Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro24.09.2021 00:15

Cuvântul care zidește


A A

Sfȃntul Voievod Neagoe Basarab

Sfȃntul Voievod Neagoe Basarab

Unul din cei mai importanți voievozi ai neamului romȃnesc, pomenit pe 26 septembrie, Sfȃntul Neagoe Basarab se remarcӑ, prin ȋnțelepciunea , echilibrul și tӑria credinței sale, drept model de politician creștin. Canonizarea sa a fost hotӑrȃtӑ ȋn sedința de lucru a Sfȃntului Sinod din 8-9 iulie 2008, iar proclamarea solemnӑ a canonizӑrii a avut loc la București, de praznicul Sfȃntului Mucenic Dimitrie Izvorȃtorul de Mir, pe 26 octombrie.

Fericitul Voievod Neagoe Basarab a fost vlăstar domnesc, născut într-o familie evlavioasă de prinți creștini. Tatăl său era din neamul Basarabilor, iar mama sa, temătoare de Dumnezeu, făcea parte din familia boierilor Craiovești. Neagoe, darul lui Dumnezeu, a devenit, prin adopție, unul dintre cei patru copii ai familiei dreptmăritoare creștine, înrâurit de credința părinților săi, acest minunat copil a deprins din fragedă vârstă învățăturile mântuitoare și virtuțile credinței ortodoxe.

Pentru că a cunoscut viața îmbunătățită a părinților de la mănăstirea Bistrița vâlceană, ctitorie a părinților săi, tânărul Neagoe s-a străduit să adune ca o albină din nectarul și dulceața Sfintelor Scripturi și a Sfinților Părinți care-l vor ajuta mai târziu la alcătuirea scrierilor sale și la conducerea poporului dreptcredincios spre multe împliniri duhovnicești și artistice.

Așadar, Mănăstirea Bistrița a devenit școală duhovnicească pentru evlaviosul voievod. Providența a făcut ca, în acele vremuri, să vină în Țara Românească marele între patriarhi, Nifon al Constantinopolului, chemat la noi de voievodul Radu cel Mare, pe la anul 1502, pentru a reorganiza și întări viața bisericească. De la Sfântul Ierarh Nifon, mărinimosul și binecredinciosul Voievod Neagoe a deprins taina rugăciunii isihaste, evlavia și trezvia sufletului, învățătura și înțelepciunea lui Hristos, dobândind înalt spor sufletesc și deslușind comorile duhovnicești, atât de viu prezente în rânduiala fraților din Mănăstirea Bistrița, înzestrat cu daruri intelectuale deosebite, prealuminatul Neagoe și-a agonisit mult din cultura teologică și din știința timpului său.

De aceea, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, iubitorul de Hristos, Neagoe, în anul 1512, a fost chemat la demnitatea de Voievod al Țării Românești, deși el a refuzat această cinste cu smerite cuvinte: „Puneți altul pe carele veți vrea dimpreună și cu sfatul nostru, iar pe mine mă iertați, că nu voi fi”. Poporul însă, cunoscând vrednicia lui, l-a rugat să accepte înalta dregătorie în stat și numai după multe stăruințe fericitul „Neagoe se plecă glasului năroadelor și luă coroana și schiptrul a toată Țara Românească. Și îndată făcu judecată și dreptate între oameni”. Sfântul Voievod s-a arătat chibzuit și bun organizator al țării, drept aceea toți mulțumeau lui Dumnezeu pentru domnia lui, căci s-au învrednicit a vedea și a avea domn ca acesta.

Ȋnvӑțӑturile lui Neagoe Basarab ni se ȋnfӑțișeazӑ ca o veritabilӑ enciclopedie a identitӑții romȃnești , o oglindӑ ȋn care sӑ ne putem recunoaște și regӑsi chipul și un miraculos izvor de unde sӑ ne putem sorbi puterea de a reveni noi ȋnșine cȃnd se ȋncearcӑ a ne face sӑ uitӑm ce și cine suntem.

Sfȃntul Voievod  Neagoe Basarab a fost apӑrӑtor și susținӑtor al culturii și civilizației ortodoxe a timpului sӑu, ilustru cӑrturar, subtil diplomat, filozof, gȃnditor, reformator și ctitor, un simbol al epocii sale, care a ȋntemeiat definitiv, ȋn conștiința ȋntregii lumi creștine, ideea cӑ romȃnii continuӑ tradiția marelui imperiu și cӑ aici este refugiul și centrul rezistenței creștine. Evlaviosul domn a demonstrat cӑ nu este de ajuns doar sӑ rememorezi trecutul, ci pe baza lui sӑ construiești neȋncetat viitorul, pentru a avea un prezent rodnic.

 

Preot Coman Mihail, Parohia BerivoieștiComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Festivalul Național „Crizantema de aur”: Celebrăm Tinerețea Romanței
Doar 2200 de elevi au fost imunizați împotriva COVID-19
Când avem Același Tată...
Târnosirea bisericii mănăstirii Pătroaia
Holocaustul văzut prin ochii tinerei generații
Expoziția de ceramică, grafică și gravură „EX – AEQUO”
Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 - 2020”
Spre viață veșnică!
Controale în unitățile de învățământ pentru respectarea măsurilor sanitare
Licitație pentru pictură la noua biserică din Dobra
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Bulina roșie (II)

Mobilitatea este ceva fantastic în Europa. Ne-am bucurat în 2002 când nu am mai fost nevoiți să avem acele vize infecte. Deși intrați în Uniunea Europeană în anul 2007, doar în 2014 românii au putut să lucreze fără restricții în Uniunea Europeană. Atunci practic s-a desăvârșit mobilitatea europeană a românului.

Criza pandemică ne-a adus... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale