Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.07.2015 00:17

După ce mai bine de o lună nu a picat strop de ploaie


A A

Seceta a pus stăpânire pe Dâmbovița

Seceta a pus stăpânire pe Dâmbovița
Agricultorii privesc neputincioși cum recoltele se „topesc” din cauza căldurii / Animalele au și ele de suferit din cauză că iarba de pe islaz e uscată aproape de tot

❚ Culturile de porumb și de floarea soarelui sunt compromise, iar pe câmpurile recoltate cu grâu și orz lucrările sunt îngreunate din cauza pământului foarte uscat ❚ Fermierii privesc cu lacrimi în ochi cum munca lor de un an se pârjolește la soare ❚ „Am cheltuit foarte mulți bani cu arat, discuit, sămânță, cultivat, ierbicidat, iar la toamnă nu o să recuperez nici 30% din cât am investit”, este oful fermierilor dâmbovițeni ❚ Și crescătorii de animale sunt afectați de secetă, iarba de pe islaz fiind deja uscată la sfârșitul lunii iulie ❚ Din cauza secetei, în câteva comune dâmbovițene a fost instituit program pentru livrarea apei la robinet

CORVIN DUMITRICĂ


În Dâmbovița nu a mai plouat de mai bine de o lună. Cei mai supărați sunt fermierii, ale căror culturi de porumb și de floarea soarelui s-au uscat pe câmp. În aceste condiții, producțiile se vor reduce la aproape jumătate.

Pe câmpuri au apărut crăpături adânci, plantele sunt uscate, iar recoltele vor avea de suferit. Din cauza uscăciunii, agricultorii nu pot face lucrări pe câmpurile de pe care au recoltat grâul și orzul. Mai mult decât atât, oamenii sunt nevoiți să lucreze pământul pe timpul nopții, fiindcă ziua este cumplit de cald.

 

Fermierii și-au „îngropat” banii în pământ

● „Am investit degeaba. Nu o să mai recuperam nimic. Nu a mai plouat de foarte mult timp și porumbul este uscat. Și dacă plouă acum este foarte târziu. Nu putem face nimic, ce a depins de noi am făcut. Am cumpărat sămânță de calitate, am ierbicidat, dar fără apă nu se face nimic”.

● „Suntem disperați. După ce că și așa nu scoteam mare lucru, a mai venit și seceta. Acum chiar că nu mai culegem nimic. Sunt hectare întregi cultivate cu porumb de la care nu o să se culeagă nimic. Am tot sperat că o să plouă și o să- și mai revină, dar nu a plouat. Pe vremuri erau sisteme de irigat și când era secetă, se iriga, însă acum nu mai interesează pe nimeni. Păcat, mare păcat”.

● „Am 3 hectare numai cu porumb. Tot este distrus. Am cheltuit foarte mulți bani cu arat, discuit, sămânță, cultivat, ierbicidat, iar la toamnă nu o să recuperez nici 30% din cât am investit. Am îngropat banii”.

Și crescătorii de animale au probleme. Aproape toată iarba de pe islaz este uscată. Căldura însă nu dă semne că va părăsi județul în viitorul apropiat. Dâmbovița este în continuare sub avertizare de cod galben de caniculă.

 

Restricții la consumul de apă

Vremea caniculară și consumul mare de apă aduc restricții în rețeaua de alimentare. Compania de Apă Târgoviște- Dâmbovița a restricționat consumul în localitățile Pucioasa, Doicești, Glodeni, Ulmi, Dragomirești, Brănești și Vulcana Pandele.

În unele localități, oamenii pot consuma apă de la robinete abia după ora 17.00. În comuna Glodeni, oamenii au apă doar seara și dimineața, câte două ore. Singura salvare sunt cele câteva puțuri care mai au apă. Și atunci când este program de apă, presiunea este foarte scăzută. Localnicii sunt nevoiți să lase o găleată zeci de minute pentru a se umple cu apă. Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița recomandă, într-un comunicat de presă, a nu se folosi apa în scop potabil imediat după pornire, până la limpezire.

Preventiv, până la primirea buletinului cu analize microbiologice (cca. 72 de ore), se recomandă fierberea apei utilizată în scop potabil timp de 10 minute.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile
CJ Dâmbovița, reprezentat la Comitetul European al Regiunilor
115 elevi la olimpiada „Cultură și spiritualitate românească”
Ziua internațională a cărții, la Muzeul „Casa Romanței”
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Amenzi usturătoare pentru șoferii băuți la volan


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale