Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



01.12.2015 00:19

Editorial


A A

Să nu uităm niciodată România Mare!

Să nu uităm niciodată România Mare!

GEORGE COANDĂ


Au mai rămas doar trei ani până la împlinirea unui veac de la Marea Unire a tuturor pământurilor românești din Vatra Daciei străbune. România Mare de atunci – o realitate istorică și statală care a fost să existe doar două decenii și ceva pe harta politică a lumii -, a rămas, prin jocul malefic al intereselor geopolitice ale puternicilor moguli ai planetei, România mică de astăzi, cu pământuri încă peste fruntarii, smulse din moștenirea voievodală a veacurilor, românii, câți vor mai năzui la Patria reîntregită la 1 Decembrie 1918, încă mai visând la DACIA REDIVIVA.

Dacă mai sunt români cu speranța și cu inima bătând întru redobândirea Patriei, așa cum ea a fost zidită în urmă cu aproape un veac de străbunii noștri, din păcate – și este trist, foarte trist să constat – sunt așa-ziși istorici și oameni politici care, pornind de la fenomenul din ce în ce mai accelerat al globalizării/Noii Ordini Mondiale, se dau de ceasul morții să-și convingă concetățenii că, atâta vreme cât din ce în ce mai mulți dintre ei își caută fericirea aiurea pe planetă – „ubi bene, ibi patria”, nu-i așa? -, ba și că ungurii au dreptul să revendice Transilvania, e mai bine (eu zic că e de rău) să-și ia gândul de la România Mare. Eu unul, însă, nu pot să mi-l iau, și nu pentru că sunt istoric, dar cred cu sinceră ardoare – chiar dacă voi fi privit ca o ciudățenie, taxat de sentimente desuete – în valorile patriotismului.

E momentul să vă spun că în țara asta mai trăiesc câteva generații, e drept, aflându-se spre scăpătatul vieții, care au înscrisă în codul lor genetic amintirea Marii Uniri. Și este firesc să fie astfel. Dacă generațiile născute după al Doilea Război Mondial, și ajunse la maturitate până la revoluția din ’89, sunt purtătoare, sufletește, a amărăciunii Patriei tranșate la abatorul istoriei, generația mea a venit însă pe lume la nici două decenii de la Marea Unire, în acea „perioadă interbelică” în care, contemporană cu Părinții acelei mirabile Fapte, a moștenit, prin transmitere directă imediată, biologică și istorică, România Mare. Noi suntem, câți vom mai fi fiind, aici. Și Fapta de la 1 Decembrie 1918, redevenită din nou Ideal Național, o lăsăm, la rândul nostru Moștenire. Iar eu nu pot să uit, încă îmi răsună în memorie – chiar dacă eram la primii pași pe drumul existenței mele – răpăitul sinistru al mitralierelor honvezilor în septembrie 1940, care au tras în ultimul tren românesc, dincolo de Diosig, plin cu refugiații alungați din nord-estul Transilvaniei, și parcă îl văd pe tata așezat pavăză la geamul vagonului ca nu cumva vreun glonț să-i secere soția și copilul.

Era alungat tata, împreună cu ai săi, din locul unde își avea, pe atunci, serviciul, la el acasă, în Dâmbovița strămoșilor mei valahi, lângă porțile Târgoviștei. Doar mama avea ochii inundați de lacrimi. Ea părăsea, însoțindu-și tovarășul de viață și ținându-și copilul strâns în brațe în acel vagon de refugiu, meleagul natal. România Mare se prăbușise pentru mine și pentru ai mei, în acel răpăit de mitralieră de dincolo de Diosig. Și mereu am știut că, pentru mine și generația mea, este Moștenirea pe care avem datoria s-o lăsăm testamentar ca Ideal Național de reîmplinit. Să nu uităm niciodată România Mare!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale