Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro05.08.2022 00:15

Cuvântul care zidește


A A

Schimbarea la față

Schimbarea la față

Patru scene importante din viața Domnului nostru au avut loc pe munte. Într-una din ele, a rostit faimoasa Sa Predică de pe Munte; în a doua, și-a arătat slava Sa ca Dumnezeu; în a treia, s-a dat pe Sine la moarte pentru păcatele noastre; în a patra, s-a înălțat la cer.

Ce s-a întâmplat la Schimbarea la Față? Într-o zi, Iisus și trei dintre discipolii Săi, Petru, Iacob și Ioan, au mers pe vârful Muntelui Tabor. Aici s-a petrecut o schimbare uimitoare cu Hristos în timp ce se ruga. Scriitorii evanghelici par a nu găsi cuvinte pentru a descrie pe deplin ceea ce s-a întâmplat. Sf. Matei spune: “Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”. Sf. Marcu relatează: “Și veșmintele Lui s-au făcut strălucitoare, albe foarte, ca zăpada, cum nu poate înălbi așa pe pământ înălbitorul”. Sf. Luca scrie emoționat: “Chipul feței Sale s-a făcut altul și îmbrăcămintea Lui albă strălucind”.

Ceea ce au remarcat apostolii ca fiind deosebit de frumoase au fost chipul și îmbrăcămintea Sa – chipul care mai târziu va fi murdărit cu sânge curgând dintr-o coroană de spini, și îmbrăcămintea care va deveni o mantie cu care Irod Îl va îmbrăca în batjocură. Pe Muntele Tabor, apostolii au văzut doar o rază din slava divină a lui Hristos. Și totuși limbajul omenesc nu o poate descrie. Cum ar putea omul să descrie pe deplin slava lui Dumnezeu? Nu există nimic pe pământ cu care să poată fi comparată. Singurele expresii pe care le-au putut folosi evangheliștii au fost: “albe ca zăpada… strălucind ca soarele”.

Sf. Luca ne spune că Schimbarea la Față a avut loc în timp ce Iisus se ruga. Oare nu în momentele de rugăciune putem cel mai bine să fim martori ai slavei lui Dumnezeu? Oare nu rugăciunea produce o schimbare interioară în om, care ajunge să fie reflectată într-o viață transfigurată? În timp ce Hristos transfigurat stătea acolo strălucind de slavă, au apărut doi oameni din trecut: Moise, venerabilul dătător de legi, și Ilie, zelosul profet. Ei au stat acolo vorbind cu Iisus despre iminenta Sa moarte la Ierusalim: “Și iată doi bărbați vorbeau cu El, care erau Moise și Ilie, și care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Lui, pe care avea să-l împlinească în Ierusalim” (Luca 9,30-31).

Când Moise și Ilie au apărut alături de Hristos, și ei erau schimbați la față; în prezența lui Hristos și ei străluceau de slavă. Avem promisiunea lui Dumnezeu că oricine crede cu adevărat în Iisus va fi transfigurat și vom participa la slava lui Hristos, asemenea lui Moise și Ilie. “Noi vom fi asemenea Lui, fiindcă Îl vom vedea cum este” (1Ioan 3,2). “Slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor” (Ioan 17,22). “Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia pe care Mi i-ai dat, ca să vadă slava mea pe care Mi-ai dat-o” (Ioan 17,24).

 

Pr. Andrei Sergiu Niculăescu, parohia Stolnicul din Târgoviște

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Program inedit pentru elevi
Nou proiect pentru Curtea Domnească
"Crizantema de Aur"... din turtă dulce
Peștera Ialomiței trece la programul de iarnă
„Timpuri și Anotimpuri”
„Patrimoniu renăscut - Biserica Sf. Vineri”
Investiții CJD importante pentru cultură și educație
Pescuirea minunată
Străzi cu nume de flori la Malu cu Flori
Comuna Raciu continuă să investească în infrastructura sportivă


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Universitatea „Valahia” la începutul celui de-al patrulea deceniu...

…este pregătită de a-și demonstra maturitatea. Înființată în 1992 de un grup de fondatori curajoși, înfruntând o seamă de piedici, unele găsind și sprijinul necesar în momentul de cumpănă, Universitatea „Valahia” și-a demonstrat viabilitatea, fiind pentru Târgoviște – și reiterez ce s-a mai spus de-a lungul timpului – ceea mai importantă și spectaculară realizare după revoluția din 1989, mai ales... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter
Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale