedice trup și suflet unor proiecte sociale și umanitare pentru ajutorarea românilor năpăstuiți. Casa Regală a României ne-a oferit două exemple, de totală dăruire pentru poporul român: Regina Maria și apoi principesa Ileana. Citindu-le memoriile, nu am putut să nu remarc, printre altele, dezamăgirea exprimată subtil, dar destul de străveziu, în legătură cu neimplicarea în campanii umanitare a doamnelor din înalta societate politică a acelor vremuri.

Acele doamne preferau (cu mici excepții!) să se retragă discret (vedeți, tot discret!) în palatele și conacele lor, în timp ce sărăcia și molimele îi decimau pe români. Revenind la vremurile noastre democratice, m-aș fi simțit fericită ca Prima Doamnă a României, oricum s-ar fi numit ea în ultimul sfert de veac, să fie un exemplu nu de discreție, ci de implicare, de solidaritate, de compasiune și chiar de mobilizare a energiilor umane și a resurselor materiale din orice zonă politică, pentru a-i ajuta pe români să suporte mai ușor efectele tranziției și ale crizei economice, ori pe cele ale calamităților naturale. Din păcate, nicio Primă Doamnă nu a făcut-o, iar asta nu cred că mai ține de „discreție și bun simț”, ci doar de egoism și de nepăsare. Uite că de 25 de ani, avem în România o corupție transpartinică de care niciun președinte al țării nu este străin.

Ar fi fost poate mai ușor de suportat această realitate hâdă, dacă fiecare Primă Doamnă s-ar fi implicat direct și personal în pansarea rănilor sufletești și materiale ale victimelor acestei atroce corupții transpartinice. Adică, pentru a mă face mai bine înțeleasă, zic că dacă președinții României au fost fie personal, fie electoral, beneficiarii afacerilor transpartinice, mă gândesc că primele doamne, așa sensibile și cu bun simț cum ni se spune mereu că sunt, cred că de-ar fi vrut, ar fi putut (dar... n-au putut!) să inițieze și să gestioneze niște campanii umanitare. Fie ele și transpartinice. Cum s-ar spune, afaceriștii să nu meargă cu parandărătul doar la partide, ci să doneze și pentru cazurile sociale extrem de grave din această țară.

Ce bine ar fi fost ca Prima Doamnă să le fi unit în jurul ei pe toate doamnele și domnițele astea foarte puternice financiar (când le vezi, sunt foarte emancipate, dar când le întrebi, sunt foarte discrete!) aflate în spatele bărbaților politici de succes, și să se fi implicat nu doar în campanii electorale, ci și în campanii sociale, culturale și umanitare, „sub patronajul Primei Doamne”. Ce frumos sună! Cum n-ați văzut să se fi întâmplat așa ceva în ultimii 25 de ani, tot așa nu cred să vedeți minunea nici în anii care vor urma.

De unde atâta pesimism? Nu e pesimism, e realism, pentru că nicio „Primă Doamnă” plimbată electoral pe la televizor în această perioadă nu a dat semne că s-ar gândi și la altceva decât la ce mănâncă și cum se îmbracă familia ei. Și nici realizatorii de emisiuni nu îi deranjează confortul mic-burghez cu vreo întrebare incomodă care i-ar putea crea vreo criză de conștiință candidatei la funcția de Prima Doamnă.

 

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale