Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.10.2020 00:19

Editorial


A A

Romanța în Cetatea Eternă a Târgoviștei

Romanța în Cetatea Eternă a Târgoviștei

GEORGE COANDĂ


Mâine, la ceasurile când seara se va lăsa peste Cetatea Târgoviștei în murmurul frunzelor de castani de pe bătrânul bulevard al urbei ducând spre Gara Mare, cea de-a 53-a ediție a „Crizantemei de aur” își va aprinde luminile scenei în dorul-duh al Romanței. Un dor-duh care, neînspăimântat de urgia noului coronavirus lovindu-ne cu cel de-al doilea val, i-a împins pe organizatori, respectânduse rigorile „situației de alertă”, să-și asume cu ardentă și nobilă pasiune „punerea în operă” a ediției din acest octombrie la Teatrul „Tony Bulandra” nu atât pentru a nu fi rupt „firul tradiției” și al numărătorii edițiilor, cât, mai ales, pentru respectul față de spectatorii admiratori ai Romanței, unii statornici chiar de 53 de ani, am putea spune că au îmbătrânit – sau au reîntinerit – odată cu festivalul autumnal târgoviștean, care, altminteri, s-ar fi simțit văduviți de o frumoasă bucurie a sufletului în vremurile astea de tristețe așezată ca un greu zăbranic peste România. Ori poate că s-ar fi simțit și mai rău, răniți – ca să nu spun furați – în adâncul sufletului lor. Iar celui ce semnează acest editorial - de fapt, ca gazetar așterne rânduri de cronică pentru a 53-a oară; Doamne, cum a mai fugit timpul, cât de iute s-a prefirat în clepsidră! -, „Crizantema de aur” i-a îngăduit, profesional vorbind, să-și perfecționeze stilul de relatare culturală și să pătrundă într-o lume miraculoasă a artei. Și tot ce a consemnat 53 de ani sunt acum amintiri... amintiri... Și fiecare cronică este acum o filă din istoria culturală a Târgoviștei, și nu numai. Iată-ne acum la a 53-a ediție a „Crizantemei de aur”. De fapt, a înflorit pentru a 53- a oară într-o amenințătoare pandemie. Și, parcă, peste Târgoviște a coborât, învăluind-o tandru, o lumină cu dulce parfum de crizanteme, ca și cum ar izvorî din aripile unor îngeri îndrăgostiți. Festivalul Național al Romanței, iată, chiar și într-un timp pandemic, există. Și, de bună seamă, va exista cât Sufletul Românesc va fi să fie pe „planeta albastră”. Și cât va fi să fie Romanța. Și Târgoviștea, această Cetate Eternă a Românității!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...
România, țintă de „linia întâi” pentru țarul Putin (II)
România, țintă de „linia întâi” pentru țarul Putin (I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale