Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.05.2023 00:20

Editorial


A A

Schimbarea sultanilor la Ankara…

Schimbarea sultanilor la Ankara…

… pare probabilă după primul tur de scrutin prezidențial de duminică, 14 mai a.c. sau nu știu al câtelea după Coran încoace. Dar după Mustafa Kemal Ataturk, marele salvator al unei părți însemnate din Imperiul Otoman în faimoasa perioadă interbelică a secolului XX și care, calendaristic, a înscris Turcia pe calculul calendarului gregorian, otomanii, care au dat la urne, deci duminică 14 mai 2023, în partea de imperiu salvată de primul sultan modern, căci, la Ankara, prin vot democraic sunt instalați urmașii lui Baiazid Ilderim (Fulgerul) și Soleiman magnificul, au lăsat rezultatul votului în coadă de pește.

Așa că, duminică 28 mai, vom vedea pe cine otomanii au pus marele pariu în cel de-al doilea tur de scrutin. Adică, dacă va rămâne să o cârmuiască sultanul Erdogan, ori dacă îl va trimite în amintirea istoriei noul sultan Kemal Kilicdaroglu. De ce, pe noi, românii, ne-ar interesa cine câștigă?

Simplu: Turcia, a doua mare putere militară din NATO, este vecina noastră la Marea Neagră, iar relațiile economice ale României cu aceasta sunt unele privilegiate, și dacă aș mai spune că urmașii lui Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul dau grămadă buzna ba pe la Antalya, ba pe la Bodrun, am băga de seamă că turismul româno-turcesc este-n floare; cum în perioada medievală și modernă Înalta Poartă, chiar dacă ne-a fost suverană, nu a transformat nici Țara Românească, nici Moldova, nici Transilvania, după înfrângerea regatului ungar la Mohacs în 1526, în pașalîcuri și nici militar pe când rușii după ce dădeau năvală în principatele românești extracarpatice, uitau să mai plece exploatându-le la sânge, românii, nu uită cum au stat lucrurile geopolitic.

va urma…

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale