Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
16.05.2017 00:17
Pentru că de câțiva ani trece printr-o perioadă foarte dificilă,
Sectorul pomicol cere reprofilarea și către alcool
Fructele depreciate, care nu corespund criteriilor de calitate pentru a fi valorificate pe piață, pot lua calea distilării și fabricării de bãuturi alcoolice tradiþionale, însă este nevoie d
❚ Producătorii de fructe din zona de nord a județului nu vor să-și bată joc de fructele pe care le mai culeg din plantații, așa că au decis să le transforme în licori alcoolice, însă pentru asta este necesar să se găsească o rezolvare legală domeniului fabricării, deținerii, ambalării și desfacerii de țuică, rachiu, pălincă, șliboviță ❚ Pentru asta, fermierii mai mici cer să se elimine plata accizei pentru cantitatea de 50 hl. alcool pur destinat autoconsumului și să se legifereze procesul de producție, deținere, ambalare-timbrare și desfacerea acestor băuturi tradiționale, legal, prin rețeaua de magazine de specialitate, piețe și târguri organizate
ANA MARIA POPESCU
Pentru că nu au reușit să pătrundă pe piață și să-și valorifice produsele, producătorii, în special cei de fructe, vor să se reprofileze. Numai că, și în aceste condiții, apare o problemă și asta pentru că legislația actuală nu le dă prea multă libertate de mișcare. Sectorul pomicol trece printr-o perioadă dificilă în ceea ce privește valorificarea producției de fructe, este marcat de o concurență puternică din partea statelor europene, dar și de embargoul impus de Rusia la importul de legume-fructe din țările membre ale Uniunii Europene, așa că producătorii de fructe din zona de nord a județului Dâmbovița au „viață grea”. Și pentru că nu vor să-și bată joc de fructele pe care le culeg din plantații și cu care nu au acces pe piața de desfacere, au decis să le transforme în licori alcoolice, însă pentru a putea face acest lucru este necesar să se găsească o rezolvare legală domeniului fabricării, deținerii, ambalării și desfacerii de produse alcoolice tradiționale, respectiv țuică, rachiu, pălincă, șliboviță, rezultate prin distilarea borhoturilor de prune și fructe. În procesul de producție al fructelor, rezultă anual un procent ridicat de fructe (prune, mere, pere) depreciate, care nu corespund criteriilor de calitate pentru a fi valorificate pe piață, atât în stare proaspătă, cât și procesate (sucuri, gemuri, marmeladă, compoturi), drept pentru care această materie primă este destinată distilării și fabricării de băuturi alcoolice tradiționale, respectiv țuică și rachiuri.
Legislația actuală permite fabricarea de astfel de băuturi în antrepozite fiscale, mici distilerii și alambicuri, cu o reducere de 50% la plata accizei datorate statului, numai că fermierii care dețin o suprafață și, implicit, o cantitate mai mare de fructe pot fabrica țuica și rachiuri naturale, dar numai cu plata integrală a accizei, lucru care nu-i prea ajută pe producătorii mai mici. Așa că fermierii vor ca legislația să fie armonizată cu situația existentă, adică să se elimine plata accizei pentru cantitatea de 50 hl. alcool pur destinat autoconsumului (200 l țuică la 25 grade) pentru fiecare familie și să se legifereze procesul de producție, deținere, ambalare-timbrare și desfacerea acestor băuturi tradiționale, legal, prin rețeaua de magazine de specialitate, piețe și târguri organizate, pentru care statul poate să stabilească plata unor taxe similar accizei la o valoare de piață. În încercarea de a obține ceea ce își doresc, producătorii de fructe au cerut sprijin parlamentarilor, așa că deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă a făcut deja o interpelare la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în care solicită analizarea situației și găsirea de soluții pentru armonizarea legislației.
„Legiferarea unei astfel de activități ar aduce importante beneficii atât statului, prin încasarea unor taxe aferente timbrului fiscal, dar și activități în unități economice și fermierilor, prin valorificarea integrală a producției de fructe și ar determina apariția în mediul rural a unor activități ocupaționale. Am cerut ministrului să analizeze posibilitatea modificărilor legislative enunțate de către pomicultori în domeniul producerii, deținerii, ambalării și desfacerii băuturilor alcoolice tradiționale, țuică și rachiuri naturale”, a subliniat deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă.
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Amenzi usturătoare pentru deșeuri reciclabile327 de locuri de muncă disponibile
Investițiile în comuna Raciu prind contur
Șofer-pericol public, arestat preventiv 30 de zile
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
422 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiști
365 de locuri de muncă vacante
Investiții importante în infrastructura educațională
La Voinești, extinderea sistemului centralizat de gaze naturale este în grafic
10 cursuri de formare profesională, prin AJOFM Dâmbovița
Editorial
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
GEORGE COANDĂ
2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.