Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.07.2016 00:19

Editorial


A A

Se limpezește eșichierul politic?

Se limpezește eșichierul politic?

GEORGE COANDĂ


Este clar, pentru mine unul, că pe eșichierul politic românesc piesele de șah sunt mișcate sau se mișcă într-un anumit sens. Spre o debarasare de pionii inutili și spre o poziționare cât mai clară a unor partide cu o relevanță semnificativă, capabile să-și atragă – chiar până la absorbție – unii aliați pentru formarea unor majorități parlamentare.

În acest sens, poziționările evidente sunt cele ale socialdemocraților și național-liberalilor. Nu știu cât de autentic cele două partide reprezintă politico-ideologic, doctrinar, deci, stânga și dreapta pe eșichier, aici este de deschis o aplicată și complexă discuție, vizibil este însă faptul că persuadează mai coerent, și vizibilizează anumite contururi ca partide. Este de observat că marea majoritate a românilor conștientizează un demers de tip polițienesc în această restrângere de formațiuni politice pe eșichier: acțiunile în forță ale DNA. Și pe care le văd ca fiind desfășurate la o anumită comandă. Unde ar putea duce o atare conștientizare? Că nu este firească această eradicare din sânul lumii politice românești, că, la mijloc, este vorba de un oareșce interes, de pildă al național-liberalilor pedelizați, „partidul de suflet” al președintelui Iohannis. De aici, imaginea de martirizare a PSD, dar și a aliatului său ALDE (a se vedea „cazurile penale” Victor Ponta și Cătălin Popescu-Tăriceanu care deja s-au impus în opinia publică drept cazuri de răzbunare politică).

Or, nu așa se face însănătoșirea clasei politice românești, e drept erodată de o mie și una de păcate, pentru că gândul nu duce la epurările de tip dictatorial, ceea ce nu stârnește la marea masă a cetățenilor aplauze – firește, ei își doresc să fie pedepsiți exemplar politicienii mafiotizați, dar deconspirați perfect argumentați-, ci o stare de temeri. Și anume că oricine poate fi pus sub oculare pe delațiuni mizerabile și pe fapte închipuite. Într-o democrație adevărată, adică funcțională, cetățenii schimbă la chip clasa politică prin VOT. Am mai spus-o. Și am s-o mai spun până ce se va înțelege. Altminteri, totul este un fals și o minciună. Cetățeanul, însă, trebuie să aibă acces la o bună cultură politică. Deocamdată, România este încă în tranziție.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale