Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.05.2022 00:19

Scandal internațional: deși țara noastră acordase Moldovei punctajul maxim,


A A

România, umilită la Eurovision

România, umilită la Eurovision

*„Rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, a precizat Televiziunea Română *Compozitorul Adrian Romcescu, reprezentantul UCMR în juriul Selecției Naționale pentru Eurovision 2022, ne-a declarat aseară în exclusivitate: „Eurovision este pe cale să dispară, nu mai are legătură cu actul artistic”

 

Un scandal de proporții internaționale a explodat după finala concursului Eurovision, desfășurată în seara de sâmbătă, 14 mai a.c., din cauza uzurpării dreptului juriului național al României și a celui din Moldova de a vota și de a comunica public rezultatul votului. Mai exact, prezentatoarei TVR, Eda Marcus, nu i s-a permis să intre în transmisiune directă în momentul comunicării votului, aceasta fiind înlocuită de un reprezentant obscur al Eurovision care a transmis, în numele României, niște rezultate scandaloase, neconforme cu realitatea: 12 puncte acordate Ucrainei și niciun punct acordat Moldovei! Mai multe detalii se găsesc în comunicatul emis ieri, a doua zi după finala Eurovision, de către TVR:

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului. Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei. Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: «În analiza votării juriului de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)». Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României”, se arată într-un comunicat oficial al Televiziunii Române.

 

Adrian Romcescu: „Atâta secretomanie și minimă transparență la EBU,

la un nivel așa de înalt, este șocant!

 

Aseară, în exclusivitate pentru cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”, renumitul compozitor Adrian Romcescu, reprezentantul UCMR în juriul Selecției Naționale pentru Eurovision 2022, ne-a declarat următoarele: „Nu-mi vine să cred că Suedia, care are președinția acestui concurs, poate apela la asemenea metode. Ce s-a întâmplat anul acesta la Eurovision mi se pare din altă lume. Să vă explic... La Eurovision s-au format niște grupuri de bună vecinătate, de interese comune etc. și România a fost mereu cam a nimănui. Precizez totuși că acest Andrei Ursu - WRS ( n.n. reprezentantul României la Eurovision) nu a fost niciodată ceașca mea preferată de cafea și eu nu l-am notat bine la selecția națională. Dar la Torino s-a prezentat cât a putut el de bine, cu o parte artistică ușor feminizată, mai mult ca dansator... Însă, din punct de vedere vocal, România are un nume solid în Europa, participând cu voci speciale la Eurovision, unele care chiar au șocat în Occident (...) Anul acesta, România nu și-a mai respectat prestanța din punct de vedere vocal, dar deloc. Valoarea artistică, cea vocală și cea componistică, contează enorm, și, când ele există, nu mai pot fi ignorate și sfidează acele interese și granițe de care vă vorbeam... Despre reprezentanții Moldovei, pot să spun că s-au prezentat cu o vervă ieșită din comun, cu o piesă care te face să te simți bine și, mai ales, au venit cu un mesaj extraordinar, despre faptul că suntem același popor. «Trenul Chișinău-București» a fost o propagandă pozitivă, nemaiîntâlnită chiar și la un asemenea nivel. Când am văzut că Moldova a luat zero puncte de la România, am fost sigur că este ceva la mijloc, era evident că Moldova a plăcut foarte mult publicului. Moldova a fost net peste România, chiar și la jurizare, iar votul publicului a fost excepțional, urcând Moldova pe locul 7. Dar și la ei, la Moldova, «s-a lucrat» de către EBU la jurizare, fiindcă și România a primit zero puncte de la Moldova. Este o rușine pentru acest festival , care de ani de zile nu mai reprezintă valori muzicale, artistice, componistice. Ci, dimpotrivă, reprezintă niște interese meschine, iar anul acesta, în mod special, politice, legate de Ucraina, care trebuia să câștige. Eurovision nu mai are legătură cu actul artistic. Eu sper ca și noi, și moldovenii, ca popor , să înțelegem că intențiile juriilor din România și Moldova au fost bune, colegii mei au notat corect , dar avem o grămadă de «prieteni» prin Europa. Acest EBU, adică Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, să se implice cu atâta brutalitate, este de neînțeles și confirmă faptul că acest festival este pe cale de a dispărea. Demult se pune problema aceasta, dar acum s-ar putea să fie fatal pentru Eurovision. La EBU primează criterii care nu au legătură cu actul artistic. Atâta secretomanie și minimă transparență la un nivel așa de înalt este șocant!”.

 

 

 

Andrei Vasiliu



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor
Mincinoșii lui Putin (II)
Amenzi uriașe pentru delicte de mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale