Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.02.2018 00:15

Situație fără precedent, din cauza eșecului încălzirii geo-termale


A A

Școala Ocnița revine la focul în sobe

Școala Ocnița revine la focul în sobe

ANA MARIA POPESCU


Situație fără precedent la Școala Gimnazială Ocnița. Deși instituția de învățământ beneficiază de unul dintre cele mai moderne sisteme de încălzire geo-termală, autoritățile locale caută soluții de finanțare europeană pentru a schimba modul de încălzire, pentru ca elevii să nu înghețe în clase. Se pare că sistemul modern, realizat în urmă cu aproape 10 ani, nu prea dă randament pe timp de iarnă, atunci când, de altfel, este nevoie de el. Temperatura din calorifere, mai ales în clasele de la etaj, nu depășește 30 de grade, drept pentru care nu se creează condițiile termice pentru ca elevii să poată participa la activitățile școlare.

Din acest motiv, primarul localității a luat decizia să închidă activitatea la etajul superior al unității de învățământ și să treacă pe metoda clasică de încălzire cu sobe de teracotă. Sistemul de încălzire geo-termal nu reușește să încălzească toată școala, acesta fiind motivul pentru care administrația locală a realizat un proiect pentru a obține finanțare europeană și a rezolva această problemă, care crează mari probleme autorităților locale, conducerii unității de învățământ și dificultăți de învățare elevilor școlii gimnaziale. Primarul localității Ocnița, Eduard Barcău, susține chiar că trecerea la un sistem clasic de încălzire ar duce și la scăderea valorii facturilor de la Școala Gimnazială, în momentul de față plătindu-se undeva în jur de 10.000 de lei pe lună la electricitate, iar elevii și profesorii îngheață în continuare, temperatura caloriferelor nefiind foarte ridicată. „Avem un proiect pe termen mediu și lung foarte important, este vorba despre modernizarea Școlii Gimnaziale și construirea unei săli de sport în comuna Ocnița. Am pregătit un studiu de fezabilitate pentru Programul Operațional Regional, Axa prioritară 10. Valoarea estimată a investiției este 1 milion de euro. Din păcate avem destul de multe probleme la Școala Gimnazială. Nu au mai fost făcute lucrări de reabilitare de foarte mult timp, instalația geotermală care este montată acolo ne face foarte mari probleme pe timp de iarnă și nu avem o sală de sport funcțională. Pe timp de iarnă sala de sport pe care o deține Școala Gimnazială, care este improvizată într-un corp vechi din fosta clădire, nu poate fi utilizată deoarece nu are încălzire și nici dotările minime necesare. Sperăm să obținem această finanțare deoarece este foarte important pentru noi. În momentul de față am pregătit documentația tehnică pentru obținerea avizelor necesare, urmând ca mai departe să facem demersurile pentru obținerea finanțării. (...) Ca să vă faceți o idee, în momentul de față facturile de electricitate de la școală sunt undeva la 8.500-10.000 lei pe lună pe timp de iarnă. Noi am făcut un calcul și am spus că este imposibil să plătim 10.000 de lei gaze pentru o școală pe timp de iarnă. Problema este că nici nu putem umbla la această cetrală geo-termală pentru a o seta așa cum vrem noi, este o singură persoană autorizată, o firmă de la Piatra Neamț care vine și care de fiecare dată asigură mentenanța acestei centrale. Din câte știu, acest sistem geo-termal a costat cam 900.000 lei la momentul 2007-2008”, a declarat primarul localității Ocnița, Eduard Barcău.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale