Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.03.2016 00:21


A A

"Se poate realiza o unire inteligentă a Republicii Moldova cu România"


Octavian Țîcu (dreapta) a fost duminică, 27 martie a.c., la evenimentul "Basarabia 1918-2016. Istorii și destine paralele" organizat de UVT la inițiativa prof.univ.dr. Silviu Miloiu (stânga)

interviu cu dr. Octavian Țîcu, cercetător-coordonator la Academia de Științe a Moldovei

ANDREI VASILIU

 


 

Rep.: Domnule Octavian Țîcu, intru direct în subiect și vă întreb cât de importantă este sărbătorirea celor 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, în condițiile în care și centenarul, care este aproape, este amenințat de acțiunile care vor să-i submineze importanța?

- Este o dată care are un efect de magie asupra celor de pe malul drept și malul stâng ale Prutului. Sigur, această dată rămâne una de referință pentru Basarabia, pentru că este și terenul unor multiple bătălii de interpretare, dacă vreți. Fiecare dintre datele importante ale Basarabiei are cel puțin două atitudini, de ocupație sau de eliberare, depinde de partea cărui masiv politic și cultural te afli.

Rep.: Cât de importantă este o coordonare a mișcărilor unioniste din România și Republica Moldova pentru atingerea acestui obiectiv?

- Aș zice că în ultimul timp asistăm la această creștere spectaculoasă a mișcării unioniste în Basarabia în mod special. (…) Imaginea României și lucrurile care se întâmplă în România după integrarea în Uniunea Europeană sunt un model de emulație pentru mulți din Republica Moldova, chiar și din rândul celor care nu se consideră unioniști. Mediul de afaceri, inclusiv al celor vorbitor de limbă rusă, ar prefera să activeze într-un context de legalitate și să aibă stabilitate. Mai mult decât atât, succesul pe care îl are România prin lupta anticorupție și creșterea economică reprezintă un factor care a contribuit la creșterea acestei mișcări. (…) Eu cred că trebuie să vedem câteva modele prin care s-ar realiza această unire. Prima și cea mai simplă, desigur, ar fi unirea culturală, care ar oferi posibilitatea unei reforme administrative extinse României prin înglobarea, extinderea unor județe peste Prut și formarea altor județe care ar face Republica Moldova o parte integrantă directă. Ar mai fi posibilitatea directă a integrării Republicii Moldova în România prin intermediul aderării la Uniunea Europeană, ceea ce este o problemă mult mai mare, fiindcă această problemă a integrării este de multe ori mitizată și nu are în cadrul unor segmente ale populației un suport real. Toți înțeleg că aderarea la Uniunea Europeană este un proces îndelungat, complicat și pasibil de foarte multe ezitări și probleme din mai multe părți. Ar mai fi o posibilitate de realizare a unei uniri inteligente, aș spune, care ar începe prin conectarea Republicii Moldova la rețelele de transport ale României, clădirea mai multor poduri și căi ferate, magistrale care ar conecta mai bine Republica Moldova la România, conectarea sistemului energetic al Republicii Moldova la cel românesc, care este cea mai importantă problemă, unirea infrastructurii și a cercurilor financiare, trecerea marilor companii peste Prut și implicarea mai activă în mediul de afaceri, ceea ce deja se întâmplă la un nivel incipient. Altfel, unirea deja este realizată din punct de vedere educațional, cultural și prin aceste rețele de afaceri la nivel personal, care au clădit niște poduri invizibile foarte greu de dărâmat în eventualitatea unor schimbări.

Revenirea spectaculoasă a Rusiei - deloc încurajatoare pentru Ucraina și pentru România

Rep.: Există, domnule Țîcu, unele îngrijorări manifestate de specialiști în geopolitică privitoare la recenta retragere a Rusiei din Siria, despre care se spune că ar avea în spate un acord tacit de extindere a influenței ruse în Ucraina și în Republica Moldova. Dumneavoastră împărtășiți aceste îngrijorări, le considerați fundamentate?

- Rusia a ales într-adevăr un moment oportun de a se retrage pentru că a alterat contextul de aranjare acestui conflict, menținând guvernul Assad la putere și oferind, dacă vreți, un loc egal Rusiei la masa negocierilor cu Statele Unite ale Americii, ceea ce crează impresia unei reveniri spectaculoase a Rusiei în marea politică, deloc încurajatoare pentru Ucraina și pentru România. Prin asta, Rusia a dorit desigur să se retragă dintr-un conflict în afara frontierelor și să se concentreze asupra problemelor din vecinătatea imediată care sunt legate de propria securitate și statutul de mare putere. Eu cred că Rusia este într-o mare dificultate legate de situația din Ucraina (…) Balanța este extrem de fragilă între Est și Vest și putem să ne așteptăm la dezvoltarea oricărui scenariu în cazul Basarabiei, al Republicii Moldova. (..)

Rep.: Într-un recent editorial din ziarul Timpul din Republica Moldova, ați afirmat: „mafia noastră de la guvernare este un simbol al luptei familiei și clanului împotriva statului modern R. Moldova, ale cărui instituții de putere trebuie să fie reci și nepersonalizate”. Credeți că acest climat este întreținut inclusiv de forțe externe interesate să destabilizeze orice fel de mișcare unionistă?

- Cu siguranță, oamenii care sunt la conducerea Republicii Moldova sunt în legătură cu factorii de decizie de la Moscova, sunt factori și indicatori care ne conving asupra acestui fapt, sunt dușmani ai unionismului și ai integrării europene inclusiv în această privință. Pentru că într-adevăr această captivare a statului de către un grup de oameni, de oligarhi, care s-a structurat în jurul lui Plahotniuc, are forme ale unei construcții premoderne care prevalează prin aceste relații de loialitate personală și e construită pe oameni corupți care sunt ușor șantajabili și care, din acest punct de vedere, vor servii acest regim, pentru a nu fi băgați la închisoare sau a nu fi constrânse familiile lor.

În Republica Moldova există un consens asupra acestei comunități imaginate moldovenești

Rep.: Credeți că într-o situație utopică, în care ar fi total eradicată corupția din administrația centrală și locală din Republica Moldova, ar exista premisele și dorința unirii cu România?

- Eu cred că Republica Moldova, dacă va fi un stat de succes european, unirea nu se va realiza, pentru că în Republica Moldova, printre populație și elite, există un consens asupra acestei comunități imaginate moldovenești, dacă vreți. Cu alte cuvinte, cu cât statul Republica Moldova va oferi cetățenilor săi posibilități de a-și vedea realizate speranțele lor, cu atât unirea cu România se va îndepărta. Ba, din contră, va câștiga aderență pe măsură ce cetățenii Republicii Moldova nu vor vedea în acest stat o perspectivă de viitor. Este o judecare de oportunități mai mult decât un sentiment românesc, care este extrem de confuz în Republica Moldova.

Rep.: Vă rugăm să ne împărtășit câteva gânduri despre colaborarea dumneavoastră cu Universitatea Valahia din Târgoviște și cu profesorul Silviu Miloiu pentru organizarea acestui eveniment.

- Ne leagă o prietenie, înainte de toate, și în al doilea rând ne leagă multe realizări pe care le-am făcut. (...) Deja am făcut o carte împreună, un studii asupra relațiilor dintre România, Republica Moldova și Lituania și suntem în prag de a edita această carte în care, pentru prima oară în istoriografia românească, publicăm listele integrale ale prizonierilor de război din Karaganda, care ne-a deschis mai multe posibilități de colaborare inclusiv asupra proiectului „Expediții ale Memoriei”, pe care-l vom face împreună. Silviu Miloiu a ajutat inclusiv la realizarea traducerii și la publicarea aceste cărți la Editura Cetatea de Scaun. Avem încredere că pe viitor vom putea face și un film despre prizonieri de război, astfel încât eu cred că prezența mea la Târgoviște va fi una permanentă și una care va duce mai aproape Chișinăul de Târgoviște și Târgoviștea de Chișinău.

Nota redacției: dr. Octavian Țîcu este istoric, cercetător-coordonator la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, fost Ministru al Tineretului și Sportului, maestru internațional de box, de șapte ori campion al Republicii Moldova și câștigător al Cupei Europei.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală
Electrica a cerut falimentul COS Târgoviște


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale