Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.11.2014 00:21

Odată ajuns la putere, niciun partid politic nu și-a mai amintit de o lege a votului prin corespondență


A A

Românii din diaspora au ajuns masă de manevră electorală

Românii din diaspora au ajuns masă de manevră electorală
„Dreptul la vot” al românilor din Diaspora, încălcat în 2009 de guvernarea PDL Băsescu-Boc, a fost speculat politic în 2014 în favoarea candidatului PDL-PNL Klaus Iohannis

❚ Scandalul votului din Diaspora a fost speculat politic și pus în cârca actualului guvern, însă nimeni nu a scos vreo vorbuliță despre prezidențialele din 2009, când situația s-a prezentat exact în același fel ❚ Și atunci s-a încălcat „dreptul la vot” al multor români, doar că nimeni nu a fost găsit vinovat, poate tocmai pentru faptul că Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat la Cotroceni cu voturile din Diaspora ❚ De ce în cinci ani nu a existat interes de modificare a legii electorale? În timp ce unii parlamentari PSD recunosc că aceasta a fost o mare greșeală și a trebuit să mai piardă un rând de alegeri ca să se înțeleagă importanța legii votului prin corespondență, liderii ACL și PMP Dâmbovița și-au aruncat dezinteresul tot în cârca fostei USL

ANA MARIA POPESCU


Imediat după câștigarea alegerilor, prezidențiabilul Klaus Iohannis a declarat că „dreptul la vot a fost miza acestor alegeri”, făcând evident referire la românii din Diaspora care, mânați de spirit civic sau probabil și de interese salariale, au ieșit masiv la vot. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care a apărut și efectul advers: foarte mulți nu au mai apucat să pună ștampila pe vreunul dintre cei doi candidați. Scandalul din Diaspora a fost imediat speculat politic și pus în cârca Guvernului Ponta. Nu e de înțeles de ce nimeni nu a scos vreo vorbă despre alegerile prezidențiale din 2009, când situația s-a prezentat exact în același fel. Și atunci s-a încălcat „dreptul la vot” al multor români, doar că atunci nimeni nu a fost găsit vinovat. Motivul să fi fost că la vremea aceea unul dintre prezidențiabili era Traian Băsescu?! În 2009, Guvernul Boc și susținătorii de astăzi ai lui Klaus Iohannis puteau să schimbe legea electorală și să rezolve problema „dreptului la vot” al românilor din Diaspora. Văzuți însă cu „sacii în căruță”, nu au mai făcut-o. Așa s-a ajuns ca votul din Diaspora să fie și în 2014 folosit electoral de ACL. De ce din 2009 și până în 2014 nu a existat interes de modificare a legii electorale i-am întrebat pe parlamentarii și politicienii din Dâmbovița.

„Văd o vină generală a întregii clase politice”

Leonardo Badea, senator PSD de Dâmbovița

„Sunt total de acord cu faptul că trebuie modificată legislația. A fost o dezbatere asupra introducerii votului prin corespondență sau votul electronic. Este obligatoriu să facem acest lucru pentru a reuși să rezolvăm problema. Dacă nu se introduce votul prin corespondență sau votul electronic, este foarte greu ca problema să fie gestionată corespunzător. A existat o astfel de inițiativă, dar până acum nu a reușit să fie adoptată. Eu cred că trebuie să învățăm din ceea ce se întâmplă și până la alegerile viitoare să avem această modificare legislativă adoptată, ca să permitem, ca în multe alte țări din lume, să se voteze prin corespondență, în ideea în care va trebui să existe niște investiții pentru a securiza datele și pentru a reuși să facem acest vot. În acest moment nu se poate vota prin corespondență în România și dacă cineva crede că printr-un număr mai mare de secții de votare vom reuși ca toți românii să voteze, așa cum ne dorim, și să fie tratați corespunzător, se înșală. Trebuie să modificăm legislația, dar modificarea legislației înseamnă să facem și mai mulți pași pentru a implica și bugetul pentru rezolvarea acestor probleme. Pentru că din 1990 și până astăzi nu s-a reușit acest lucru, eu văd o vină generală a întregii clase politice, pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții și să lăsăm discuția de genul «vinovații fără vină»”.

„Avem o problemă cu legea”

Valentin Calcan, senator PSD de Dâmbovița

„Numărul românilor plecați în străinătate a fost cam același și în 2009, și acum un an, și anul acesta. Este destul de dificil de spus unde se află exact și câți sunt, pentru a se stabili numărul de secții de vot. Dar asta nu este o scuză. Este adevărat că avem o problemă cu legea, dar știu că au fost mai multe inițiative, mai multe dezbateri referitoare la votul prin corespondență. Trebuie să căutăm cea mai bună soluție pentru a da drumul la un sistem de vot electronic, prin corespondență. Cu toții vrem să facem acest lucru, ideea este să purcedem la treabă. Eu cred că ar trebui să vedem și cum trăiesc acei oameni, pentru că nu toți o duc extraordinar de bine. Poate ar trebui să vedem și cine sunt cei care participă activ la viața comunității. Eu mi-aș dori foarte mult ca fiecare român, acolo unde este, să nu uite de unde a plecat, să nu uite că aici e țara lui și să revină, poate chiar să investească în România”.

„Cred că este o greșeală pe care noi am făcut-o”

Carmen Moldovan, deputat PSD de Dâmbovița

„Cred că pur și simplu nu a existat voință politică și atunci când ne-am lovit de această problemă era prea târziu, pentru că legislația nu putea fi modificată cu 6 luni înainte de alegeri. Cred că este o greșeală pe care noi am făcut-o și va trebui reparată în cel mai scurt timp, în viitorul apropiat. În momentul acesta dreptul la vot a fost dreptul cel mai prețios din campania ultimelor săptămâni. Celelalte drep ignorate, pur și simplu au fost uitate”.

"Neavând majoritatea în Parlament propunerile noastre au fost respinse”

Iulian Vladu, deputat PDL, copreședinte ACL Dâmbovița

„Nu putem acuza Guvernul Boc că nu a făcut modificarea legii electorale, pentru că noi am avut inițiativă în Parlament, inițiativă pe care a respins-o alianța USL. Am dorit de câțiva ani să introducem acest vot electronic, dar neavând majoritatea în Parlament propunerile noastre au fost respinse. Cetățenii din Diaspora trebuie respectați ca orice cetățean al Uniunii Europene în țările unde se află astăzi”.

„A fost o prostie a lui Victor Ponta și a ministrului de Externe”

Adrian Rădulescu, președinte PMP Dâmbovița

„Legea este în Parlament, e făcută de Baconschi și de fostul Avocat al Poporului, dar în momentul când în 2012 a preluat conducerea PSD, s-a terminat, s-a rupt filmul. Legat de ceea ce s-a întâmplat în Diaspora a fost o prostie a lui Victor Ponta și a ministrului de Externe. Dacă în 2 noiembrie dădeau o Ordonanță de Urgență prin care măreau numărul de secții de votare, lucrurile se schimbau în bine pentru ei”.

„A trebuit să pierdem alegerile ca să fie rezolvată problema”

Zisu Stanciu, deputat PSD de Dâmbovița

„Legislația nu s-a schimbat, pentru că se presupunea că vin 70.000-80.000, maxim 160.000 de cetățeni la vot. Nu se acutizase această problemă, deși ea era cronică. În momentul în care problema s-a acutizat, iată unde s-a ajuns. Noi nu am pierdut neapărat din cauza voturilor din Diaspora, ci din cauza penalizării pe care cetățenii din România au făcut-o spunând: «nu le puneți secții în Diaspora, lăsați că ieșim noi în țară și votăm masiv». De aceea am pierdut, de aceea nu s-au luat măsurile necesare, pentru că legea era destul de rigidă și nu-ți permitea să faci modificări. A trebuit să pierdem alegerile ca să fie rezolvată problema. În 2015 vom reface Legea 340 referitoare la alegeri”.

„Nu s-a înțeles până acum cât de important este să se elimine această problemă”

Ionuț Săvoiu, deputat PSD de Dâmbovița

„Probabil nu s-a înțeles până acum cât de important este să se elimine această problemă. Cred că situația de acum este determinantă pentru a găsi o soluție. Cred că este foarte importantă punerea la punct a unui vot prin corespondență”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Nod rutier cu acces direct la Autostrada A3
Evoluția forței de muncă și șomajului în județul Dâmbovița
Programul „Masă Sănătoasă", extins în județul Dâmbovița
Turismul, în creștere în Dâmbovița
„Tinere mame defavorizate, sprijin pentru creșterea copiilor”
Se fac investiții în societățile din industria de Apărare
Investiții masive în infrastructură
„Salariul minim european va fi introdus în România în acest an!”
Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice
Precizări despre regulile campaniei electorale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale