Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.07.2016 00:19

Editorial


A A

Repetenția școlii românești

Repetenția școlii românești

GEORGE COANDĂ


Am promis că voi reveni asupra stării în care se află învățământul patriei. Și este una jalnică. Iar bacalaureatul din acest an ne spune multe în această privință. Chiar dacă probele de examen sunt soft și comisiile de examinare sunt „de acasă”. Și cu toate astea mulți absolvenți au dat bir cu fugiții.

Cauzele acestui absenteism, la prima vedere, ar fi dezinteresul alimentat de faptul că nu peste tot, și în România, și în Uniunea Europeană, se cere la angajare diploma de bacalaureat, mulți tineri fiind seduși de himera îmbogățirii peste noapte dar și de exemplul atâtor „miliardari de carton” fără studii, însă și de teama unora de a nu se face de râs (chestie de orgoliu rănit) dacă nu vor trece de acest examen al maturității. Cauzele mai profunde, și distructive, sunt cu siguranță prăbușirea, cred eu premeditată, a întregului sistem național de instrucție și educație școlară, numeroasele reforme făcute după ureche și din „rațiuni politice” – uneori de diletanți -, răvă- șind dramatic școala românească aplicându-se, faimoase pentru români, „forme fără fond”, slaba pregătire universitară, de după 1989, a cadrelor didactice, trecându-se precum gâsca prin apă în anii de facultate, starea economică precară a oamenilor de la catedră care duce, ipso facto, la lipsa de motivație, aiuritoare curricule pe obiecte (a se vedea la limba și literatura română și istorie), încurajarea tacită a discriminării sociale sub „acoperirea” libertăților democratice în rândul elevilor. Alungarea – până și a ideii – organizațiilor de copii și adolescenți pentru că, vezi Doamne, asta ar însemna reîntoarcerea la pionierie și la UTC. Absurd! Or, din punct de vedere psihologic (psihopedagogic), renunțarea la asemenea forme organizatorice numite să facă educație moral – cetățenească și patriotică (dar patriotismul nu se mai poartă!) a dus la evidenta degringoladă care bântuie învățământul preuniversitar românesc. Vreți o mostră letală în acest sens? Pătrunderea fără opreliști a drogurilor care lasă, încă, autoritatea școlară, fără replică. Și ar mai fi și alte grave maladii, pe care ca om al școlii și ca jurnalist le cunosc bine, și care, la un sfert de secol de la revoluția din ’89, au cancerizat sistemul nostru de învățământ. Deocamdată, semne de însănătoșire grabnică nu se întrevăd în zare. Sau nu se vrea o însănătoșire? Ar fi o crimă împotriva națiunii române. Dar nu doresc să mă gândesc la așa ceva.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale