Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro27.09.2021 00:18

În Arhiepiscopia Târgoviștei,


A A

Sfântul Voievod Neagoe Basarab, omagiat la Mănăstirea Dealu

Sfântul Voievod Neagoe Basarab, omagiat la Mănăstirea Dealu

*Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a oferit Diploma omagială „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” comitetelor parohiale de tineret care s-au remarcat în sprijinirea misiunii pastorale a Bisericii noastre, precum și profesorilor de Religie care s-au remarcat în colaborarea dintre Parohie și Școală

 

 

Cu ocazia comemorării a jumătate de mileniu de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în cadrul unei ceremonii organizate vineri, 24 septembrie 2021, la Mănăstirea Dealu, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a oferit câte o Diplomă omagială profesorilor de Religie care s-au remarcat în colaborarea dintre Parohie și Școală. Aceștia sunt: Pr. prof. dr. Mihail Iulian Stan – Inspector de Religie în cadrul ISJ Dâmbovița, Prof. Floricica Ștefan – Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” (Protoieria Târgoviște Sud), Prof. Nicoleta Daniela Din – Școala Gimnazială Petrești/Corbii Mari (Protoieria Titu), Prof. Simona Maria Mihai – Școala Gimnazială Coresi (Protoieria Târgoviște Nord), Prof. Narcis Cătălin Mihai – Școala Gimnazială Buciumeni (Protoieria Pucioasa) și Prof. Delia Baicu – Școala Gimnazială Pătroaia (Protoieria Găești).

Înaltul Ierarh a oferit Diploma omagială „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” comitetelor parohiale de tineret care s-au remarcat în sprijinirea misiunii pastorale a Bisericii noastre, câte unui tânăr reprezentant, de la parohiile: Sfântul Voievod Neagoe Basarab din Târgoviște (Protoieria Târgoviște Sud), Mânjina (Protoieria Târgoviște Nord), Vârfuri (Protoieria Pucioasa), Potlogi I (Protoieria Titu) și Gura Foii (Protoieria Găești).

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a evocat personalitatea Sfântului Voievod Neagoe Basarab, ctitorul Catedralei Mitropolitane din Târgoviște, cel din a cărui poruncă Ieromonahul Macarie a tipărit Tetraevangheliarul (1512), dar și primul mare erudit român care a promovat, prin monumentala sa lucrare „Învățăturile către fiul său Theodosie”, întâia mare carte a culturii române, o adevărată politică de stat creștină, fundamentată pe valorile Evangheliei lui Hristos.

El fost un adevărat prinț isihast, un autentic promotor al Renașterii, de factură creștină, și un model de domnie pământeană, revendicat de simboluri luminoase ale istoriei noastre naționale, precum Voievodul Matei Basarab ori Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Strălucit ucenic al Sfântului Ierarh Nifon, Sfântul Voievod Neagoe Basarab a promovat rezistența prin cultură și prin credință, sprijinind Biserica Ortodoxă ca principal fundament național în istorie.

La eveniment, au luat parte părinți consilieri de la Centrul eparhial, părinții protopopi, preoți de la parohii, elevi din comitetele de tineret parohial și monahii de la Mânăstirea Dealu.

Reamintim că, la inițiativa Mitropolitului Nifon, Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei a tipărit mai multe volume: „Neagoe Basarab, Domnitorul Țării Românești (1512-1521) – argumente pentru canonizare” (2008); „Contribuția Voievodului Neagoe Basarab la dezvoltarea culturii și spiritualității românești” (2009); „Slujba Sf. Voievod Neagoe Basarab” (2009); „În slujba Bisericii și a neamului românesc”, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a voievodului Neagoe Basarab (2012) și „Sfântul Neagoe Basarab – Voievod al culturii ortodoxe românești – 10 ani de la proclamarea locală a canonizări sale” (2019).

De asemenea, mai multe parohii din Arhiepiscopia Târgoviștei îl au ca ocrotitor pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, dintre care cea mai cunoscută este aflată în Cartierul Tineretului din Municipiul Târgoviște, târnosită în anul 2018.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei TârgovișteiComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Festivalul Național „Crizantema de aur”: Celebrăm Tinerețea Romanței
Doar 2200 de elevi au fost imunizați împotriva COVID-19
Când avem Același Tată...
Târnosirea bisericii mănăstirii Pătroaia
Holocaustul văzut prin ochii tinerei generații
Expoziția de ceramică, grafică și gravură „EX – AEQUO”
Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 - 2020”
Spre viață veșnică!
Controale în unitățile de învățământ pentru respectarea măsurilor sanitare
Licitație pentru pictură la noua biserică din Dobra
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Bulina roșie (II)

Mobilitatea este ceva fantastic în Europa. Ne-am bucurat în 2002 când nu am mai fost nevoiți să avem acele vize infecte. Deși intrați în Uniunea Europeană în anul 2007, doar în 2014 românii au putut să lucreze fără restricții în Uniunea Europeană. Atunci practic s-a desăvârșit mobilitatea europeană a românului.

Criza pandemică ne-a adus... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale