Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.03.2015 00:10

Odată cu primii pași, au apărut și... primele piedici


A A

Sanatoriul Moroeni trebuie să devină Centru regional

Sanatoriul Moroeni trebuie să devină Centru regional
Aproape 3.000.000 de euro se vor investi în următorii doi ani la Sanatoriul TBC Moroeni

❚ Spitalul ridicat în anul 1927 va „înghiți” pentru modernizări și reabilitări aproximativ 3 milioane de euro, bani ce vor veni eșalonat de la Ministerul Sănătății, astfel încât unitatea să fie transformată în Centru regional pentru tratarea afecțiunilor de plămâni ❚ Prima tranșă de 800.000 euro a sosit și are ca destinație clădirea principală a Sanatoriului ❚ Totuși, dr. Radu Petrescu, directorul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, în subordinea căruia se află Sanatoriul, a remarcat cel puțin trei probleme majore: 1. drumul către unitatea de la Moroeni s-a surpat, 2. pacienții sunt puțini față de posibilitățile Sanatoriului, astfel încât va trebui atrași bolnavii din județele limitrofe, 3. medicii speciali ști de la Moroeni sunt pensionari sau pensionabili, așa că și trebuie atrași specialiști tineri

VIOLETA STANCIU


Primii pași pentru înființarea Centrului Regional de tratare a TBC-ului de la Moroeni au fost deja făcuți! În urma demersurilor întreprinse de ordonatorul principal de credite (Consiliului Județean Dâmbovița) la Ministerul Sănătății, s-a reușit obținerea sumei de 800.000 de euro pentru reabilitarea Sanatoriului Moroeni în vederea transformării în centru regional.

Semnalul de alarmă tras de specialiștii în domeniul este că tuberculoza a început să fie din ce în ce mai rezistentă la tratamentele actuale. Pentru eficientizarea viitorului Centru regional de la Moroeni, de tratare a TBC-ului, autoritățile județene și conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște caută soluții de atragere și a pacienților din județele limitrofe.

În momentul de față, în cadrul celor trei secții de Pneumologie de la Moroeni (215 paturi) sunt tratați aproximativ 100 de pacienți, numărul fiind infim față de posibilitățile acestei unități medicale.

 

Probleme ce trebuie rezolvate

„Ni s-au dat acum peste 800.000 de euro de la Ministerul Sănătății, dar acolo trebuie milioane de euro pentru reabilitarea acelei clădiri. Plus de asta, acum avem o mare problemă. Mai nou s-a surpat drumul de acces la Sanatoriul Moroeni, se pare că abia trece o mașină. Unde s-au tăiat copaci, este o paji ște unde au tăiat hoții, în zona aceea s-a surpat drumul. Ne-au anunțat că foarte greu trec și ambulanțele”, a declarat dr. Radu Petrescu, directorul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, în subordinea căruia se află Sanatoriul Moroeni.

O altă problemă semnalată de managerul Radu Petrescu este că la Secția Pneumologie de la Moroeni își desfășoară activitatea în momentul de față numai medici pensionari și pensionabili, deci va trebui acordată atenție și angajărilor de specialiști tineri.

 

Primele reabilitări majore din ultimii... 88 de ani

De altfel, săptămâna trecută, în urma unei analize comune a autorităților județene (prin președintele CJD, Adrian Țuțuianu, și administratorul public al județului, Alexandru Oprea) cu membrii Consiliului de Administrație și echipa de conducere a Spitalului Județean, s-au stabilit prioritățile ce vizează derularea proiectului de reabilitare și modernizare a Spitalului Moroeni.

Prima tranșă de bani sosită de la Ministerul Sănătății este destinată reabilitării, consolidării și modernizării clădirii principale a unității spitalicești de la Moroeni, aceasta fiind prima investiție majoră ce se realizează de la înființarea spitalului în anul 1927. Aproape 3.000.000 de euro se vor investi în următorii doi ani, astfel încât Sanatoriul TBC Moroeni să devină un centru regional destinat pacienților cu afecțiuni pulmonare.

 

România, în top la cazurile de TBC din UE

În altă ordine de idei, România a raportat în anul 2013 peste 16.700 de cazuri de tuberculoză (dintre care 12.860 au fost cazuri noi), adică 83,5 la 100.000 locuitori. Conform datelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, România are cele mai multe cazuri de TBC din Uniunea Europeană.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de GIGI A la 01.04.2015 11:17

Spitalul s-a ridicat in anul 1937 de catre italieni si a mai fost reabilitat dupa anul 1990 de catre firma falimentara CONIRED.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Amenzi usturătoare pentru deșeuri reciclabile
327 de locuri de muncă disponibile
Investițiile în comuna Raciu prind contur
Șofer-pericol public, arestat preventiv 30 de zile
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
422 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiști
365 de locuri de muncă vacante
Investiții importante în infrastructura educațională
La Voinești, extinderea sistemului centralizat de gaze naturale este în grafic
10 cursuri de formare profesională, prin AJOFM Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale