Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.04.2016 00:19

Editorial


A A

România își merită o mare catedrală a mântuirii!

România își merită o mare catedrală a mântuirii!

GEORGE COANDĂ


Eu unul, chiar dacă se vor găsi unii să mă ia la refec, sunt de acord cu înălțarea Catedralei Mântuirii Neamului. Și această ctitorie ortodoxă națională este binevenită acum când poporul român se pregăte ște să celebreze împlinirea unui veac de la Momentul augural al reîmplinirii moștenirii lăsate de eroul rege Burebista și domnitorul martir Mihai Viteazul: România Mare.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ar trebui să binemerite recunoștința Patriei și nu huiduielile unora cu mintea rătăcită sau oportuniști... teleghidați de interese oculte, ori, pur și simplu, contestatari pentru că așa le este firea și pentru că, dintr-un pamplezir... democrati, e de „bonton” să o facă pe revoltații cum că această catedrală este opulentă și sfidătoare la... adresa lui Dumnezeu căruia îi sunt pe plac „lemnul și spațiile mici”, cum o fredonează – că de cânt nici vorbă nu e – trupa rebelă „Taxi”. De bună seamă așa e, avem acum libertatea democratică de a ne exprima opiniile și pe ritmuri de muzică ușoară, nu ne-o mai interzice nimeni. Există însă o interzicere care ar trebui să vină din bunul simț. Eu nu știu dacă Tatălui Ceresc, creatorul Universului nesfârșit, iată, al măreției cosmice, îi displace grandoarea catedralelor gotice sau a catedralelor ortodoxe de la Moscova, Kiev, Sofia, Belgrad sau Istanbul. Nu a comunicat, nici măcar în taină, cuiva nemulțumirea Sa.

Și sunt eu convins că nici pe Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române și pe români nu va arunca anatema dacă, în 2018, în Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureștiul din care „soarele răsare pentru toți românii” se va săvârși Te-Deumul întru cinstirea națională a epocalei fapte istorice de la 1 Decembrie 1918. S-o spunem pe aia dreaptă și care ține de mândria noastră ca națiune. Nu suntem niciun popor, nicio țară de mâna a doua și nici istoria noastră multimilenară nu e de nebăgat în seamă. Ba, dimpotrivă! Suntem, ca neam, o rădăcină adâncă a Europei și nu o dată i-am fost pavăză creștină. Și – să ia seamă pițifelnicii oportuni ști și adepți manipulați ai „lemnului și spațiilor mici” ecleziale! – de ce s-ar putea construi în Bucure știul Ortodox cea mai mare moschee a Islamului din Europa creștină, iar Catedrala Mântuirii Neamului, care deja e pe jumătate ridicată, nu. Adică, hai s-o dărâmăm ca în legenda Meșterului Manole. Că tot sunt românii meșteri mari, cu zidari și calfe la un loc, într-ale demolatului de-a valma.

Nu sunt atât de limitat la minte încât să nu admit democratizarea în artă – dar nici nu pot să nu spun că acel cântecel al celor de la „Taxi”, ca linie melodică este neinspirat -, și mie îmi plac experimentele reușite, schimbătoare benefice de paradigme, însă când simt, datorită unui îndelungat și exersat fler ca om de cultură, că la mijloc e vorba de o... lucrătură, treaba asta ignobilă îmi repugnă. Și mai recunosc că și mie îmi stârnesc emoția bisericuțele de lemn, fie din Maramureș sau de la Cobia, sau intimitatea întămâiată a unei eclezii elegante și de mici proporții cum este cea a stolnicului Cantacuzino de la Târgoviște sau de la Mănăstirea Dealu, ceea ce nu mă împiedică să doresc și o mare și pe drept cuvânt îndreptățită Catedrală a Mântuirii Neamului meu, mereu martirizat pe Golgota Istoriei. Și în care să răzbată, sub bolțile sale, ecoul profund, da, al Istoriei sale eroice și legendare. Aș vrea să văd cine mă va condamna că susțin zidirea Catedralei!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale