Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.10.2018 00:25

50 de ani de Romanță la Târgoviște (1968-2018)


A A

Seri magice la "Crizantema de aur"

Seri magice la

GEORGE COANDĂ

 


 

Ediția a 51-a a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de aur” a fost, pe drept cuvânt, una de colecție. Și nu este nicidecum o exagerare, spectatorii care au umplut până la ultimul loc sala mare de spectacole a Teatrului „Tony Bulandra” din Cetatea Târgoviștei, cât și telespectatorii care au urmărit în direct Festivalul pe TVR 3, pot depune mărturie că așa au stat lucrurile. Și dacă cea dintâi seară a ediției 2018 a fost una magică, și am consemnat-o deja în cronica ediției noastre anterioare, iată că și următoarele două la fel de fermecătoare au fost. Să le radiografiem pentru cititorii noștri:

Concursuri emoționante, recitaluri extraordinare

În decorul poetic al Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște, realizat de regizorul și scenograful Mihai Constantin Ranin, Romanța i-a unit pe scenă și în foaier pe cei care o iubesc și o slujesc. Se cuvine să apreciem că echipa Teatrului „Tony Bulandra” a pus mult suflet pentru a asigura buna desfășurare a festivalului în toate detaliile lui. Amfitrionii evenimentului, Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu, i-au prezentat cu multă eleganță atât pe concurenții secțiunilor de Interpretare și Creație, cât și pe artiștii invitați în recitaluri. În acompaniamentul orchestrei „Dor românesc”, dirijată de virtuozul violonist Ștefan Cigu, au evoluat, în secțiunea de Interpretare, 8 concurenți, cu toții fiind aplaudați pentru calitățile vocale și interpretative. La finalul Concursului de Interpretare, am ascultat-o cu încântare pe Jana Gherbovei, din Chișinău, tânăra câștigătoare a Trofeului „Crizantema de argint” 2018. În pauză, în spiritul tradiției, un moment relevant a atras atenția: vernisajul expoziției de pictură a îndrăgitului și popularului artist Paul Surugiu – Fuego, harul său fiind exprimat și în ipostaza de artist plastic, cu persuasivitate în suita florală, degajând un profund lirism. După pauză, în acompaniamentul admirabilei orchestre „Romanța”, dirijate de compozitorul Lucian Vlădescu, 7 compozitori și interpreții lor s-au străduit să fie cât mai convingători în lansarea romanțelor în primă audiție, finaliste la Secțiunea Creație. Și, la fel ca în prima seară, Marian Stere a readus la rampă romanța „Voi nu vedeți că deranjați?”, compusă de Dumitru Lupu, care a câștigat anul trecut Premiul I. La recitalurile „Voci de aur” ale Romanței, au primit aplauze călduroase George Cojocărescu (Trofeul „Crizantema de argint” 2017) și Domnița Moroșanu (Trofeul „Crizantema de aur” 1993). Un recital de o rară sensibilitate a fost cel susținut de Lorand Cristian, Trofeul „Crizantema de aur” 1989, dedicat marelui și iubitului compozitor Dan Mizrahy. Farmecul serii a fost amplificat de grațioasa artistă lirică Daniela Vlădescu, într-un recital sensibil în care romanța a strălucit printre canțonete, șansonete și fadouri. A doua seară a „Crizantemei de aur” a fost încheiată cu succes de Paul Surugiu – Fuego, cu recitalul emoționant „De la Doină la Romanță”, în cadrul căruia un moment aparte a fost cel în care artistul a elogiat „Casa Romanței” din Târgoviște și a donat pentru aceasta un manuscris original foarte prețios, aparținând Ilenei Sărăroiu.

Eclatanta seară a Galei Laureaților

În debutul festivităților de premiere, au rostit alocuțiuni de apreciere și de angajament în perspectivă jr. Daniel Cristian Stan - primarul municipiului Târgoviște, dr.ing.Daniel Comănescu – președintele Consiliului Județean Dâmbovița și prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, ambasador la Delegația permanentă a României pe lângă UNESCO, la Paris. Acesta din urmă și-a exprimat sincer admirația pentru festival și pentru strădaniile Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, preocupat pentru înscrierea frumosului cântec de dor în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. De astă dată, ambele orchestre, „Romanța” și „Dor românesc” au asigurat acompaniamentul celor care, încununați cu laurii „Crizantemei de aur”, au fost răsplătiți aplauze călduroase. Mult râvnitele premii le-au fost conferite de primarul Târgoviștei – Daniel Cristian Stan, președinții celor două jurii – Eugen Doga și Jolt Kerestely, precum și de Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului.

Diplome de Excelență: „O viață închinată Romanței” și „Romanța ne unește”

Apoi, surpriză: au fost acordate Diplomele de Excelență „O viață închinată romanței” unor mari interpreți, compozitori, personalități culturale și oficialități „pentru activitatea remarcabilă pusă în slujba promovării romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale”. Festivitatea a continuat cu acordarea Diplomelor de Excelență „Romanța ne unește” unor instituții prestigioase din România și Republica Moldova care și-au onorat cu cinste calitatea de colaboratori/ parteneri în organizarea și promovarea Romanței și a Festivalului Național „Crizantema de aur”, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la prima sa ediție din 1968. Un moment cu totul remarcabil și foarte emoționant a fost cel dedicat marelui interpret de romanțe Gheorghe Sărac, omagiat la scenă deschisă, la aniversarea celor 80 de ani de viață, pe care și i-a pus în slujba marii poezii a Romanței. Opera discografică și editorială a marelui interpret de romanțe conține integrala romanțelor pe versurile poetului Mihai Eminescu – triplu CD, integrala romanțelor pe versurile lui Octavian Goga – triplu CD tricolor, integrala romanțelor pe versurile lui George Coșbuc și integrala romanțelor pe versurile lui Vasile Alecsandri, precum și culegerea muzicală de Romanțe pe versuri eminesciene, adevărate bijuterii ale culturii naționale care se constituie într-o sublimă mărturie de unitate dintre Romanță și poezia românească, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918. Gala Laureaților s-a încheiat cu micro-recitalul „Poveste din Bucureștiul de altădată”, susținut de Miruna Ionescu și formația condusă de Valentin Albeșteanu.

TVR, omagiu adus Romanței

Cele trei seri de festival au fost transmise integral în direct de TVR 3, împreună cu TVR Craiova, spre satisfacția milioanelor de telespectatori, care au putut urmări, în direct de la Târgoviște, marele eveniment muzical național. Producătorul evenimentului, dr. Maria Tănase Marin și echipa TVR pe care a condus- o au asigurat o calitate excepțională a transmisiunii în direct, timp de 6 ore pe zi, din Cetatea Romanței - Târgoviște. Se poate spune, fără teama de-a greși, că TVR a făcut și în acest an o frumoasă reverență în fața Romanței, ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, aducând implicit și un generos omagiu Festivalului Național „Crizantema de aur”, care a fost onorat cu prezența la cel mai înalt nivel de Doina Gradea, Președintele – Director General al TVR, de Mircea Neacșa – director al TVR 3 și de Anca Dindirică – Director al TVR Craiova. La rândul lor, organizatorii au acordat Televiziunii Române Diploma de Excelență „Romanța ne unește”.

Concertul extraordinar „Romanța ne unește”

Ediția a 51-a a Festivalului „Crizantema de aur” s-a încheiat magistral cu concertul extraordinar „Romanța ne unește”, acesta fiind primul din cadrul Programului Național de Concerte „Romanța ne unește”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Cu această ocazie, în debutul concertului, Comisia Națională a României pentru UNESCO, reprezentată de doamna dr. Daniela Popescu, a înmânat superbe diplome de excelență instituțiilor partenere din România și Republica Moldova, împreună cu care Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște organizează Programul Național de Concerte „Romanța ne unește”. Concertul extraordinar de sâmbătă seară a fost susținut de mari interpreți de Romanță din România și Republica Moldova: Matilda Pascal Cojocărița, Gheorghe Turda, Margareta Ivănuș, Sorin Lupu, Silvia Goncear, Florin Georgescu și Alina Mavrodin Vasiliu, cea care a încheiat concertul într-o scânteietoare evoluție. De mult succes s-a bucurat și recitalul excepțional „Poeme printre romanțe”, susținut de sensibila actriță Daniela Nane și de admirabila harpistă Cristina Munteanu. N-au lipsit din concert nici „Bobocii de Crizantemă”, reprezentați în acest an cu mare succes de Mihaela Beatrice Spiridon (11 ani, Botoșani) și Andreea Tican (12 ani, Chișinău). Nu în ultimul rând, a fost foarte apreciat Grupul Bărbătesc „Dorulețul” din Târgoviște, condus de Mihail Vlădăreanu, dirijorul Catedralei Mitropolitane din Târgoviște, care a deschis concertul cu celebra romanță „Din sânul maicei mele”, compusă în 1836 de Anton Pann, pe versurile poetului Grigore Alexandrescu, a cărei linie melodică a fost preluată în 1848 de Andrei Mureșanu pentru poezia sa, „Un răsunet”, care avea să devină Imnul național al României, „Deșteaptă-te, române!”. Finalul concertului a fost foarte emoționant, aducându-i în scenă pe toți marii interpreți și compozitori care, în ciuda orei târzii din noapte, au revenit pe scena „Crizantemei de aur”, pentru a cânta, împreună cu spectatorii, celebra romanță „Ciobănașul”. Întrucât ediția a 51-a a Festivalului „Crizantema de aur” a avut în program numeroase alte evenimente asociate dedicate celebrării celor 50 de ani de Romanță la Târgoviște, se cuvine să revenim asupra acestora în edițiile noastre viitoare. Reamintim faptul că ediția din acest an a Festivalului „Crizantema de aur” s-a aflat sub înaltul patronaj al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, tema din acest an a festivalului fiind „Romanța ne unește”, spre celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918, sub al cărui semn s-a desfășurat întregul eveniment.

 

Organizatori: Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște. Colaboratori: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova și Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște. Coproducător: Televiziunea Română, care a asigurat transmisiunea în direct integral a festivalului. Parteneri: Radio România, Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR și cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”. Sponsor oficial: Cotnari. Sponsori: Fundația „Henry Mălineanu”, Eurogas Prescom Fieni, Adelle Style Ploiești și Iulia Flower Iris SRL Târgoviște. Juriul Concursului de Interpretare Eugen Doga – președinte de onoare – artist al poporului, maestru emerit al artei – Rep.Moldova; Alexandru Pugna – interpret de folclor – Ministru Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale; Daniela Vlădescu – artist liric – director Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța; Florentina Satmari - realizator emisiuni TV; Matilda Pascal Cojocărița – interpretă de romanțe - director al Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” din Bistrița; Antoniu Zamfir - director Opera Română Craiova; Petre Neamțu, dirijor, director artistic al Ansamblului „Folclor” al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău; Florin Georgescu, interpret, Președintele Comisiei pentru Cultură din Consiliul Județean Dâmbovița; Alina Mavrodin Vasiliu, interpretă de romanțe, director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur”, director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște. Juriul Concursului de Creație Jolt Kerestely – președinte, compozitor UCMR, Marius Țeicu – compozitor UCMR, Viorel Gavrilă – compozitor, vicepreședinte UCMR-ADA, Mircea Drăgan – compozitor UCMR, Constantin Rusnac - compozitor, Secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, Svetlana Bivol - Președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, director al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, precum și Aurelian Dănilă – muzicolog, vicepreședintele Uniunii Muzicienilor din Moldova.

Premiile ediției a 51-a

Concursul de Interpretare Trofeul „Crizantema de aur”: Nicoleta Vasile – Aninoasa, Dâmbovița

Premiul I: Alina Ureche – Rep. Moldova

Premiul al II-lea: Theodora Manolache – Iași

Premiul al III-lea: Ionuț Cristinel Boancheș – Constanța

Premiul „Ioana Radu”: Matei Tudose – Brașov

Premiul „Cetatea Romanței”: Emilia Constantina (Ina) Cristea - Iași

Premiul „Romanța ne unește”: Lidia Bahnaru – Rep. Moldova Concursul de Creație

Premiul I: Maricel Maxim – Holboca, Iași

Premiul al II-lea: Nicolae Caragia – Pipera, Ilfov

Premiul al III-lea: Marcel Morărescu – Târgoviște, Dâmbovița

Premiul special „Ionel Fernic”: Marian Stîrcea – Rep. Moldova

Premiul special „Cetatea Romanței”: Ovidiu Komornyik – București

Premiul special „Romanța ne unește”: Marcel Iorga – Vaslui

Premiul special al Fundației „Henry Mălineanu”: Ionel Bratu Voicescu – București



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale