Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro09.12.2018 23:35


A A

"Romanța ne unește", spectacol-concert la București


COMUNICAT DE PRESĂ

 

 Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), organizează la București spectacolul - eveniment ”Romanța ne unește”, în cadrul Programului Național de Concerte dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște. Acesta și-a propus să unească marile spirite naționale pentru susținerea muzicii și a poeziei românești care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român.

 Astfel, luni, 10 decembrie 2018, ora 18.00, la Sala SAVOY a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase (Calea Victoriei nr. 33) va avea loc concertul ”Romanța ne unește”,  desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și care face parte din Programul Național cu același nume. Din distribuție fac parte Daniela Vlădescu, Florin Georgescu, Alina Mavrodin Vasiliu, alături laureați ai Festivalului Național „Crizantema de aur” - Domnița Moroșanu, Marian Stere, Nicoleta Vasile, Daniel Pop, Ina Dincă, Mădălin Băldău, Tudor Bărbos, Iulian Bratu. Acompaniază Orchestra „Romanța”, dirijor Lucian Vlădescu, iar momentele artistice ”Poeme printre Romanțe” vor fi susținute de actorul Silviu Biriș și harpista Cristina Munteanu.

În cadrul Programului Național de Concerte au fost organizate o serie de concerte de romanță în zonele istorice ale țării, în mari orașe din România și din Republica Moldova și care va culmina cu evenimentul de la București. Au participat laureați ai Festivalului Național „Crizantema de aur”, alături de prestigioși interpreți de romanțe din fiecare zonă istorică, acompaniați de orchestre profesioniste. Deschiderea oficială a avut loc pe 20 octombrie 2018, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Galei Festivalului Național „Crizantema de aur”, ediția a 51-a. Au urmat patru concerte la Alba-Iulia (28 octombrie, Casa de Cultură a Sindicatelor), Constanța (9 noiembrie, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”), Craiova (25 noiembrie, Cercul Militar, în parteneriat cu Opera Română Craiova) și la Chișinău, Republica Moldova (29 noiembrie, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”)

            Înființat cu scopul declarat de a promova Romanța în țară și în străinătate, alături de alte valori ale patrimoniului național material și imaterial, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” a inițiat, în 2018, programul „Casa Romanței - Ambasadă a culturii la Târgoviște”, aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, program în cadrul căruia sunt organizate evenimente dedicate promovării ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

            Romanța este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul național de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul de înscriere a Romanței Românești pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfășoară în prezent la Ministerul Culturii și Identității Naționale, la Comisia Națională a României pentru UNESCO și la Comisia Națională a Moldovei pentru UNESCO. Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Concursul regional "Așa zâmbesc îngerii"
Sute de premii la Gala Performanței în Educație
Sărbătoarea Rusaliilor la Catedrala din Târgoviște
Festivalul Medieval Dracula, final spectaculos
Opera ctitoritoare a celor 45 de voievozi de Târgoviște
Probe de foc la Bacalaureat și Evaluarea Națională
Pogorârea Duhului Sfânt
Acțiuni Filantropice la Spitalul Județean
Cercul Militar târgoviștean, succes după succes
Preselecții pentru Concursul de Interpretare și Concursul de Creație ale Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 52-a


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Uitatul Eminescu

Știați că pe 15 iunie a.c. s-au împlinit 130 de ani de când Mihai Eminescu a fost așezat de Dumnezeu în Panteonul neamului românesc? A, da, ce întrebare tâmpită! La ce bun să se fi știut? Prin media patriei a bătut un vânt al uitării. Altele au fost prioritățile culturale ale momentului, de pildă… Street delivery.

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale