Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro11.08.2022 00:13


A A

Sfântul Ierarh Nifon - Ocrotitorul Târgoviștei

Sfântul Ierarh Nifon - Ocrotitorul Târgoviștei

Participarea la Împărăția lui Dumnezeu, care este țelul suprem al oricărui creștin, se realizează prin sfințenie. Moștenirea sfântă a Împărăției este o sursă de har împletită smerit cu lucrarea plină de viață a Sfântului Duh. Sfinții sunt tocmai izvorul plin de har divin care stă sub semnul providențial al lui Dumnezeu, iar viața lor se remarcă prin practicarea virtuților, devenind astfel pagini de istorie evanghelică.

Un model autentic este și Sfântul Ierarh Nifon, pe care îl sărbătorim la 11 august. El aparține în același timp atât Împărăției netrecătoare, cât și locurilor binecuvântate de prezența sa curajoasă și înnoitoare prin care a înnobilat meleagurile Țării Românești, al cărei Mitropolit a fost. Bogat duhovnicește și cultural, Sfântul Nifon a ocupat în două rânduri la sfârșitul secolului al XV-lea, cea mai înaltă treaptă a ierarhiei eclesiale și anume, Patriarh al Constantinopolului.

Ca orice conducător dornic de păstrare a identității de neam și credință, Sfântul Ierarh Nifon a parcurs vremuri delicate. Însă, datorită calităților sale organizatorice și înnoitoare, a reușit să le traverseze. De peste zece ani, evlavia credincioșilor s-a arătat a fi una extrem de specială față de Sfântul Nifon. Am traversat cu toții, de curând, o perioadă de cumpănă, și ne-am convins că rugăciunile către sfântul nostru drag sunt esențiale în astfel de momente. Pentru a sublinia ilustra personalitate a marelui Ierarh, în cadrul Arhiepiscopiei noastre au loc numeroase evenimente marcante: Pelerinajul tinerilor, închinarea la sfintele sale moaște care se află în Catedrala mitropolitană din Târgoviște, Sfânta Liturghie solemnă și lansarea unor apariții editoriale ale Arhiepiscopiei Târgoviștei, evenimente la care participă numeroși credincioși dâmbovițeni, și nu numai.

Plin de înțelepciune, fostul Patriarh a înțeles amploarea credinței și spiritualității românești, fapt ce a dus la transformarea urbei târgoviștene și Catedralei mitropolitane, în repere esențiale naționale și mondiale. Sfintele sale moaște, odoare de mult preț, sunt scoase an de an, printr-o procesiune solemnă spre închinarea miilor de credincioși care participă la sărbătoarea Sfântului.

Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit Nifon!

 

Pr. Dr. Valentin-Alexandru Negrescu, Secretarul Protoieriei Pucioasa

și preot paroh la Parohia Podurile-Pucioasa, Protoieria PucioasaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

„Tezele ar putea să fie eliminate de tot din programă”
Pescuirea minunată
Infrastructură sportivă și educațională în dezvoltare la Raciu
Inspectorul școlar general, despre bursele de studii la clasa a V-a
Răvășitul oilor, la mare căutare și în acest an
Răvășitul oilor, „unul dintre festivalurile emblemă ale județului Dâmbovița”!
Inspectorul școlar general, despre proiectul pilot al evaluării digitalizate
Sfânta Cruce - nădejde spre mântuire
Proiectul Erasmus "Science is cool"
Sesiuni de informare pentru elevii de gimnaziu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Valorile în care credem

Desigur, a discuta despre valori pare ceva banal, într-o lume în care sursele de informare ne invadează parcă prea mult viața. De multe ori, cuvintele seci ocupă spațiu public, iar fără să ne dăm seama preluăm automat expresii pompoase, fără a le trece suficient prin filtrul gândirii personale.

Teoretic, într-o lume utopică, avem anumite valori care ne veghează existența. Astfel, putem să... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale