Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.04.2021 00:19

Editorial ■ Corespondență de la Bruxelles


A A

Relația UE-cetățeni

Relația UE-cetățeni

DAN LUCA


Relația UE-cetățeni pare a fi într-o stare de somnolență, animată din când în când de câte un referendum, nu de fiecare dată cu rezultate pozitive. Cetățenii, la rândul lor, își amintesc de Uniune atunci când sunt nemulțumiți.De la înființarea sa, Uniunea Europeană a reușit cu siguranță să își atragă adepți și să îi convingă de faptul că merită să investească timp și energie pentru a înțelege complicatele mecanisme ce stau la baza funcționării ei. UE are “fanii” săi. Dar cât de prezentă în conștiința oamenilor obișnuiți este Uniunea Europeană dacă ne deplasăm în afara cartierului european? Cine mai este interesat de UE când avansăm pe străzile Bruxelles-ului și dacă mergem de acolo mai departe în toate statele membre? Cine mai știe ce structură au instituțiile europene și cu ce se ocupă fiecare? Uniunea Europeană are acum aproape 500 de milioane de locuitori, dintre care cei într-adevăr informați în legătură cu felul în care funcționează sunt doar o picătură într-un ocean.Interesantă abordarea propusă de Valéry Giscard d’Estaing, Coordonatorul Convenției Europene (dacă își mai amintește cineva de așa ceva) legată de organizarea unui “Congres al cetățenilor” în care Parlamentul European și cele naționale să dezbată împreună provocările cu care se confruntă Uniunea. Congresul ar apropia mai mult cetățenii de UE, o mare necesitate având în vedere lipsa de interes pe care aceștia o manifestă cu privire la problemele comunitare. Fostul Președinte al Franței preciza că actualii lideri europeni sunt mult prea focalizați pe măsurile cu rezultate pe termen scurt și lasă la urmă orientările strategice, pe termen lung, care să contribuie la o reală conectare cu cetățenii.În cazul comunicării europene, mecanismul este cu atât mai complex, cu cât vorbim de multilingvism, multiculturalism, etc, dar și de un sistem care nu a rezolvat încă problemele de democrație și legitimitate. Construirea și difuzarea discursul politic, electoral sau din afara campaniilor electorale trebuie să țină cont de toate acestea.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale