Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.11.2014 00:19

În ultima zi a lunii noiembrie, mare sărbătoare creștin-ortodoxă


A A

Sfântul Apostol Andrei, primul propovăduitor al Evangheliei la români

Sfântul Apostol Andrei, primul propovăduitor al Evangheliei la români

Originea apostolică a creș- tinismului românesc stă în legătură cu predica Sfântului Andrei, pe care Biserica noastră îl cinstește în ziua de 30 noiembrie, în fiecare an. Pomenirea numelui său are o adâncă semnificație în spiritualitatea românească, deoarece aceasta și-a păstrat până astăzi specificul ortodox și, odată cu aceasta, unitatea de neam, limbă și gândire.

Cine era Sfântul Apostol Andrei? Era frate cu Simon Petru, cel mai în vârstă dintre apostoli, tatăl lor fiind pescarul Ioan din localitatea Betsaida, situată pe țărmul lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte, în provincia Galileea. Amândoi s-au numărat printre „ucenicii” Sfântului Ioan Botezătorul. A fost martor și el, alături de alți ucenici, la Botezul Domnului, întărindu-se în convingerea că Acesta era Mesia Cel prezis de prooroci. Chemarea lui Andrei la apostolat s-a petrecut mai târziu, când era împreună cu Simon Petru și pescuiau, iar Mântuitorul i-a chemat să vină după El ca să-i facă pescari de oameni.

Ei au ascultat chemarea divină și L-au urmat pe Domnul (Matei 4, 18-20). Andrei a fost în permanență alături de Mântuitorul: L-a însoțit pe drumurile Țării Sfinte, a fost martor la minunile pe Care le-a săvârșit, a ascultat cuvintele Sale de învățătură, a suferit alături de ceilalți Apostoli când Domnul a fost răstignit pe cruce, s-a bucurat alături de ei când a aflat minunea Învierii și L-a văzut înviat în prima zi și după opt zile, apoi L-a văzut la arătarea din Galileea, când au primit poruncă de a predica Evanghelia la toate neamurile.

În urma acestei porunci, după Pogorârea Duhului Sfânt, Sfinții Apostoli au început să predice noua învățătură. Potrivit tradiției, Sfântul Andrei a predicat întâi în Țara Sfântă, apoi în Asia Mică, de unde a trecut în Europa, ajungând până în Sciția Mică (Dobrogea de astăzi), dar și în nordul Mării Negre, în Ucraina de astăzi (Sciția Mare). Cu alte cuvinte, Sfântul Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, strămoșii românilor.

A predicat însă și grecilor care locuiau în cetățile de la Marea Neagră: Tyras (Cetatea Albă), Tomis (Constanța), Callatis (Mangalia) și altele. Unele colinde, legende și obiceiuri din Dobrogea și din stânga Prutului amintesc de trecerea Sfântului Andrei prin aceste locuri. De la noi, Sfântul Andrei a dus „vestea cea bună” și în Bizanț (Constantinopol), iar de acolo a trecut în Grecia ajungând până în sudul ei, în orașul Patras.

Acolo a suferit moarte martirică, fiind răstignit pe o cruce în formă de X (numită până azi „crucea Sfântului Andrei”), probabil în cursul persecuției lui Nero.

 

Florin Alexandru Popa, Parohia Dealu Mare



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale