Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.02.2021 14:21


A A

Se impune urgent o lege a presei care să despartă grâul de neghină!

    Informația eternizată pe o coală tipărită a fascinat generații de cititori, educați să împartă cafeaua de dimineață cu aruncatul ochilor pe știri și fotografii, opera unor oameni anume formați să ascută minți și să creeze pofta de a înțelege prezentul caleidoscopic, așa cum se vede el prin obiectivul jurnalistului. E suficient să citești printre rândurile ziarului preferat, pentru a vedea cotidianul pus în ecuația unui suflet întins ca o pajiște peste care, dumneata cititorule, calci pe vârfuri cu gândul, împărtășindu-te cu opinia autorului.

   Ziarul tipărit este locul de întâlnire între cititor, hotărât să înțeleagă realitatea în care viețuiește, cu o altă opinie care să îi confirme sau, dimpotrivă, să-i cenzureze, cu argumente, propriile convingeri despre orice și oricine, pornind de la banal până la sofisticate întâmplări, bazate pe intrigi cusute cu ață albă, din viața privată sau politică. În toate situațiile, uneori picante, alteori ușor de digerat, ajunse la cititorul ocazional sau abonat, în straiele unei știri, interviu, foileton, dezbatere etc, un profesionist își asumă curajul de a formula un punct de vedere, responsabil și dârz, acolo unde ițele prezentului se încurcă în interesele celor care se înghesuie să ne conducă, legitim sau răsăriți peste noapte din te miri ce mișcare obscură. E clar că lumea în care trăim are nevoie de știri. Pe această necesitate s-a clădit arhitectura online, din capul locului prezentându-se drept alternativă la presa scrisă. Argumentul forte, lesne de intuit, ar fi că e mai promtă, mai agresivă în a deschide uși, mai pregătită să amăgească vigilența cititorului, care nu știe cu precizie la ce creier s-a conectat când citește o postare așezată pe monitorul calculatorului sau pe sticla telefonului celular.

   Din această cauză, „presa online” e un spațiu de testare a vigilenței, răbdării sau inteligenței interlocutorului, dar și de capturare a sa într-o lume fără granițe, legi și cetățeni responsabili. Ziarul nu suportă vulgaritatea, obrăznicia, grosolănia și agresivitatea autorului, întâlnite în eter, pentru că vorba zboară dar… nu putem înghiți orice! De fiecare dată, indiferent de opinie ești egal cu tine, cititorul te citește pe dinafară cu ochii și pe dinăuntru cu satisfacția că datorită ție, ziaristule, s-a luminat în problema care îl frământă, a despărțit îndoiala de certitudine, s-a eliberat de spaimă, a dobândit echilibrul necesar înțelegerii lumii în care trăiește! Susțin cu tărie încurajarea de către stat a presei scrise, apariția de noi publicații, întoarcerea la pagina de jurnal, singura mărturie trainică a realității, mesager peste timp și generații a ceea ce am fost, pentru o clipă cât o viață de om! E cazul să punem punct sufocării spiritului cu formulări, telegrafice, eliptice, vulgare, agramate, fără conținut emoțional, fără profil, de către cei care și-au făcut o profesiune de credință în schimbarea macazului bunului simț, acceptând bălăcăreala, miștocăreala, înjurătura neaoșă în locul seriozității. De aceea, se impune urgent o lege a presei care să despartă grâul de neghină, pentru a oferi cetățeanului un instrument fin de înțelegere, în toate articulațiile ei, a vieții sociale și politice, ceva mai tăios ca un bisturiu: adevărul!

    Precizare: În articolul de față, nu discutăm oportunitatea apariției presei online asumate. În schimb, credem că sub acest scut se ascund “persoane” care își închipuie că, postând online informații de tot felul, schimbă adevărata față a presei autentice.

 Florenț Mocanu, jurnalist, director editor al ziarului regional „Gazeta Munteniei”, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), membru al Societății Scriitorilor TârgovișteniComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Întreruperi de energie electrică
Analizele medicale gratuite, tot mai greu de efectuat în Târgoviște
Femeie din Republica Moldova, depistată cu ședere ilegală în Dâmbovița
Târgoviștea, din nou sub cod roșu COVID-19
44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977
"Fii mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!"
Prioritățile Direcției Silvice Dâmbovița
Sistarea temporară a alimentării cu gaze naturale în județul Dâmbovița
S-au născut mai mulți copii în județul Dâmbovița
Crucea Roșie Dâmbovița a început o nouă campanie de informare COVID-19


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Multilateralismul global în Conferință despre viitorul Europei? (I)

Acum exact un an, împreună cu profesorul Vasile Pușcaș organizasem o dezbatere la Bruxelles în care făceam conexiunea dintre partidele politice europene și evoluția guvernării mondiale. 

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale