Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.05.2016 00:19

Editorial


A A

Școala românească de astăzi: o formă fără fond

Școala românească de astăzi: o formă fără fond

GEORGE COANDĂ


Frecvent aud următoarele constatări venite din diferite medii și anume că școala nu mai e școală, că multe cadre didactice tinere nu sunt cu adevărat cadre didactice, că au trecut precum gâsca prin apă facultatea, că haosul s-a înstăpânit în întregul învățământ românesc. Iar constatările cele mai disperate și credibile vin chiar din lumea școlii.

Dacă pe vremea revolută a socialismului erau ascunse, din rațiuni propagandistice, unele eșecuri școlare, astăzi, după un sfert de secol și mai bine, eșecurile care au distrus buna tradiție a școlii românești se încearcă a fi cosmetizate sub motivarea absurdă a... reformei, a adaptării tuturor formelor de învățământ la standardele Occidentului euroatlantic. Dar de la adaptarea rațională pe care o impune schimbarea generală a societății omenești pe trendul extrem de dinamic al evoluției tehnico-științifice-economice, la mimetismul „de bonton”, pentru că, zice-se, trebuie să dăm bine în Uniunea Europeană e drum lung. Ceea ce îmi amintește de o aserțiune a lui Napoleon valabilă în toate timpurile: de la măreție la ridicol nu e decât un pas. Și, în cazul școlii românești, este pasul, sau sunt pașii – de aici și dezastrul – făcuți cu fiecare schimbare de guvernare, cu fiecare reformă fantasmagorică clocită în mintea fiecărui ministru instalat în fotoliul lui Spiru Haret. Și care mi-a readus în memorie celebra, și perfect adevărată și astăzi, spusă a lui Maiorescu și Eminescu, izvorâtă din efectul de modernizare a României din a doua jumătate a secolului XIX, un efect haotic și politicianist, cum că guvernanții au impus introducerea unor forme fără fond. Care deci nu se potriveau acelei Românii în căutare de sine. Ca și acum. Constatările disperate sunt, deci, reale. Or, în învățământ, managementul organizațional nu se face de azi pe mâine, ci este supus – urmărit fiind cu atenție și profesionist – pe termen lung. Și ca să nu fiu tratat de aflător în seamă, ceea ce susțin are o acoperire: experiența mea de om al școlii și de jurnalist. Însă asupra dramei învățământului românesc voi mai aduce vorba. Este necesar.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale