Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



01.10.2014 00:19

Editorial


A A

Reglări de conturi electorale

Reglări de conturi electorale

ALINA MAVRODIN VASILIU


Multă lume se întreabă ce-o fi cu adevărat între coperțile dosarelor penale în care DNA anchetează en-gros vreo nouă foști miniștri, majoritatea din guvernul Năstase. De ce zic „cu adevărat”? Pentru că, oricât de dur sună și răsună acuzațiile procurorilor, nu ai cum să ignori ecourile lor electorale.

Sunt cutremurătoare politic. Să mă ierte domnii procurori dacă scriu aici că toată povestea pare pentru multă lume un scenariu politic scris „in rem” care nu aștepta decât o campanie electorală cu miză mare pentru ca personajele să-și primească rolurile de urmăriți penal. Și-apoi să înceapă telejustiția la ușile DNA. Uite-o aici că face deja mare audiență pe micile ecrane. Deși, dacă citești mai atent comunicatele de presă ale procurorilor, constați stupefiat că acuzațiile lor se referă la pretinse fapte de corupție care ar fi fost săvârșite în urmă cu mai bine de 10 (zece) ani.

Pe surse, mai circulă și informații cum că respectivele ilegalități ar fi continuat și-n următoarele două guverne, altfel ostile unul altuia și determinate oricând să se dea în gât reciproc în luptele lor anticorupție. Și totuși, multă lume nu înțelege de ce nu au făcut-o până acum, dacă într-adevăr abuzurile și mitele au existat, dacă erau arhicunoscute la cel mai înalt nivel, dacă s-au perpetuat, cum ar scrie procurorii, în formă calificată și continuată, prejudiciind bugetul statului cu miliarde de euro și umplând buzunarele unor miniștri și acoliți politici cu zeci de mii, sute de mii și chiar milioane de euro.

Nu, nu, nu, ceva nu se leagă în tot scenariul ăsta. după Adrian Năstase, în frunte cu președintele Băsescu, au știut și au tăcut pe acest subiect? Și abia după ce a venit prim-ministru Victor Ponta, Corpul de Control al premierului a sesizat DNA-ul, care a început urmărirea penală a unor miniștri de top din guvernul Năstase după 12 ani de la „comiterea faptelor”. Înțelegeți, cititori, dumneavoastră?

Că printre cei nouă miniștri vizați de DNA sunt și vreo doi speriați din guvernul Boc, repede auto-suspendați din Mișcarea Populară cea prezidențială, spune-se pentru a nu afecta imaginea neprihănită a partidului, seamănă a diversiune de la o poștă. Cu greu găsesc cuvinte, pe care să le suporte și hârtia, ca să-mi exprim dezgustul față de această nouă și mizerabilă răfuială penală care seamănă mai degrabă a reglare de conturi electorale la cel mai înalt nivel. Nu exclud ca unora să le placă. Dar eu insist și vă întreb pe dumneavoastră, stimații mei cititori, de ce adică s-ar fi îndreptat însuși premierul procuror Victor Ponta (fostul șef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase!), împotriva unora dintre cei mai de seamă miniștri și politicieni din partidul său? Nici măcar fostul premier Emil Boc n-a făcut-o timp de patru ani.

Dacă aceste fapte grave de corupție au existat totuși și în guvernarea PDL și premierul Boc le-a tolerat, asta nu înseamnă cumva complicitate, tăinuire, favorizarea infractorului și câte altele din Codul Penal? Și-apoi, președintele Băsescu, cel care le știa pe toate și-i avertiza pe miniștri în ședințele de Guvern că e la curent cu matrapazlâcurile lor, de ce a tăcut în scandalul mitelor de zeci de milioane de euro și de ce nu a învârtit nici măcar în ultimii 5 ani cheile justiției în broasca râioasă a corupției transpartinice?

Ca să nu mai spun că au fost atâția ani de criză economică în care guvernarea Băsescu-Boc s-ar fi ales cu statui electorale dacă ar fi recuperat la bugetul statului zecile de milioane de euro câte zic acum procurorii DNA că le-ar fi luat mită miniștrii guvernului Năstase. Păi, de banii ăștia, câte terenuri de fotbal în pantă, câte bazine de înot pustii, câte telegondole pe coclauri, câte baze sportive în sate depopulate ar fi putut face pupila prezidențială Elena Udrea ca ministru al Dezvoltării? Nu vi se pare ciudat că președintele Băsescu a sărit timp de zece ani peste acest mare scandal de corupție pe care i-l oferă pe tavă de-abia acum procurorii DNA? Nu cumva acest nou scandal politic în care sunt târâți câțiva dintre cei mai respectabili și vocali miniștri ai guvernului PSD îl vizează, de fapt, pe prezidențiabilul Victor Ponta?

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale