Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



25.03.2016 00:17

Ieri, la Târgoviște


A A

Seminar de prezentare a oportunităților de finanțare europeană 2014-2020

Seminar de prezentare a oportunităților de finanțare europeană 2014-2020
Informațiile cele mai relevante s-au referit la reducerea și simplificarea tuturor procedurilor, dar și la faptul că proiectele sunt o soluție pentru primăii și agenții economici

❚ Manifestarea, care a reunit directori de instituții finanțatoare, conducerea Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița și a Universității Valahia, dar și 49 de reprezentanți din societăți comerciale și primării, a prezentat oportunitățile și noutățile de finanțare pe noul exercițiu european

VIRGIL VOINESCU


Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Dâmbovița, în parteneriat cu Universitatea „Valahia” Târgoviște, SC Mob Vad SRL și SC Ing Proiect Management SRL, a organizat ieri, la Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară, un seminar cu tema „Oportunități de finanțare în perioada de programare 2014-2020”. Întâlnirea cu specific economico-financiar a avut ca țintă prezentarea oportunităților și priorităților de finanțare din perioada 2014-2020 și a noutăților practice din programele prin care se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și Guvernul României, respectiv Programul Național de Dezvoltare Rurală, Programul Operațional Regional, Programele Guvernamentale pentru IMM-uri, între acestea și Programul Orizont 2014-2020 și Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, două dintre categoriile de proiecte pe care Universitatea „Valahia” le abordează deja „cu succes”.

La deschiderea seminarului, au participat: președintele CCIA Dâmbovița - Gelu Rusescu, prorectorul UVT - prof.univ.dr. Gabriela Teodorescu, directorul general al Fondului Local de Garantare Craiova - Gheorghe Lăpădat, directorul general al Centrului Național de Formare Profesională Continuă în Agricultură - George Octavian Turtoi, directorul Băncii Transilvania - Leonard Cornoiu, speaker-ul Mob Vad SRL - Ioana Scarlat, directorul executiv al Direcției de Programe Europene din cadrul Consiliului Județean - Valeriu Gilia, reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), ai unor bănci comerciale, fermieri, 49 de reprezentanți din societăți comerciale și din 16 primării.

Fondul de Garantare Locală Craiova lucrează deja cu Dâmbovița

Participanții, potențiali beneficiari, s-au putut informa cu privire la oportunitățile de finanțare în perioada de programare 2014-2020 și și-au format o bază de plecare pentru luarea unor decizii privind programul operațional și noutățile practice importante. Directorul general al Fondului Local de Garantare, Gheorghe Lăpădat, a subliniat utilitatea acestei activități și a precizat că instituția pe care o conduce a acordat garanții în 22 de județe ale țării, pentru Programul „Prima Casă”, susținând peste 160.000 de beneficiari în contractarea de credite, iar din județul Dâmbovița beneficiind de garanții șapte GAL-uri pentru obținerea avansului de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. „Peste 42 de primării din județul dumneavoastră se află în portofoliul nostru”, a precizat Gheorghe Lăpădat, adăugând că beneficiarii eligibili sunt: persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, instituțiile de cult, asociațiile și fundațiile fără scop patrimonial, asociațiile agricole și de fermieri, asociațiile de dezvoltare intercomunitară a acestora, GAL-urile, organizațiile și federațiile utilizatorilor de apă pentru irigații. „Practic, garantăm orice finanțare pe care o poate obține un beneficiar eligibil de la o bancă sau de la alte autorități contractuale sau de management cum este Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale”, a mai spus Gheorghe Lăpădat, precizând că procentul maxim de garantare este de 80%, fiind cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

Noutăți în programul 2014-2020

Directorul general al Centrului Național de Formare Profesională Continuă în Agricultură, George Turtoi, a prezentat noutățile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, subliniind că în noul program „s-a restrâns partea de eligibilitate doar la cerințele din regulamente, fără să mai fie adăugiri și, în același timp, toată partea de selecție foarte detaliată s-a transformat în priorități de selecție, urmând ca la nivel național să se detalieze în criterii de selecție individuale”. De asemenea, George Turtoi a explicat în detaliu paleta de noutăți ce privește primăriile și beneficiarii privați, la aceștia din urmă apărând „o finanțare care poate duce până la 90% în anumite condiții”. O altă noutate de esență se referă la faptul că s-a scurtat timpul de evaluare a proiectelor prin intrarea acestora și evaluare treptate în sistem, evaluarea durând maximum 60 de zile.

Institutul de Cercetare Multidisciplinară al UVT oferă facilități, inclusiv financiare

În finalul primei părți a seminarului, prorectorul UVT, prof.univ.dr. Gabriela Teodorescu a prezentat Programul Orizont 2014-2020 și Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, punând accent pe detaliile ce privesc simplificările intervenite atât în metodele de elaborare, dar mai ales în metodele de transmitere către Comisia Europeană, cu precizarea c proiectele sunt „o soluție, o soluție pentru primării, dar și o soluție pentru agenții economici”. Prorectorul UVT a declarat că Institutul de Cercetare Multidisciplinară poate veni în ajutorul celor interesați cu tot ce înseamnă activități de cercetare care nu pot fi desfășurate la firme sau la primării. „Avem un sistem de execuție a serviciilor pe parte de cercetare. Există tot felul de facilități organizaționale, dar și financiare. Prin realizarea de contracte cu Universitatea «Valahia», puteți realiza analize de mediu, de apă, aer, sol, pe care dvs sunteți obligați să le faceți și nu mai trebuie să mergeți la Bucure ști sau în alte părți, pentru că suntem chiar lângă dumneavoastră. Au apelat la noi firme din Argeș, firme din județul Dâmbovița și cred că pot confirma calitatea serviciilor acordate de universitate”, a mai spus prof.univ.dr. Gabriela Teodorescu. Partea a doua a seminarului a fost rezervată discuțiilor în cadrul unor ateliere de lucru, aceasta dând posibilitatea celor prezenți să aprofundeze tematica abordată teoretic.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale