Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.02.2018 00:19

Editorial


A A

Sfârșitul Uniunii Europene?

Sfârșitul Uniunii Europene?

GEORGE COANDĂ


Pare să nu mai fie doar iluzia, născută dintr-o dorință nesecretizată, a unor eurosceptici dezamăgiți de tratamentul inechitabil aplicat de staff-ul bruxellezostrasbourghez unor state, și mai ales celor ieșite din comunism acum aproape trei decenii: Brexit-ul este deja un semnal de avertisment că ceva nu mai este în regulă cu construcția fals federativă a UE, și această impresie, care frisonează amintitul staff și o bună parte a opiniei publice europene, este întărită și de posibila exmatriculare a Poloniei, „copilul problemă” al Uniunii care-și vede periclitată identitatea națională, simțindu-se lovită în binecunoscuta sa demnitate de neam.

Și nu este mai puțin adevărat că avântul integrării în UE, care a animat generațiile imediat postcomuniste, s-a cam pulverizat în vântul uitării, o parte din aceste generații, de pildă, în cazul țărilor central-sud-est europene, rătăcind în Occidentul euro-atlantic în căutarea unei supraviețuiri decente, pe când generațiile tinere, dar și cele la vârsta pensionării, tânjesc – și nu mi se pare deloc nefiresc – după statul național „de sine stătător”, în care să-și regăsească propria identitate ca națiune. Celebrul geopolitician american George Friedman, într-o obiectivă analiză a „stării UE” actuale, consideră că încercarea de „omogenizare” forțată a națiunilor este evident contra-productivă și că staff-ul nu înțelege nimic dintr-un proces care „subminează autodeterminarea și identitatea națională”, și asta pentru că UE „încearcă să țină la un loc ceva ce se dezintegrează”, căci „UE nu vrea să admită că Europa este un continent format din mai multe națiuni unice, și nimic mai mult. Faptul că Marea Britanie pleacă, iar Polonia este exclusă, nu este o manevră geopolitică ciudată. E pur și simplu parte dintr-o idee care nu ar fi putut funcționa niciodată și nu funcționează nici acum”. Este o remarcabilă analiză cu perspectivă premonitorie. Și nu am citat decât o parte. Or, ne spune, la rece, că aroganța staff-ului UE jignește demnitățile naționale și că dragostea cu sila duce, mai devreme sau mai târziu, la divorț. Și dacă nu-și reconsideră atitudinea, și nu se reinventează, UE riscă să devină o iluzie pierdută.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...
România, țintă de „linia întâi” pentru țarul Putin (II)
România, țintă de „linia întâi” pentru țarul Putin (I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale