Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.12.2016 00:15

Astăzi, mare sărbătoare creștin ortodoxă


A A

Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș

Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș

Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Filofteia, o sfântă de numai 12 ani, al cărei nume se traduce prin ,,iubitoare de Dumnezeu”. Aceasta a trăit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării. Nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. Moaștele sale se află, de la sfârșitul sec. al XIV-lea, la Curtea de Argeș. Sfânta este reprezentată ca muceniță, care s-a născut și a trăit în Târnovo, capitala celui de-al doilea stat bulgar (1186-1393), fiind omorâtă chiar de tatăl ei, datorită marilor ei virtuți, a filantropiei și a milosteniei.

La fel, alegerea orașului Argeș ca loc de închinare la moaștele ei este descris ca fiind ales de însăși sfântă, prin semn, în chip minunat. Din ceea ce cunoaștem despre viața Sfintei Cuvioase Filofteia, una dintre îndatoririle fetei era aceea de a-i duce mâncare tatălui ei, care muncea la câmp. Însă, Filofteia întâlnea în drum mulțime de săraci și, fiind milostivă, împărțea din ea săracilor, atrăgând nemulțumirea și reproșul părintelui. Într-una din zile, tatăl descoperă fapta ei și, orbit de furie, scoate barda pe care o avea la el și o lovește pe fată. Tânăra Filofteia a fost grav rănită la un picior. În urma acestei răni și-a încredințat sufletul Domnului, la vârsta de doar 12 ani. În varianta tradițională, din viața Sfintei Filofteia, cuprinsă în volumul „Viețile Sfinților” pe luna decembrie, aflăm că nici după multe rugăciuni și nici la porunca arhiepiscopului și arhiereilor veniți să ridice trupul unei copile martirizate de tatăl ei, n-au reușit creștinii să-l mute și nici măcar să miște, voind Dumnezeu să preamărească pe robii Săi. Înțelegând că nu este rânduit a merge în cetatea sa, au început a pomeni către sfânta numele multor locuri, pornind de la Constantinopol și până la ținuturile aflate dincolo de Dunăre. Au pomenit multe târguri și mănăstiri de prin munți și nu s-a clintit până ce, în treacăt și fără nădejde, au zis de Biserica Domnească din Țara Românească, și îndată s-a făcut mai ușoară decât greutatea firească a unui om.

Astfel, a fost înștiințat prin scrisoare Radu (Negru) Vodă că bunăvoirea sfintei este de a locui pe pământ românesc și au întâmpinat-o cu făclii aprinse, cu tămâie și cântări de psalmi și doxologii, înfrumusețând reședința cu acest chip făcător de minuni, venit să lumineze și să îndrepte credința unui neam. Prezența moaștelor a determinat, mai ales după transferul în biserica lui Neagoe Basarab (1512- 1521), în prima parte a secolului al XVII-lea, nu doar un anume prestigiu, care depășea hotarele, ci și dezvoltarea unui întreg cult și a unei bogate iconografii ce se poate citi în pronaosul Bisericii Domnești ,,Sfântul Nicolae”. La 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât generalizarea cultului unor sfinți ale căror moaște se găsesc în țara noastră, între care și Sfânta Filofteia de la Argeș. Slujba specială închinată acestei generalizări a avut loc în octombrie 1955, la Curtea de Argeș, în prezența patriarhului Justinian Marina și a numeroși ierarhi români și străini, invitați acolo, precum și a numeroși clerici și credincioși. Să cinstim și noi prin cântări duhovnicești pe acesta sfântă ocrotitoare a Țării Românești, zicând: ,,Lăudăm nevoințele tale, Filofteie, fecioară, cinstim patimile, mărim îndelungă-răbdarea ta, fericim sfântul tău sfârșit, cântăm bărbăția ta cea neînvinsă ce s-a arătat în trupul tău cel tinerel și crud; și privind toate ostenelile vieți tale, care te-au preamărit pe pământ și în cer, unde acum locuiești, te rugăm să faci pomenire și de noi cei ce alergăm la racla sfintelor tale moaște, ca izbăvindu-ne de toată nevoia și Împărăției Cerurilor făcându-ne părtași, să te lăudam pe tine, grăind unele ca acestea: Bucură-te, cea din ceruri dăruită românilor” (Acatistul Sfintei). În tradiția populară, Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, și în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. Ea mai este numită și ,,aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiția spune că prin mijlocirea ei în fața lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate. Tot la Mănăstirea Curtea de Argeș se găsesc și astăzi sfintele ei moaște, fiind cinstite de obștea drept credincioșilor de pretutindeni, care îi cer să mijlocească pentru ei înaintea tronului ceresc. Aici, în fiecare an are loc un frumos pelerinaj, la care participă mulți credincioși care vin să se închine la racla cu sfintele ei moaște cu ocazia prăznuirii zilei de pomenire, în data de 7 decembrie.

Pr. dr. Cosmin Santi, Parohia „Sf. Treime” – Viforâta



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale