Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro05.06.2020 00:16

Duminică, mare sărbătoare creștinortodoxă:


A A

Rusaliile - Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostoli și întemeierea Bisericii

Rusaliile - Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostoli și întemeierea Bisericii

În duminica numită a Rusaliilor (Duminica Mare) sau Duminica Cincizecimii prăznuim Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostoli și, de asemenea, ziua întemeierii Bisericii în chip văzut. Înainte de înălțarea la cer, Mântuitorul a poruncit ucenicilor să nu se despartă de Ierusalim, ci să aștepte împlinirea făgăduinței Tatălui Ceresc, adică primirea Duhului Sfânt. Li s-a spus Apostolilor că vor fi înbrăcați cu putere de Sus, vor fi luminați și întăriți să propăvăduiască evanghelia în toată lumea, să învețe toate neamurile și să le boteze în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Făgăduința s-a împlinit în Duminica Cincizecimii când, într-adevăr Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinții Apostoli „ca o suflare” de vânt, sub chipul limbilor „ca de foc” și a revărsat în ei o putere nouă, necunoscută lumii până atunci, care i-a trasformat pe simplii pescari de până atunci în misionari adevărați. Prin pogorârea Sfântului Duh a început o epocă nouă în istoria mântuirii neamului omenesc. Astfel, a luat ființă în chip văzut Biserica și s-a împlinit în acest mod țelul final al întrupării, al jetfei de pe cruce și al învierii Domnului. Ziua Cincizecimii este ziua voită de Tatăl, făgăduită de Fiul și împlinită de Duhul Sfânt. Este ziua deplinei revelații a Sfintei Treimi în lume: crearea, mântuirea și sfințirea. Odată cu Ziua Cincizecimii, cu pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli, istoria umanității intră într-o altă fază. Este perioada descrisă de Sfântul Grigore Palama cu următoarele cuvinte „este timpul în care Dumnezeu – Omul, Iisus Hristos urcă la cer și Se coboară; Se coboară pentru a uni cele de jos cu cele de sus, a împreuna cerul și pământul, întemeind Biserica pământească și cerească, întru slava iubirii Sale de oameni”. Prin lucrarea Sfântului Duh, Biserica este Hristos în toți, căci fiecare credincios este mădularul aceluiași Trup tainic, alcătuit dintr-o sumă compactă de mădulare, existând un singur corp și un singur Duh. Această unitate indisolubilă dintre Biserica în chip văzut și Biserica în chip nevăzut a fost consfințită chiar în Ziua Cincizecimii, de aceea, cu toții în această zi sfântă să rostim „Doamne, Cel ce-ai trimis pe Prea Sfântul Tău Duh, în ceasul al treilea Apostolilor Tăi, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L înnoiește nouă, celor ce ne rugăm ție”.

Pr. Paroh Sinca Marian Parohia Scheiu de SusComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

"Clubul discuțiilor interesante"
Ansamblul Monumental "Curtea Domnească" va fi închis parțial
Iubirea vindecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos
Carabella detronează Cantacuzino
100% promovabilitate la bacalaureat
Concursul pentru ocuparea posturilor, la faza depunerii dosarelor
60.75%, rata de promovare la Bac
1438 de contestații depuse la examenul de Bacaluareat
Iubirea tămăduiește toate bolile!
Dâmbovița, rezultate la Bacalaureat 2020


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Pandemia schimbă cultura societal

Sunt foarte multe întrebări și puține răspunsuri clare despre cum ne vom organiza activitatea în a doua parte a anului 2020. Majoritatea, forțați de împrejurări, avem o abordare de așteptare relativă pentru lunile iulie și august. Am anulat călătoriile mari, ne mișcăm în zonă, prin Europa, și asta dacă se poate.

[citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale