Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.09.2012 00:13

Dureri împărtășite prin scrisori deschise


A A

Semnal de alarmă: Râu Alb suferă de lipsa apei

Semnal de alarmă: Râu Alb suferă de lipsa apei
Vasile Neagu cere ajutor de la autorități, în numele locuitorilor din 4 așezări

❚ Seceta de anul acesta, fără precedent în ultimii zeci de ani, l-au făcut pe dâmbovițeanul Vasile Neagu, din Râu Alb, să se adreseze redacției în numele locuitorilor chinuiți de problema apei ❚ Pârâul a secat de tot în această vară, lăsând fără sursă de apă nu numai Râu Alb, ci și alte trei așezări ❚ Lucrările de regularizare și construirea unor baraje de colectarea apei au început în forță în ultimul an al comunismului și au încremenit odată cu revoluția, peste ani dorința localnicilor fiind aceeași: să aibă apă!

 

Seceta de anul acesta, după aprecierile specialiștilor fără precedent în ultimii 50 de ani, i-a prilejuit lui Vasile Neagu, din localitatea Râu Alb, să se adreseze redacției “Jurnal de Dâmbovița” și să precizeze faptul că apa curgătoare cu acest nume a secat în “totalitate, lăsând fără sursă de apă mai multe localități, precum Râu Alb, Gura Bărbulețu, Pietrari și Manga”.

 

Lucrările hidrotehnice, așa cum au demonstrat-o practic atât inundațiile, cât și secetele, au fost total ineficiente sau inexistente în administrația aflată sub conducerea PDL aproape 8 ani, fapt consemnat de opoziție și mass media. Interesantă în scrisoarea remisă redacției este informația că însuși autorul acesteia, Vasile Neagu, s-a adresat chiar înainte de Revoluția din decembrie 1989 autorităților centrale comuniste, tot printr-o scrisoare (către C.C. al PCR, în anul 1988), “în care relatam faptul că localitățile de pe valea pârâului Râu Alb suferă din cauza lipsei de apă pe timpul verii”.

 

Reacția autorităților de atunci a fost promptă și “au hotărât regularizarea acestui bazin și construirea unor baraje pentru colectarea apei în perioadele cu precipitații abundente. Chiar în acel an, în toamnă, au început măsurătorile, proiectarea lucrărilor în funcție de zone, teren, rezistență etc. marcarea și stabilirea firmei și termenului de execuție. Știu că lucrarea a fost încredințată Întreprinderii «Hidrotehnica» Buzău, timp de execuție 1 an. S-a lucrat mai întâi la vâlcelele care alimentau Râu Alb cu îndiguiri, cascade pentru reducerea vitezei apei, devieri de curs pentru a evita pericolul producerii unor alunecări de teren. Și alte lucrări de consolidare. Tot anul 1989 s-a lucrat la acest proiect”.

 

O diferență ca de la cer la pământ, față de amatorismul și tărăgăneala de azi a unor astfel de lucrări, prin care se vânează numai banul public, nu calitatea și eficiența. Vasile Neagu precizează că finalizarea proiectului ar fi ferit localitățile amintite de inundații, surplusul de apă ar fi rămas în baraje.

 

De asemenea, “Râu Alb nu ar mai fi secat niciodată și nici nu ar mai fi distrus case, terenuri și copaci. Apa potabilă din fântâni nu este suficientă pentru consumul zilnic, și nici cea din bazinele de captare a izvoarelor de la rețelele existente de la cișmele. Sunt zone aflate între 400 și 800 metri altitudine, cu alunecări de teren, cu pânza freatică mult sub nivelul posibilităților actuale de captare”.

 

De asemenea, realizarea proiectului, în prezent, ar fi păstrat debitul de apă pentru București, deoarece Râu Alb este cel mai mare afluent al Dâmboviței. Este o scrisoare care exprimă o stare de fapt, iar lucrările urgente sunt solicitate de toți locuitorii de pe valea superioară a Dâmboviței. Din cauza secetei s-a ajuns până acolo ca unii oameni să pună “lacăt la fântână (...) nici măcar fântâna nu este în curtea ta, ci pe marginea drumului. În loc să agăți o cană de ghizdul puțului, să bea omul însetat o gură de apă rece, tu îi pui lacăt fântânii?”.

 

Există șansa pentru locuitorii acestor localități ca noua conducere a Consiliului Județean Dâmbovița să analizeze gravitatea și urgența acestei stări de lucruri și să ia măsurile în consecință.

 

Petre Drăguțoiu | [email protected]



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Opinii din Dâmbovița despre creșterea inflației în România
Dâmbovițenii susțin decizia de a menține supermarketurile deschise și în weekend
Carnea de miel, un lux pentru mulți români în acest an de Paște
Cum fac față dâmbovițenii noilor scumpiri
Comasarea alegerilor locale și europarlamentare
Dâmbovițenii, îngrijorați de facturile mari de la utilități
România în Spațiul Schengen
Protestele angajaților din sistemul public, în vizorul opiniei publice
Factura la gaze în iarnă, cu prețuri plafonate
Restricțiile la plățile cash, luate la „bani mărunți”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale