Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro29.01.2021 00:16

Cuvântul care zidește


A A

Sfinții Trei Ierarhi - modele de credință, misiune și viață creștină

De nouă veacuri, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește la 30 ianuarie pe Sfinții Trei Ierarhi, adică pe Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și pe Sfântul Ioan Gură de Aur. În afară de sărbătoarea din data de 30 ianuarie, pe parcursul lunii ianuarie îi avem sărbătoriți separat, în data de 1 pe Sfântul Vasile cel Mare, în data de 25 pe Sfântul Grigorie Teologul și în data de 27 pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Biserica spune despre Sfinții Trei Ierarhi că: Sfântul Vasile cel Mare este mâna care lucrează, Sfântul Grigorie Teologul este mintea care gândește, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este gura care vorbește. Prin aceste trei caracterizări vedem că Biserica nu îi separă, ci îi gândește în comun ca trei lucrări exemplare pentru viața Bisericii. Sfântul Vasile cel Mare este modelul de lucrare cu timp și fără timp în toate domeniile vieții bisericești a omului care și-a închinat scurta sa viață slujirii Domnului nostru Iisus Hristos. Sfântul Grigorie Teologul este modelul contemplării adevărurilor descoperite de Dumnezeu în Sfânta Scriptură și al cugetării ortodoxe în viața Bisericii. Sfântul Ioan Gură de Aur este de Dumnezeu cuvântătorul, care pe bună dreptate este considerat geniul predicatorial și modelul de urmat în vorbirea despre Dumnezeu în viața Bisericii. Avem înaintea noastră trei faruri călăuzitoare în drumul nostru către Împărăția lui Dumnezeu prin opera lor, prin viața lor închinată lui Hristos și mai ales prin modul exemplar de a vorbi cu Dumnezeu (prin rugăciune) și despre Dumnezeu (prin opera teologică). În viața Bisericii, pe Sfinții Trei Ierarhi îi avem prezenți zilnic, în primul rând prin Liturghie, prin tratatele lor de teologie, prin cuvântările lor și, nu în ultimul rând, prin modelul lor de viețuire duhovnicească și de întrajutorare a celor aflați în nevoi. Sfinții Trei Ierarhi sunt normativi în viața Bisericii pentru interpretarea Sfintei Scripturi, pentru învățătura de credință ortodoxă și pentru viața liturgică a Bisericii noastre.

Pr. Donel Căplănuși, Parohia IbrianuComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Tot mai multe școli intră in scenariul roșu
Slujire arhierească la Mănăstirea Stelea din Târgoviște
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, vă invităm la muzeu!
"Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, vă invităm la muzeu!"
Sensul duhovnicesc al Postului
174 de unități de învățământ în scenariul galben și 6 unități în scenariul roșu
Expoziția de pictură a artistului Vladimir Păun-Vrapciu: "Cum am ajuns aici?"
50 de tablete au ajuns la elevi din județul Dâmbovița
Întoarcerea Fiului risipitor
A început etapa specială de vaccinare a cadrelor didactice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Multilateralismul global în Conferință despre viitorul Europei? (I)

Acum exact un an, împreună cu profesorul Vasile Pușcaș organizasem o dezbatere la Bruxelles în care făceam conexiunea dintre partidele politice europene și evoluția guvernării mondiale. 

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale